kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
MİLGEM projesinin ilk gemisi

Milli Gemi (MİLGEM) Projesi'nin ilk gemisi olan ''TCG Heybeliada''nın ilk kaynağı, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından yapıldı.

Pendik'teki İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda düzenlenen törende, ''AYDIN Sınıfı Mayın Avlama Gemisi Projesi'' kapsamında 3, İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda inşa edilen 2. gemi olan ''TCG AYVALIK'' ile ''KILIÇ-II Sınıfı Hücumbot Projesi'' kapsamında 3, İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda inşa edilen 2. gemi olan ''TCG İMBAT'', Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in eşi Semra Sezer tarafından denize indirildi.

Baltayla ipi keserek ipin ucundaki şampanya şişesinin patlamasıyla gemileri denize indiren Semra Sezer, ''Türkiye Cumhuriyeti gemileri 'AYVALIK' ve 'İMBAT'; Sizleri denize indiriyorum. Vatanıma, milletime hayırlı ve uğurlu olmanızı, şanlı Türk Bayrağı'nı dünya denizlerinde şerefle ve başarıyla dalgalandırmanızı diliyorum. Bahtınız açık, denizleriniz sakin, pruvanız neta olsun'' dedi.

Törende daha sonra, ''TCG TUFAN'', ''TCG AMASRA'', ''TCG ALANYA'', ''TCG ÇANAKKALE'' ve ''TCG MELTEM'' isimli hücumbot, denizaltı ve mayın avlama gemileri, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek tarafından gemi komutanlarına teslim edildi. Komutanlar, ant içip Türk Bayrağı'nı öperek gemileri teslim aldı.

HÜCUMBOT, MAYIN AVLAMA GEMİSİ VE DENİZALTI

Filolarına katılmak üzere Donanma Komutanlığı'na teslim edilen ''TCG MELTEM (P-334)'' hücumbotu ve ''TCG AMASRA (M-266)'' mayın Avlama Gemisi, İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda, ''TCG ÇANAKKALE (S-358)'' denizaltısı ise Gölcük Tersanesi Komutanlığı'nda inşa edildi.

Ayrıca, Almanya'da inşa edilerek Türkiye'ye gelen ''TCG TUFAN (P-333)'' hücumbotu ile ''TCG ALANYA (M-265)'' mayın avlama gemisi de görevlerine başlamak üzere Donanma Komutanlığı'na teslim edildi.

İnşalarına su üstünde devam edilmek üzere denize indirilen ''TCG İMBAT (P-335)'' hücumbotu ile ''TCG AYVALIK (M-267)'' mayın avlama gemisinin yapımına ise İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda 2002 yılında başlandığı belirtildi.

İLK KAYNAKLARI YAPILDI

Törende, Milli Gemi (MİLGEM) Projesi'nin ilk gemisi olan ''TCG HEYBELİADA''nın ilk kaynağı, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından yapıldı.

Geminin 23 Ağustos 2007 tarihinde denize indirilmesi, 25 Ekim 2010 tarihinde de tesliminin yapılması planlanıyor. ''TCG BORA'' adlı hücumbotun ilk kaynağı ise TBMM Başkanı Bülent Arınç tarafından yapıldı.

''KILIÇ-II Sınıfı Hücumbot Projesi''nin altıncı ve son gemisi olan ''TCG BORA (P-338)''nın tesliminin 31 Aralık 2009 tarihinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilk kaynağı yapılan, ''AYDIN Sınıfı Mayın Avlama Gemisi Projesi''nin altıncı ve son gemisi ''TCG AKÇAY (M-270)'' da 31 Mart 2009 tarihinde teslim edilecek.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök tarafından ilk kaynağı yapılan ''Sahil Güvenlik Botu TCSG-93''ün ise İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nın dizayn ve mühendislik desteği ile Gölcük Tersanesi Komutanlığı tarafından inşa edileceği ve 2007 yılı Şubat ayında tesliminin yapılacağı belirtildi.

SANCAK TESLİMİ

Törende, gemilere kaynakların yapılmasının ardından, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından, Kurtarma ve Sualtı Komutanlığı ile Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu Komutanlığı Öğrenci Alayı'na sancakları verildi.

Cumhurbaşkanı Sezer, Kurtarma ve Sualtı Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Ali İhsan Büyükakyüz ile Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu Öğrenci Alay Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Mehmet Ali Aygen'e sancakları teslim ederken yaptığı konuşmada, şunları kaydetti:

''Bu kutsal emanetleri teslim etmek üzere aranızdayım. Bu sancaklar, yüce Türk Milleti'nin alaylarınız şerefine teslim ettiği kutsal birer varlıktır. Bu sancaklar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin şeref timsalidir. Türk ordusu tarihi boyunca dünyaya örnek olacak şekilde sancağını korumuş, onu yüceltmiş ve uğrunda severek şehit olmuştur.

Sizlerin de onların tertemiz ve asil rengine leke getirmeyeceğinizden eminim. Onları şimdi teslim aldığınız gibi sizden sonraki komutana da şerefli ve temiz olarak teslim edeceksiniz. Bu kutsal emanetleri Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak sizlere teslim ediyorum. Hayırlı ve uğurlu olsun.''

Komutanlar da ant içip sancakları öperek teslim aldılar. Törende, sancak kıtaları, tören bölüğü, Kurtarma ve Sualtı Komutanlığı ile Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu Komutanlığı Öğrenci Alayı tören geçişi yaptı.
Tören, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, eşi Semra Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve protokolde yer alanlara anı şildi verilmesiyle sona erdi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Erdoğan İngiltere'ye gitti
 Gümüşhane'de operasyonlar sürüyor
 Valinin geçeceği yolda C-4 bulundu
 Muş'ta demiryolunda patlama
 İzmir'de korkutan eylem
 Sevdiğini bağrına bastı
 Komada bile ölen eşinin adını sayıklıyor
 Cihad kitaplarını Ankara'da sözlü sınavla satıyorlar
 Vekiller fena gol yedi
 Hızına bir tek gişe yetişti...
 İngiliz televizyon ekibine izin yok
 Sivil inisiyatif sahillere indi
 Askeri birliğe silahlı saldırı
 İstanbul'a sıcak uyarı
 THK eğitim uçağı tarlaya kondu...
 Arayan Azrail'di
 MHP'li başkana teknede infaz
 Konser dönüşü feci kaza: 6 ölü
 Başkan Aydın kaza geçirdi
 Ölü numarası yaptı, kurtuldu
 Amerika'dan çok sıkıldı
REHA MUHTAR
Bir süre ara
Yazarımız Reha Muhtar yurtdışında...
EMRE AKÖZ
Kaldırır mı, kaldırmaz mı?
Sanki derin fikirler ihtiva...
MEHMET BARLAS
Org. Hurşit Tolon ve Deniz Baykal endişeliler
Öyle...
SAVAŞ AY
Süte su katacaksan 'Bağla' üzerinden 'Turgutreis'e...
MAHMUT ÖVÜR
Haydarpaşa Projesi 'Kurul'da
Hükümetin önem verdiği,...
Ayşe tatile çıksın
Ayşe tatile çıksın
Türkiye, 20 Temmuz 1974'te bu parola ile başlayan harekât sonucunda...
Transfer bitmez!
Transfer bitmez!
1- Anelka satılırsa elde edilecek gelirle birisi yabancı iki yıldız...
Atıcı vekiller zorda
Ordu'da bir düğünde havaya ateş açan AKP'li Yılmaz ve Fatsa, ünlü...
Bu yıl 'Basın Özgürlüğü Ödülü' yok
Sansürün Kaldırılışının 97. Yıldönümü ve Geleneksel...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu