kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yunan sosyetesinin güzel buluşması
Yunan sosyetesinin güzel buluşması


Morakis Giannis Yunanistan'ın eğlence hayatına yön veren bir isim. Atina'da açtığı Türk restoranı "Sirkeci" ve Mikonos'ta açtığı "Güzel" adlı bar, Yunan sosyetesinin uğrak yeri.

Yunanistan'da Türkler'e ve Türk kültürüne olan ilgi her geçen gün artıyor. Bunun en güzel göstergesi de Atina'da Türkler'in açtıkları restoranlar. Ancak son zamanlarda Yunan girişimciler de Türk kültürünü yansıtan işletmeler açmaya başladı. Morakis Giannis'in Atina'nın en güzel yerinde açtığı "Sirkeci"de sadece Türk yemekleri var. Açıldığı günden beri başta Papandreu olmak üzere bürokrat, işadamı, sanatçı ve sosyetenin ünlü simaları her gece Sirkeci'yi doldurdu. Yunanistan'da eğlence sektörüne yön veren işletmecilerden biri olan Giannis, kışlık olan restoranı 21 Mayıs'ta kapattı ancak bu arada boş durmadı ve geçen hafta Yunanistan'ın en ünlü adası olan Mikanos'ta "Güzel Turkish Coctail Bar" adıyla bir kulüp açtı. Mikanos'taki limanda açılan kulüp, Osmanlı ve Türk kültürünü yansıtan sandık, yastık, minder, kapı, avize ve aksesuarla dekore edilmiş. Bir asırdan fazla tarihi olan binanın duvarları da hamamı anımsatacak şekilde boyanmış. Yani Güzel'e girdiğinizde kendinizi Türkiye'de gibi hissediyorsunuz. Türkiye'den götürülen taze meyvelerle hazırlanan özel kokteyllerin ve Türk rakısının da servis edildiği kulüpte bol bol da Türk müziği çalıyor. Kısa sürede Mikanos'ta villası olan Yunan sosyetesinin de uğrak mekanı haline gelen Güzel'in sahibi Marakis Giannis, Sirkeci, Güzel ve Yunanlar'ın Türk ilgisini konuştuk... Giannis aslında uzun bir süredir Yunanistan'da pek çok mekan işletiyor. Geçtiğimiz yıl yakın arkadaşı Tolga Atalay'ın davetiyle İstanbul'a gelmiş ve buradaki eğlence mekanlarını dolaşmış. Döndüğünde ise bir Türk restoranı açmaya karar vermiş. Türk mutfağı üzerine kitapları olan Tolga Atalay'ın konsept ve mönü danışmanlığında restoranı hazırlamış. Giannis "İsmini koymaya sıra geldiğinde. Sirkeci gözümün önüne geldi. Sirkeci, tren garının olduğu çevresinde restoranların bulunduğu bir yer. Benim binanın olduğu yer de aynı Sirkeci gibi. Burada da karşımızda tren garı var. Hem İstanbul'u hem de Türkiye'yi anımsatması için Sirkeci adını koydum" diyor. Yunanistan'da son iki yıldır Türkiye'ye büyük ilgi olduğunu söyleyen Giannis şunları anlatıyor; "Türk yemekleri, Türk müzikleri ve Türk kültürünün inanılmaz bir popüleritesi var. Türklerin yaptığı her şey bize çok cazip gelmeye başladı. Fakat buna rağmen aslında benim yaptığım tam bir delilikti. Çılgınca bir işe kalkıştığımın farkındaydım. Türk restoranın iş yapıp yapmayacağı konusunda hiçbir fikrim yoktu. Ana çıkış noktam Yunanların Türkiye ve Türklere olan ilgisi ve benim sevgimdi. Sirkeci, egomu tatmin etmek için Türkiye'ye, Türk insanına olan ilgim ve hayranlığımdan dolayı açtığım bir yerdi ama inanılmaz rağbet gördü. Bu kadarını beklemiyordum. Başbakanından belediye başkanına, doktorundan avukatına, işadamından sanatçısına kadar çok iyi bir müşteri kitlesi vardı. Başmüşterisi de Türk büyükelçisi, Türk ateşesi ve Papandreu idi."

ADANIN TEK TÜRK BARI
Peki Mikonos'taki Güzel Turkish Coctail Bar nasıl doğdu? Giannis bu soruyu şöyle yanıtlıyor; "Mikanos'ta Güzel'i açtığım "9 Muses" adlı tarihi binanın sahibiyim. Burada geçen yıla kadar Yunan sosyetesinin rağbet ettiği bir kulüp vardı. Mikanos'ta Yunan sosyetesine hizmet veriyorsanız sık sık değişiklik yapmak zorundasınız. Ben de bu sezon nasıl bir değişiklik yapabilirim diye araştırma yapıyordum. Sirkeci çok büyük rağbet gördüğü için Mikanos'ta da böyle bir şey yapmayı düşündüm. Sirkeci deyince Yunanların aklına iyi yemek, iyi servis, iyi hizmet geliyor. Burası da, onun gibi değil ama onun devamı bir yer olsun dedim. Bu düşüncelerle haziran ayında İstanbul'a Tolga Atalay'ın yanına gittim. İstanbul Atatürk Havalimanı'nda bir banka reklamı ilgimi çekti. Fotoğrafın altında da "Güzel" yazıyordu. Bu kelime hoşuma gitti ve not aldım. Anlamını da öğrenince 'Tamam Mikanos'taki kulübün adı bu olacak' dedim. Mikonos'taki tek Türk barının sahibi olduğunu söyleyen genç işletmeci başarılı olacağına emin. Hedef kitlesi ise Mikanos'ta villası olan Yunan sosyetesi. Onun yanı sıra Türkiye'den özel yatlarıyla, tekneleriyle gelen Türkler. Giannis "Türkleri de burada ağırlamak istiyorum. Mikanos'ta seçkin insanların iyi servis, iyi hizmet alacakları, iyi içkiler içip eğlenebilecekleri mekan çok az. Ben bu boşluğu doldurup başta Yunan sosyetesine hizmet vermeyi planladım. Burası sizin Bodrum gibi. Nasıl Bodrum'da Türk sosyetesi tatil yapıyorsa, burada da Yunan sosyetesi tatil yapıyor. Mikanos çılgınlıklarıyla tanınmış olsa da çılgınlıklara doymuş Yunan sosyetesinin burada villaları var. Ve onlar iyi mekanlarda iyi servis yapılan, iyi hizmet verilen mekanlar arıyorlar. Bir de Güzel gibi bir başka kulüp yok. Yani tekim burada. Adanın tek Türk eğlence mekanını açtım. Kesinlikle ilgi görecek ki, ilk bir hafta ne kadar haklı olduğumu gösterdi" diyor.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Kafada kırılıyor ama acıtmıyor
 Enrico Macias ve İstanbul bir aşk hikayesiydi
 60 yıl sonra yeni sözlük hazırlandı
 İstanbul'un fethini daha ne kadar kutlayacağız?
 Erkekler de artık tüylerini aldırıyor
 Genç Türk çizerden Amerikalı kahraman
 Keşke benim olsa
 Yeşillikler içinde serin bir tatil
 Günübirlik de gidebilirsiniz
 Van Doğu'nun ot cenneti
 Seyyar karnaval Le Tour de France
 Caddebostan Plajı 40 yıl sonra İstanbulluları ağırladı
 Damacılar yarışmak için Türkiye'ye geliyor
 Dört matematik zekası kumar cennetini bitirdi
 120 dolara sahte diploma
 Japon dağcılar Ağrı'da arındı
 Altın raket altın kalp
 Pamuk son kitabında aşkı yazdı
 Market ve fast food hafiyeleri
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Bir gölün kaç rengi olur?
Üç, on, otuz... Açıkçası...
MEHMET ALTAN
Keme seks mi kokar?
Önceki hafta yazdığım "keme...
KAZIM KANAT
80'lik nine üstü açık Mercedes'le vın diye...
REFİK DURBAŞ
Van'daki çeşmeden İstanbul'un gamzesine
Bu hafta...
Yerasimos için Sabuni Helva
Yerasimos için Sabuni Helva
Geçtiğimiz hafta kaybettiğimiz Stefanos Yerasimos, Türk kültürü için...
Deve yarışlarına robot jokey
Deve yarışlarına robot jokey
Katar'daki geleneksel deve yarışları yüzyıllardır çocuk jokeylerde...
Yeni üreticiler rakıda standardı değiştirdi
Sabah Gazetesi yazarları Ahmet Örs, Refik Durbaş, Emre Aköz ve Cumhuriyet...
Tatlı rakıyı kadınlar beğeniyor
Piyasada bulunan sekiz ayrı rakıdan en çok beğenileni Efe Yaş Üzüm oldu. Klasik...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.