kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Kestirmecilik

Dünyada ve Türkiye'de yaşananları çok dikkatli bir şekilde değerlendirmek gereken bir dönemdeyiz. Teşhisleri yaparken takıntılardan uzaklaşmak önem taşıyor. Terör konusunu tartışırken anlama ile mazeret bulma arasındaki çizgiye dikkat edilmesi, olguları yansıtmayan ezberci yorumlardan kaçınılması gerekiyor. Zira kim ne derse desin, ulus aşırı terör bugünün dünyasının bir gerçeği ve öyle kalmayı sürdürecek. Dahası, bununla mücadelede özgürlük alanlarının daralması, demokrasilerin zedelenmesi ihtimali giderek büyüyor.
11 Eylül eylemleri devlet dışı bir örgütün (aslında feci hedefleri olan bir sivil toplum örgütünün) tüm devletler sistemine, o sistemin en güçlü ülkesine vurarak saldırısıydı. Buna karşılık olarak, devletler sistemi çok net ve sert bir tepki verdi. Soğuk Savaş'ın ardından gelen dönemde, devletlerden sivil toplum örgütlerine kaymış hareket alanları daraltıldı. Devletlerin finansal akışlar, bireysel hareketlilikler, bilgi akışı üzerindeki denetimleri arttı. Demokratik ülkelerin birçoğunda da, toplum lehine genişlemiş özgürlük alanlarında daralmaya, bireysel hak ve özgürlüklerin kullanımında kısıtlamalara gidildi.
Yani hem devletler sistemi kendi dışındaki oyuncuların uluslararası siyasete katkılarını ve katılımlarını bir ölçüde kısıtladı, hem de devletlerin toplum karşısındaki güçleri ve denetimleri arttı. Londra'daki eylemlerin ardından bu türden eğilimlerin güçleneceğine şüphe yok. Üstelik de can derdine düşmüş insanların özgürlüklerine yönelik kısıtlamalara pek de itiraz etmeyecekleri anlaşılıyor. Nitekim, ilk gündeme geldiklerinde kıyametin kopmasına yol açan kapalı devre televizyon kameralarına, son olaylarda sağladıkları yarar ortaya çıktıktan sonra artık laf edene pek rastlanmıyor.

Teröristler
neden Iraklı değil?
Bu eğilimin geçici olmasını sağlamak için, öncelikle ulus ötesi terörizm diye özerk bir olgunun varlığını kabul etmek lazım. Irak'taki savaşın ve işgalin haksızlığı ve bu ülkede işgalci güçlerin sorumlusu olduğu kötülükler Bali, İstanbul, Cerbe adası, Madrid, Londra ve başka yerlerdeki şiddeti mazur göstermiyor. Kaldı ki 11 Eylül saldırıları Irak'tan önce gerçekleştirildi. Fransız bilimadamı Olivier Roy'un yazdığı gibi "Afganistan, Irak ve Filistin çatışmaları radikalleşmenin sebebi ise, o halde teröristler arasında neden hiç Afgan, Iraklı ya da Filistinli yok?" Buna ek olarak şu soruyu da sormak mümkün: Amerikan şiddetini tüm boyutlarıyla yaşayan, iki milyon insanını kaybeden Vietnam'dan neden bu türden bir terörist örgüt çıkmadı?
11 Eylül saldırıları Ortadoğu'da köklü bir dönüşüm, hatta devrim isteyen bir örgütün eylemiydi. El Kaide'nin kurucuları ve liderleri, ABD'nin (Batı'nın) kültürel hegemonyasına karşı küresel bir savaş açmışlardı. Roy'a göre, İslam'ı yeniden keşfeden ya da ihtida edenlerden oluşan "batı merkezli İslamcı teröristler, Müslüman cemaatin öncü militanları değil, kaybolmuş bir nesildendirler... küresel ümmet vizyonları da onları bu hale getiren kürselleşmenin hem bir aynası hem de ona yönelik bir intikam şekli".
Dünyada kabul edilemeyecek ölçüde adaletsizlik ve eşitsizlik var. Bunlarla mücadele etmenin de meşakkatli ve uzun zaman alacak siyasi yöntemleri bulunuyor. Şiddetin kestirmeciliğiyse yalnızca insanlığı bu hedefe ulaşmaktan alıkoyuyor.
Bu toprakların yetiştirdiği en değerli bilim insanlarından birisi, daha henüz genç sayılacak bir yaşta vefat etti. İstanbullu Stefanos Yerasimos, arkasında başta Azgelişmişlik Sürecinde Türkiye adlı şaheseri olmak üzere Türkiye'deki düşünce hayatına büyük katkılar yapan eserler bıraktı. Hatırasını rahmet ve saygıyla anıyor, eşine başsağlığı diliyorum.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Teröre akıllı çözüm   / 21-07-2005
 Kapan   / 17-07-2005
 Çıkmaz Sokak   / 14-07-2005
 Unutmamak   / 10-07-2005
 Yeniden yapılanma   / 07-07-2005
 Sürecin meyveleri   / 03-07-2005
 Yola devam   / 30-06-2005
 Kitlelerin isyanı   / 26-06-2005
 Ortadoğu'da demokrasi mi?   / 23-06-2005
 Tarzan zor durumda   / 19-06-2005
SOLİ ÖZEL
Kestirmecilik
Dünyada ve Türkiye'de yaşananları çok...
Futbolun Türkçesi
Futbolun Türkçesi
Yabancı olarak kadrosuna sadece Iliç'i katan Galatasaray, Süper...
Javad'a çifte kıskaç
Javad'a çifte kıskaç
İran ekibi Pas'ın yıldızı Javad'ın Beşiktaş'a transferi için Murat...
İsviçre'de Perinçek'e gözaltı
İsviçre'de Perinçek'e gözaltı
İsviçre'de bir panele katılan İP Lideri "Ermeni soykırımı...
'Babamın gözü arkada kalmadı'
Çevre şehidi avukat Cihan Eren'in kızı Zeliha Eren, babasına yoğun...
Engelli çocuğa devlet güvencesi
Ümraniye'de hizmete giren özel bir merkez SSK, Bağ-Kur, Emekli...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu