kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Lozan'ın 82. yıldönümü

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Lozan Barış Antlaşması'nın, Türk Ulusu'nun kendi geleceğini belirleme hakkına sahip bir ulus olarak, yurt toprakları üzerinde onuruyla, çağdaş bir yaşam sürmesinin yolunu açtığını belirtti.

Sezer, ''Lozan'ın kuşkusuz en önemli yönü, Antlaşma kurallarınca sınırları saptanan Türk Devleti'nin bağımsızlığının, varlığının, ülkesi ve ulusuyla bölünmez bütünlüğünün ve egemenliğinin hukuksal ve siyasal yönden resmen ve dünya çapında tanınmasıdır'' dedi.

Cumhurbaşkanı Sezer, Lozan Antlaşması'nın imzalanmasının 82. yıldönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, yurdunu korumak için hiçbir özveriden kaçınmayan Türk Ulusu'nun, Kurtuluş Savaşı'yla, Yüce Atatürk'ün önderliğinde aydınlık yarınlara ulaşma yolunda ilk adımı attığını kaydetti.

Atatürk'ün liderlik yeteneği, dehası ve ileri görüşlülüğünün, ordunun kahramanlığı ve yurttaşların bağımsızlık inancının, savaş alanında zafere ulaşılmasını ve yeni Türk Devleti'nin kurulmasını sağladığına işaret eden Sezer, şunları belirtti:
''Türk Ulusu, savaşın sona ermesiyle birlikte, askeri zaferini ve kararlılığını Lozan'da tüm dünyaya kabul ettirmiştir. Lozan'da barış masasına Batılı güçlerle eşit konumda oturan Türkiye, bağımsız bir devlet olmak yolunda vazgeçilmez önem taşıyan haklarını sonuna kadar savunmasını bilmiştir.
Lozan'ın kuşkusuz en önemli yönü, antlaşma kurallarınca sınırları saptanan Türk Devleti'nin bağımsızlığının, varlığının, ülkesi ve ulusuyla bölünmez bütünlüğünün ve egemenliğinin hukuksal ve siyasal yönden resmen ve dünya çapında tanınmasıdır.''

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu belgelerinden
Lozan Barış Antlaşması'nın bu yönüyle Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu belgelerinden olduğunu ifade eden Sezer, Türkiye'nin, Yüce Atatürk'ün ''Türk tarihinde bir dönüm noktası'' olarak nitelediği Lozan Antlaşması'yla saygı duyulan bir devlet durumuna geldiğini vurguladı.

Sezer, ''Lozan Barış Antlaşması, Türk Ulusu'nun kendi geleceğini belirleme hakkına sahip bir ulus olarak, yurt toprakları üzerinde onuruyla, çağdaş bir yaşam sürmesinin yolunu açmıştır'' dedi. Türkiye'nin siyasal ve ekonomik bağımsızlığını ve uluslararası düzeydeki eşitliğini kayda geçiren Lozan Barış Antlaşması'nın, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra imzalanan benzer anlaşmalardan bugün geçerliliğini ve güncelliğini koruyan tek belge olduğuna işaret eden Sezer, şunları kaydetti:
''Lozan Barış Antlaşması'nın tarihimizdeki anlam ve öneminin iyi kavranabilmesi için, Sevr'in hükümlerinin çok iyi değerlendirilmesi ve yaratacağı yıkımların düşünülmesi yeterli olacaktır. Sevr, Osmanlı Devleti'nin yıkılmasını ve Türklerin yaşam hakkının ellerinden alınmasını öngörürken, Lozan, Ulusal Ant sınırları içinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin doğuşunu müjdelemiştir.

Lozan'daki görüşmelere, Meclisimiz adına katılan değerli asker ve devlet adamı İsmet İnönü başkanlığındaki Türk Heyeti, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kararları doğrultusunda hareket ederek, ulusal çıkarlarımızı özenle savunmuştur. Çetin geçen ve uzun süren görüşmeler sonucunda imzalanan barış antlaşmasıyla, uluslararası alanda önemli bir diplomasi zaferi kazanılmıştır.''

''Cumhuriyet'e sahip çıkmak ortak sorumluluğumuz''
Lozan Barış Antlaşması'nın yürürlüğe girmesiyle Türkiye'nin çevresinde sağlam dengeler kurulduğunu, savaş döneminin düşmanlıkları geride bırakılarak karşılıklı saygı ve işbirliği anlayışının egemen olduğunu ifade eden Sezer, Cumhuriyet'in ilanının ardından her alanda çağdaşlaşmayı hedef seçen Türkiye'nin, hayranlık uyandıran başarıları, laik ve demokratik devlet yapısı ve barışçı kimliğiyle dünyanın saygın devletleri arasındaki yerini aldığını vurguladı.

Sezer, ''Ulusal birlik ve bütünlük içinde, büyük özverilerle kurulan ve 82 yıldır değerlerinden ödün verilmeden yaşatılan Cumhuriyet'e sahip çıkmak, tarihin kaydettiği en kapsamlı dönüşüm hareketlerinden olan Türk Aydınlanma Devrimi'ni aynı bilinçle sürdürmek ortak sorumluluğumuzdur. Bu, varlığımızın korunabilmesinin ve geleceğe güçlü biçimde ulaşılabilmesinin öncelikli koşuludur'' dedi.

Lozan Antlaşması'nın 82. yıldönümünü kutlayan Sezer, başta Yüce Atatürk olmak üzere, kararlarıyla Lozan görüşmelerine yön veren Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerini, Lozan görüşmelerini yürüten seçkin devlet adamı İsmet İnönü ile çalışma arkadaşlarını gönül borcu duyarak, saygıyla andığını bildirdi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Galata Köprüsü'nde patlama
 Yırtıcı kuşların nesli tükeniyor
 300 hektar kül oldu
 Küçük Prens'teki diktatör tartışması
 Faciaya davet
 Hayalet köyler canlandı
 Mayının üstüne indi
 'İki yüzlü' saat servet avcısı
 'Ertesi gün' güvenli
 Batık gemi isyanı
 Beylikdüzü'nde 4 bin yeni konut
 Yıkıma maskeli barikat
 Freni boşalan halk otobüsü atölyeye girdi
 Eyüp Belediyesi imam hatipli zabıta arıyor!
 Tarihi surlarda çıkan yangın panik yarattı
 Son yolculuğuna uğurlandı
 'Bıçaklamanın nasıl olacağını gösterdim'
 Anti-çekirdek timi
 Kelkit'te şehit Taşan'a devlet töreni ile veda
 ÖSS puanı yüzünden ısırdı
 Ağabeyinin nişanlısını suçladı
 Alo SABAH İstanbul
MEHMET BARLAS
Başsavcı Ok'un doğrularla dolu konuşması
Toplumsal...
MAHMUT ÖVÜR
Türkiye'nin tanıtımına Azeri desteği
2002 yılı Dünya...
SAVAŞ AY
Bertolt Brecht'in sözleri ve Bodrum...
HINCAL ULUÇ
Aspendos'ta Gala muhteşemdi ama..
Yanımda fevkalade...
REHA MUHTAR
Bodrum'da trilyoner işadamı
Bodrum'dan söz edip de orada...
Kara kasırga
Kara kasırga
F.Bahçe 'Kasırga' lakaplı Appiah'la 5 yıllık sözleşme imzaladı.
Ben sahada konuşurum
Ben sahada konuşurum
Cim Bom'un yeni yıldızı Sasa İliç iddialı: Sahada konuşacağım, takım...
Esad Karadeniz'e gelecek
Esad'ın yaz tatili için ağustos ayı içinde Karadeniz Bölgesi'ne...
AKP Avrupa'daki Türk vekilleri ağırlıyor
Avrupa Parlamentosu'nda yer alan Türk asıllı milletvekilleri AKP'nin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu