kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ok'tan'dini kirlilik'uyarısı
Yargıçtan savcılara: Uyanık olun

Başsavcıdan çok ağır tespitler

Başsavcı Ok, irtica, yolsuzluk, yargıda siyasallaşma ve teröre dikkat çekti.

"Din, devleti kullanmak istiyor... Kökten dinci akımların faaliyeti yoğunlaştı... Çankaya sırtlarındaki Kuran eylemi çok vahim... Yargıya siyasi müdahalenin yolu açıldı... Etnik ayrımcılığı katliamlarla gündemde tutmak isteyen teröristlere destek olanlar insanlık suçu işliyor..."

Ok'tan'dini kirlilik'uyarısı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, Türkiye'nin en önemli sorununun dini kirlilik' olduğunu söyledi... Yargıtay 4'üncü Daire Başkanı ise "Cumhuriyet'i yaşatmak askerden önce savcıların işidir' diye konuştu..

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, dinin devleti kullanma arzusunda olduğunu, siyasal İslam amacında olan kökten dinci akımların faaliyetlerini yoğunlaştırdığını belirterek, "Bu ortamda, temelleri sağlam da olsa Cumhuriyet tehlike ile karşılaşacaktır" uyarısında bulundu. Başsavcı Ok'un, Toplumsal Saydamlık Hareketi Derneği'nin dağıttığı "Dürüstlük ve Yolsuzlukla Mücadele Ödülü" törenindeki konuşmasında, "irtica, yargıda siyasallaşma, terör ve yolsuzluk" vurgusu dikkati çekti. Ok, terörle mücadele için Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ gibi etkili yasalar ve idari önlemler önerdi. Ok, şu mesajları verdi:

DİN KULLANIYOR:
Bugün Türkiyemizde en önemli kirliliğin, dini ve onun kutsal değerlerini kullanma üzerine yoğunlaştığı görülmektedir. Siyasette kullanılmaktadır, ticarette kullanılmaktadır. Daha da kötüsü, din de devleti kullanmak istemekte, bu yönde faaliyet ve etkinliğini yoğunlaştırmaktadır. Siyasal İslam hedefinde kararlı kökten dinci akımların tempolarını yükselttikleri, etkinlik alanlarını genişlettiklerini fark etmemek imkansızdır. Bunun için sadece çevremize bakmak ve onları izlemek yeterli olur.

CUMHURİYET TEHLİKEDE:
Her şeyin din açısından değerlendirmesinin yapıldığı, sosyal olgu ve sorunlara dini gerekçelerle çözüm önerileri sunulması eğiliminin oldukça arttığı bir ortamda, temelleri sağlam atılsa da laik-demokratik cumhuriyetin tehlike ile karşılaşmayacağı sanılmamalıdır. Hele taassup, bağnazlık, batıl inanç, cehalet, hurafe, beyin yıkama önlenemiyorsa, tersine gizli ve açık destek ve hoşgörü ile karşılanıyorsa çağdaşlık hedefinde engeller ortaya çıkmış demektir.

ÖRNEK, KÖŞK'TE KURAN EYLEMİ:
Çağdaşlığın karşıtı irticadır. Kısa bir süre önce Çankaya sırtlarında görülen tablo budur ve çok vahimdir. Hepimizi ürperten, endişeye sevkeden bu noktaya gelinmesinde, belli odakların, Cumhuriyetin kuruluş felsefesi ve devrimlerine Atatürkçü düşünceye ve demokratik sisteme karşı mevzi kazanma stratejisi saklanıp olaylara sadece özgürlükler açısından yaklaşılmasının etkisi olduğu da inkar edilemez.

BAŞBUĞ İLE AYNI İŞARETİ VERDİ:
Bugün ülkemizde etnik ayrımcılığı ve şiddeti, katliamlarla gündemde tutmak ve sürdürmek isteyen organize silahlı teröristlere ve bu canilere içerden ve dışardan destek olanlara ve himaye edenlere, terörden yarar umut eden ve rant sağlayanlara, en vahim ve affedilmez insanlık suçu işlemekte olduklarını yeniden hatırlatmak istiyoruz. Yasal yaptırım ve idari önlemlerin etkin olacak şekilde yeniden ele alınması lazım.

YARGIYA MÜDAHALENİN YOLU AÇILDI:
Her dönemde politik gücü elinde bulunduranların yargıya vesayet, dolayısıyla etkileme pozisyonunu kaybetmeyi istememeleri duyarsızlığın çok açık nedenini oluşturmuştur. Bu, hukukun üstünlüğü bilincinin yeterli oranda gelişmediğinin önemli bir göstergesidir. Hakimin tarafsızlığını tehdit eden en önemli tehlike yargının siyasallaştırılması girişimleridir. Avukatlık mesleğinden hakim adaylığına kabul aşamasında yargıya siyasi müdahalenin yolu açılmıştır.

YARGI REJİMİ KORUYAMAZ:
Siyasal etkiye açık bir yargı; tarafsızlığını, saygınlığını, güvenilirliğini hatta özgüvenini yitirir. Demokratik laik rejimi, temel hak ve özgürlükleri ve diğer özgörevlerini koruma gücü ve kapasitesini kaybeder.

ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Mısır'da patlamalar: 88 ölü
 Şırnak'ta 5 terörist ölü ele geçirildi
 Zaferini göremedi...
 Ne olur kızımı bana geri verin
 İngiliz Büyükelçisi: 'İnadına Türkiye'
 Çankaya'dan 'merkezi kulağa' çekinceli onay
 Sorunu Başbakan çözdü
 Başkanlık seçimine vefat ertelemesi
 Kaplan'ın müebbet gerekçesi açıklandı
 Danıştay: Göbek dansı kışkırtır
 Müzeler prestij kazanmak istiyor
 Benim hiç suçum yok!..
ERDAL ŞAFAK
Çiçek büyüyor mu?
Yargıtay Cumhuriyet...
YILMAZ ÖZDİL
Limon çiçeği...
Yaz gelince, bize üç şey gelir.
Bir,...
MEHMET ALTAN
Vahdettin Atatürk'e kaç para verdi?
Önümde 13 Haziran...
Camiye bomba ihbarı
Şüphelinin vurulmasının ardından silahlı polisler bomba ihbarı...
Hep böyle mi olacak?
Londra'da iki hafta arayla gerçekleşen bombalı saldırıların ardından,...
Kara kasırga
Kara kasırga
F.Bahçe 'Kasırga' lakaplı Appiah'la 5 yıllık sözleşme imzaladı.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu