kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sorunlu çocuklar için 'kamp' eğitimi
Sorunlu çocuklar için 'kamp' eğitimi
Erken Kalk, Yemeğini Hazırla!

Suçu önleyen kamp

Amerika'da suça meyilli çocuklar eğitim kampına gönderiliyor. Dersler arasında saygılı davranma, sebze yetiştirme hatta tavuk bakımı bile var.

Desperate Housewives-Umutsuz Ev Kadınları" dizisiyle gündeme gelen eğitim kampları sorunlu çocuğa sahip Amerikalı ailelerin umudu. Gençler burada ev temizliğinden balık tutmaya, hoşgörüden saygılı olmaya hayata dair her şeyi öğreniyor. Hatta para bile kazanıyorlar.


Sorunlu çocuklar için 'kamp' eğitimi

Amerika'da suça meyilli, ailesi ve arkadaşlarıyla uyumsuz ergenlik çağındaki gençler, eğitim kamplarına yerleştiriliyor. Dersler arasında sebze yetiştiriciliği de var, tavuk bakımı da.

Türkiye'de de ilgiyle izlenen Desperate Housewives (Umutsuz Ev Kadınları) dizisindeki düzen takıntılı ev kadını 'Bree', ergenlik çağındaki sorunlu oğluyla mücadele edemeyince onu Hennessey adlı bir eğitim kampına göndermişti. Islahevlerine benzeyen bu eğitim kampları, ailesiyle sürekli çatışan, okul hayatına ayak uyduramayan, suç işlemeye meyilli hatta suç işleyen çocuklar için... Yalnızca erkekleri kabul edenler olduğu gibi kız-erkek karışık kamplar da var. Kimi özel, kimi devlete bağlı. Maliyetleri hapishanelerin iki katı olsa da bu kamplarda ya da eğitim merkezlerinde tedavi edilen çocukların yüzde 90'ı yeniden suç işlemiyor. Uzmanlar bunun gözardı edilemeyecek bir rakam olduğunu söylüyor.

TEŞEKKÜR EDEBİLMEK...
Amerika'nın Massachusetts eyaletine bağlı Penikese Adası'ndaki okul da bu amaçla kurulmuş. Genellikle yasalarla başı belaya girmiş 15-18 yaşları arasındaki erkek çocuklar kabul ediliyor. Adada sadece 9 çocuk ve dört eğitmen kalıyor. Çocuklar 9 ay boyunca eğitim görüyor. Ancak bu eğitim, okullardakinden biraz daha farklı. Çocuklara 'teşekkür edebilmek' bile öğretiliyor. Sorunlu çocuklar 7.30'da kalkıyor, güne sporla başlıyor. Kahvaltılarını hazırlıyor, daha sonra derslere katılıyorlar. Karşındakine saygı duyma ve hoşgörülü davranma da derslerden bazıları... Kampta, iyi davranışlar ödülle, kötü davranışlar cezayla karşılık buluyor. 'İyi' davrananlar bir gün içerisinde 6 dolar kazanabiliyor. Okul bittiğinde 300 dolar biriktirenler bile oluyor. Bir öğrencinin yıllık maliyeti ise 85 bin dolar yani hapishanelerin iki katı. Eğitim kampları devlet desteği ve bağışlarla ayakta duruyor. Ancak her çocuk bu okula kabul edilmiyor. Okullar ya da aileler, bakanlık ya da aracı kurumlar yardımıyla kampla temasa geçiyor. Öğrencilere eğitim sistemi anlatılıyor.. Daha sonra öğretmenler öğrencilerle yüz yüze görüşüyor ve anlaşma imzalanıyor. Gençlerde bir ay sonunda düzelme başlıyorsa, o zaman bazı aralıklarla eve gitmelerine izin veriliyor. Adada gördükleri dersler diğer okullar tarafından da tanınıyor ve üniversiteye devam edebiliyorlar. Daha kısa süreli olan eğitim merkezleri de var. Amerika'daki Lone Star Expeditions, bunlardan biri. Amaç duygusal, davranışsal, dikkat ya da öğrenme problemleri olan çocuklara yardım etmek.

ASKERİ EĞİTİM İŞE YARAR MI?
Bir de askeri kamplar örnek alınarak hazırlanan "boot camp"lar var. Çocukların disiplini ve kurallara uymayı öğrenmesi amaçlanıyor. Eğitim programları da askeri eğitimleri andırıyor. Tıpkı askeriyedeki gibi fiziksel eğitimden geçiriliyorlar. Üniformalar giyip aynı askerler gibi yürüyorlar. "Evet efendim" "hayır efendim" diye konuşuyor, ranzada yatıyorlar. Amerikalı bir anne, 14 yaşındaki kızıyla başa çıkamayınca onu Meksika'daki bir "boot camp"a göndermek zorunda kalmış: "Okula gitmek istemiyordu. Etrafında kötü arkadaşları vardı. Uyuşturucuya yönelecek diye korktum. Tatile gidiyoruz diye onu kandırdım. 'Beni buraya bırakırsan bir daha yüzümü göremezsin' dedi. Ancak şimdi hem evdeki hem de dışarıdaki davranışları düzeldi. Üniversiteden mezun oldu." Peki bu tür askeri eğitimi andıran kamplar işe yarar mı? Uzmanlara göre bu kamplar çocuklara saygı duymasını, kurallara uymasını, değer vermesini öğretebilir ama sadece kısa bir süre... Çok katı eğitim veren kampların, suç işlemeye meyilli çocuklar için bir çözüm olmadığını düşünenler de çoğunlukta...

Dilek ŞANLI GÜRSEL DIŞ HABERLER

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Rüzgarın Altındaki Cennet Alaçatı
 'Talo'ların kaderi kampta birleşiyor
 Çocukların dünyasına içten ve gerçekçi bir bakış
 Lüks markalarda indirim fırsatları
 Tekstilde büyük ortaklık
 Bebek yüzünden onu terk etmeyin
 30 bin dolara kuş gözlemlediler
 Efsane grup Deep Purple Parkorman'da
 Haftanın Kitapları
 Soğukla sıcak buluşunca
 Komşu edebiyatçılarla Ege'de bir araya geldik
 Haftanın Kitapları
 Pahalı mücevherlerin yerini kristal takılar aldı
 Bu fırsat kaçmaz
 Vitese tak ve ilerle
 Diyette dostu ve düşmanı iyi tanıyın
 7 gün 7 gece ne nerede yapmalı
 Zeytinli'de rock tatili
 Ayvalık'ta müzik
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Bebek, annem ve mimarlar üzerine
Geçen pazar sabahı...
Çizgi-roman/sinema evliliğinde bir zirve
Çizgi-roman/sinema evliliğinde bir zirve
Tarantino'nun 'çömezi' Rodriguez çok iyi bir iş çıkarmış. Gerçekten...
Bence en iyiler: Köy, Collateral ve Boş Ev
Bence en iyiler: Köy, Collateral ve Boş Ev
Avrupa sinemasına bakmayı sürdürelim. İtalyan sinemasından gelen bir...
Şarap şaraba baka baka kopyalanıyor
Bizde çoğu sektörde olduğu gibi şarapçılıkta da kopyalama aldı başını...
Boşa yazılmış tek bir satırım bile yok
Yeni romanı "Bir Gün" de kendi deyimiyle "yine bir sosyal soruna" parmak basan...
Seyirci konser izledi görevliler kapris çekti
12. Uluslararası Caz Festivali'nde sahne alan ünlüler, özel istekleriyle...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.