kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erken doğum telaşına son
Erken doğum telaşına son
Geç annelik düşük nedeni

Erken doğum telaşına son

Yale Üniversitesi Kadın Doğum Bölüm Başkanı Prof. Dr. Charles Lockwood, progesteron hormonu tedavisiyle erken doğum riskinin yüzde 30 azaltıldığını belirtiyor.

Kariyer yapmak isteyen ya da gençlik yıllarını bir çocuğa adamak istemeyen kadınlar artık 40'lı yaşlarda anne olmaya başladı. Tabii bu da kadınların geç anne olmasının kendilerinin ve bebeklerinin sağlığını tehlikeye atıp atmadığı, bu seçimin doğru olup olmadığı gibi sorulara neden oluyor. Geçtiğimiz haftalarda Anadolu Sağlık Merkezi tarafından düzenlenen bir konferansa katılmak için Türkiye'ye gelen Yale Üniversitesi Kadın Doğum Bölüm Başkanı Prof. Dr. Charles Lockwood geç anne olma trendini ve kadın doğum alanındaki son gelişmeleri Cumartesi SABAH'a anlattı. Charles Lockwood'a göre, ileriki yaşlarda sağlık sorunları da ortaya çıktığı için ideal olan kadınların 20'li yaşlarda anne olması. Lockwood geç yaşta anne olmak isteyen kadınların hamile kalmadan önce ciddi bir sağlık kontrolünden geçmeleri gerektiğini söylüyor: "35 yaşından sonra Down sendromlu çocuk dünyaya getirme riski artıyor. 35 yaşındaki her 360 kadından biri Down sendromlu çocuk dünyaya getirirken, 45 yaşında bu rakam 40'ta bire çıkıyor. Ama 20'li yaşlarda bu oran 3-4 binde bir." Ancak bu Lockwood'un kadınlara geç yaşta anne olmalarını önermediği anlamına gelmiyor. Sadece geç doğurmaya karar veren kadınlara, kilolu ya da çok zayıf olmamalarını, düzenli egzersiz yapmalarını, diyabet, yüksek tansiyon gibi hastalıklar gelişmişse bunları kontrol altına almalarını tavsiye ediyor. Charles Lockwood kadınların hamileliklerini ve doğumlarını kolaylaştırmak için tıp dünyasındaki son gelişmeleri şöyle anlatıyor: "Down sendromu taramasını eskiden daha geç sayılabilecek, 16. ve 18. haftalarda yapıyorduk. Ama son araştırmalar sayesinde artık 12-14'üncü haftalar arasında ense kalınlığını ölçerek ve iki hormonun düzeyine bakarak bebeklerde bu riskin artıp artmadığını öğrenebiliyoruz. Ayrıca erken doğumu önceden teşhise yönelik önemli çalışmalar var. Geliştirilen bir testle ağrıları başlayan bir kadının doğurup doğurmayacağı hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz. Bu testte vajenden alınan sıvı örneğine bakılıyor. Testin sonucu negatif ise kadının gelecek iki hafta içinde doğurmayacağını anlıyoruz. Aynı zamanda ultrasonda bakabileceğimiz rahim ağzı pelvisi uzunluğu ölçümleriyle de hangi kadının erken doğuma yatkın ya da bu bu riskten uzak olduğunu anlamamız mümkün. Bu da bizi gereksiz telaşlardan koruyor."

ASLA DİYET YAPMAYIN
Lockwood ayrıca erken doğum için yüksek riskli yani geçmişte 37 haftadan önce doğum yapmış hamilelerin yeni gebeliklerinde bu riski yüzde 30 azaltan bir tedavinin mümkün olduğunu söylüyor. Bunun için 16'ncı haftaya gelindiğinde progesteron hormonu tedavisine başlanıyor ve 37'nci haftaya gelinceye kadar devam ediliyor. Charles Lockwood'a göre son dönemde anne adaylarının hamilelikleri boyunca kilo almamaya özen göstermeleri çok da korkulacak bir şey değil: "Zayıf olmak çok kilolu olmaktan iyidir. Hamile kalmadan önce zaten kadın çok zayıf olursa yumurtlaması bozulur, hatta yumurtlayamaz bile. Östrojen etkisine bağlı olarak kemik erimesi olabilir. Çok zayıf, anoreksik hastalar o kadar östrojensiz kalıyorlar ki hamileliklerinden sonra omurga kırıklarına bile rastlanıyor. Erken doğum riskleri de artıyor. Aslında tam ortada bir yerde olmak iyi yani çok da zayıf olmamak gerekiyor. Ayrıca hamilelikte hiçbir zaman diyet yapılmamalı. Bu da erken doğum riskini artırıyor. Ama çok fazla da kilo almamak lazım. Hamilelik boyunca ortalama 12-14 kilo civarında almakta fayda var."

Eylem Bilgiç

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Boşa yazılmış tek bir satırım bile yok
 Seyirci konser izledi görevliler kapris çekti
 Tuvale yansıyan iyi kızlar ve soyağaçları
 Önyargılar silinecek
 Amerikalı sufi, Şeyh Ragıp
 Tasarım ikonları
 Türkiye simgesini Coulthard taşıyacak
 Gündüz doktor gece müzisyen
 Bu kadın bir büyücü
 U2 özüne dönüyor
 Candan bizi seviyor, anladım
 7 gün 7 gece nerede ne yapmalı?
 Dışarı çıkmadan önce
 Kiloları verdik ya sonra?
 Ali'nin okuma fişleri rafa kalktı
 Her Türk mimar mı doğar?
 Kadınların ne kadar ileri gittiğini tahmin edemezsiniz
 Şimdi eller havaya, tüm fabrika!
 Bir Türk'e aşık oldu aşkın kitabını yazdı
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Kapıyı tıklatırken "Lütfen içeride kocam olmasın"...
ALİ POYRAZOĞLU
Her şeyi olan adam ve balık
Büyük yazarımız Bilge...
SUNAY AKIN
İstanbul uçurtması
Yalnızca güneş mi; uçurtma da doğudan...
Şarap şaraba baka baka kopyalanıyor
Bizde çoğu sektörde olduğu gibi şarapçılıkta da kopyalama aldı başını gidiyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.