kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bırakın fındığı yürüyüşe çıkın
Altı yaşından sonra çocuğun yemeğine dikkat
En çok gençler kalpten ölüyor

Bırakın fındık fıstığı yürüyün

Kalp uzmanı Tayyar Sağıroğlu: Türkiye'de 12 milyon kişi kalp hastalığına yakalanma riskinde.

Prof. Dr. Sağıroğlu, "Ulusal kalp sağlığı programı başlatılmalı. Üç milyon koroner kalp hastamız var" diyor ve ekliyor: Kalbinizi yürüyüş ve egzersizle koruyun.

Bırakın fındığı yürüyüşe çıkın

Kalp uzmanı Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu, "Bırakalım bu fındık fıstık tartışmalarını, gerçeklere bakalım" diyor. "35-65 yaş arasında 12 milyondan fazla kişi kalp hastalıklarına yakalanma riski altında. Ulusal bir program başlatılması şart".

En şok eden ölüm kalpten olan. Ölümün hangisi şok etmez ki dediğinizi duyar gibiyim. Aslında doğru. Hani ateş düştüğü yeri yakar misali. Ama kalp bazen, öyle beklenmedik zamanda öylesine çabuk sevenlerimizi bizden ayırıyor ki.... Son günlerde kalptan ölenlerin sayısında bir artış olduğu da aşikar. Bu sayfayı yakından izleyenler hatırlayacaklardır, daha önce de kalp uzmanlarını Pazartesi Röportajları'na konuk ettim. Kalp sağlığı konusunu tekrar gündeme taşımak isteyişim ise kalp rahatsızlıklarının Türkiye'nin en önemli sağlık sorunu oluşu. AKP milletvekili Mehmet Melik Özmen 49 yaşında, gazeteci Ömer Tarkan ise 52 yaşında kalp krizi sonucu geçen hafta aramızdan ayrılan iki isim. Peki ne oluyor bu gencecik insanlara? Niye birbiri ardına ölüm haberleri vermek zorunda kalıyoruz? Yanıtlar için Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu'nun kapısını çaldım. Sabaha kadar ameliyatta olmasına rağmen "Hemen" dedi. "Hemen konuşalım, çünkü bu iş fındık fıstık tavsiyeleriyle çözülemez. En kısa sürede kalp sağlığı konusunda ulusal bir program başlatılmasına ihtiyaç vardır." Sarıoğlu ile Acıbadem Bakırköy Hastanesi'nde buluştuk. Sarıoğlu bütün yorgunluğunu bir yana bıraktı rakamlarla kalp sağlığımızın ne kadar büyük bir tehlike altında olduğunu anlattı. Konunun uzmanı olarak açıkladıklarını, çarpıcı sözlerini ilgiyle okuyacağınızı düşünüyorum.

EN ÇOK KALPTEN ÖLÜYORUZ
Türkiye'de en çok neden ölüyoruz?

Kalpten. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kalp-damar hastalıkları insan sağlığını tehdit eden en önemli sorundur. Devlet İstatistik Enstitüsü'nün yaptığı bir araştırmaya göre ölüm nedenlerinin yüzde ellisinden fazlası kalp yüzünden.

Niye kalpten ölüyoruz? Yani genetik yapımızda bir problem mi var?
Öyle bir dert var tabii. Bir yılda doğanların bebeklerin yüzde 8'i doğumsal kalp hastası olarak dünyaya geliyor.

Ne kadar ediyor?
15 bin civarında. Ve ancak belki biz 2-3 binini, o da çok iyimser bir tahminle, tedavi etme şansına sahip oluyoruz. Diğerleri ya beklerken tedavi olma şansını ya da hayatını kaybediyor. Kalp hastası çocuk sayısı gerçekten önemli çünkü nüfusumuzun yüzde 35'i 15 yaşın altında. Her yıl kalp sorunu olan çocukların sayısında katlanarak giden bir artış var.

Şu anda mevcut ne kadar kalp hastası var?
Türkiye'de 3 milyon kişi koroner kalp hastası. Üstelik bu rakama her yıl 90 bin kişinin eklendiği tahmin ediliyor. Ayrıca her yıl 300 bine yakın kişi kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor.

Peki aniden kalp kriziyle ölenler.. Onlar için de bir rakam var mı?
Var. Her yıl aniden gelişen kalp krizi sebebiyle ölenlerin sayısı 150 bin. Çok yüksek bir rakam bu. Ayrıca şunu da belirtmeliyim kalp krizi geçiren insanların yüzde yetmişi 35-65 yaş arasında. Yani, hayatının en verimli ve üretken çağında insanlar birdenbire kalp krizinden ölebiliyorlar. Her yıl 400 binin üzerinde insan kalp krizi geçiriyor.

Kaç kişi risk altında? Yani kalple ilgili sorunu olmadığı halde kriz geçirenlere de rastlıyoruz.
"O kişilerin kalple ilgili sorunu yok" cümlesi yanlış aslında. Kalple ilgili bir sorunları var ama farkında değiller. "Kaç kişi risk altında?" diye sordunuz. Türkiye'de 35-65 yaş arasında 12 milyondan fazla kişi kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskiyle karşı karşıya. Yine DİE'nin bir araştırmasından gideceğim. Eğer bu hızla gidersek 2010 yılında 3, 5 milyon koroner kalp hastasıyla karşı karşıya kalacağız. Düşünsenize 3 yılda 500 bin kalp hastasına daha sahip olacağız.

Demin çocuklardan bahsettiniz. Bir çocuğun kalbinden bir problemi olup olmadığı kolayca anlaşılabilir mi?
Doğumsal kalp hastalıklarının yüzde 30 kadarı ilk bir ay içinde kendini gösteriyor. Bir kısmı ise maalesef çok ileriki yaşlara kadar hiç belirtisiz yaşamanıza sebep oluyor. Gözden kaçan çok oluyor yani. Türkiye'de bu konuda büyük şanssızlık yaşıyoruz, çünkü ülkemiz Avrupa'da en sık koroner ölümlerin yaşandığı ülke. Gencecik yaşta hayatlarını kaybeden çok insanımız var.

35'TEN SONRA HAREKET
Peki gencecik insanlar ortada hiçbir şey yokken neden ölüyorlar?
Koroner kalp hastalıkları sebepleri itibarıyla 35 yaşından sonra daha sık görülmeye başlıyor. Koroner kalp hastalığı kalbe giden damarların daralması demek. Gerek yaşam biçimi gerek kalıtsal, bir çok nedeni var bunun. Ona geçmeden önce bir şey daha belirtmek istiyorum. Kalp sorunları yüzünden, binlerce insanımız hayatını kaybediyor milyonlarca insanımız her yıl verimsiz, mutsuz bir hayata mahkum kalıyor. Türkiye'de kalp sorunu, Tsunami ile aynı etkide inanın. Ama biz hala bir avuç mu yoksa iki üç tane mi fındık yiyelim onunla uğraşıyoruz.

Fındık yemeyelim mi yani?
Yiyin canım, öyle avuç avuç değil çünkü yağ deposu (gülüyor). Ama şunu belirtmek istiyorum. Her gün fındık yemekle kalp sorunumuzun önüne geçemeyiz. Geçemiyoruz da zaten. Herkes istiyor ki mucize bir liste verelim. Şu kadar balık bu kadar sebze. Tamam kalbimizi koruduk. Olur mu öyle şey? Kalp sağlığını korumak bir yaşam sanatıdır.

Ben yine de sizin listenizi soracağım ama...
Sorun, veririm ne yararlı diye ama işin özü bu değil. Mutlaka bir reçete istiyorsanız "Fındığı fıstığı bir yana bırakın yürüyün" derim. Düzenli egzersiz yapın. Kalbi korumanın en baş yolu hareket etmektir. Özellikle 35 yaşından sonra hareket etmek önemli.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Başkan yine seçilemedi
 Saldırı dış basında
 Faciadan sonra çekidüzen!
 YÖK: 'Rektörün evinde yapılan arama rencide edici'
 Gezinti tekneleri, 'kelle koltukta' yola çıkıyor
 Hain bomba, yollarına pusu kurup bekledi
 Kuşadası sahilleri 'teröre inat' doldu
 'Terörist' yerine 'militan'
 Vali: Saldırı canlı bomba işi değil
 Köylüler santralın suyu ile tarla sulayınca üretim durdu
 Ekili alanı sürdüler
 Ormancılar türkü ile imaj yeniliyor
 Hakkâri, Şırnak ve Van üçgeninde operasyon
 'Teröre destek verenler maruz kalır'
 İHD: Kaçırılan er serbest bırakılsın
 Denizci öğrenciler açık denize çıktı
 'Mehmetçik, anti-terör operasyonu yapmayacak'
 OKS sonuçları açıklanıyor
 Düğün günü saldırıya uğradı
ERDAL ŞAFAK
GKFD damgalı pasaportlar
Kuzey Irak'taki Kürt...
ÖMER LÜTFİ METE
Soçi'den sömürgeci kültürün ötesine
Başbakanla Soçi'ye...
MEHMET ALTAN
Kürt sorunu, PKK ve AB
Eski HADEP Genel Başkan...
Hedefte yine siviller 116 ölü
Iraklı direnişçiler ve koalisyon güçleri arasındaki "savaşta" ağır...
Ajanın 'intikamı'
1972 Olimpiyatı.. İsrailli atletleri öldüren Filistinli teröristler..
Ferman bekliyor
Ferman bekliyor
Karadaş ve Soley için olumsuz raporlar gelince Beşiktaş'ın yabancı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu