kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Doğru yöntemi belirleyin
Sigarayı bırakmak isteyenlere birkaç öneri

Doğru yöntemi belirleyin

Sigarayı bırakmaya yönelik birçok yöntem olsa da, uzmanlar başarısı kanıtlanmış klinik tedavileri tavsiye ediyor. Nikotin replasman tedavilerinin başarısına dikkat çeken uzmanlar, hipnoz gibi alternatif tedavileri önermediklerini ifade ediyor

Amerikan Hastanesi Sigarayı Bırakma Kliniği Başkanı Dr. Nermin Uysal, sorularımızı yanıtladı:

Sigarayı bırakmanın en etkili yolu nedir?

Sigara bırakmanın birçok yolu var gibi görünse de, klinik çalışmalarda başarılı olduğu gösterilmiş yöntemlerin sayısı sınırlıdır. Hiçbir yardım almadan kendi kendine bırakma başarısı yüzde 5'in altındadır. Etkin ve yan etki riski oldukça düşük olduğu kanıtlanmış yöntemler arasında, nikotin replasman tedavileri ve bir antidepresan olan bupropion tedavisi yer alır. Nikotin replasman tedavileri ülkemizde bant ve sakız şeklinde bulunmaktadır. Kullanılması gereken nikotin tedavisinin şekli, dozu, sıklığı ve süresi kişinin günde ne kadar sigara içtiği ve herhangi bir kalp hastalığı olup olmadığına göre bir doktor yardımıyla belirlenmelidir. Altı hafta içerisinde kalp krizi geçirmiş hastalar dışında kalp rahatsızlığı olan kişilerde nikotin replasman tedavisi görebilir. Ancak, bu tedavinin niteliğinin bir doktor tarafından belirlenmesi ve hastanın bu tedavi süresince kesinlikle sigara içmemesi gerekir. Benzer şekilde, ilaç tedavisi uygulanmadan önce kişinin geçirdiği rahatsızlıklar, kullandığı diğer ilaçlar ve alkol alımı gözden geçirilmelidir. İlaç alımını engelleyecek herhangi bir durum tespit edilirse örneğin ilaç etkileşimi ve düzenli alkol kullanımı) ilaç kullanılmamalıdır. İlaç ve nikotin replasman tedavileri, nikotin bağımlılığı kuvvetli olan hastalarda birlikte kullanılırsa, tedavinin etkisi, tek başına ilaç kullanımına kıyasla daha fazladır. Her iki tedaviyi, motivasyon artırıcı ve davranış değiştirmeye yönelik bir psikolojik destek programı ile birleştirmek, uzun dönemli başarı şansını, sadece ilaç kullanımına kıyasla en az iki kat artırır. Hipnoz, akupunktur gibi sigara bırakma tedavilerinin uzun dönemde başarılı olduğunu destekleyen veri bulunmamaktadır.

Kendi kendine sigarayı bırakmak isteyen kişilere ne önerirsiniz?
Bazı kişiler yeteri kadar bilinçli ve motive iseler yardımsız ve ilaçsız sigarayı bırakabilir. Sigarayı bırakmak için ilk adım istemektir. Sigarayı bıraktıktan sonra karşılaşabileceğiniz kilo alma, gerginlik, konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik, çökkünlük ve huzursuzluk gibi sorunların sizi korkutmasına izin vermeyin. Sizin için geçerli olan sebepleri bulun ve sağlığınız için çok önemli olan bu kararı vermekte gecikmeyin. Sigara içenler ortalama olarak 5 ila 7 kez bırakmayı denedikten sonra başarılı olurlar. Geçmişteki bırakma denemelerinizi bir başarısızlık olarak görmektense, her denemeden öğrendiğiniz, bir sonraki denemenizde size yardımcı olabilecek noktalara odaklanın. Örneğin, niçin tekrar başladığınızı gözden geçirip, bir dahaki denemenizde tekrar başlamamak için bu konuda önlemler alın. Yardımsız bırakmaya karar verdiyseniz önümüzdeki üç hafta içinde bir bırakma tarihi belirleyin. Bu tarihi yakınlarınıza duyurun ve bu konuda size destek vermelerini isteyin. Bırakma tarihi geldiğinde sigara içmeyi tamamen bırakın. Bol miktarda ve düşük kalorili içecekler tüketin. Şekerli ve yağlı yiyeceklerden daha az tüketmeye çalışın. Yeterince uyumaya ve dinlenmeye dikkat edin. Düzenli olarak ve kolayca uygulayabileceğiniz bir egzersiz programına başlayın (düzenli yürüyüş yapmak ya da yüzmek gibi). Boş kalmaktan kaçının. Canınız aşırı derecede sigara içmek istediğinde başka bir aktivite ile meşgul olun. Derin ve yavaş nefes alarak rahatlamaya çalışın. Günlük hayatın getirdiği stresi azaltmak için yeni alternatifler yaratın: Egzersiz, yoga, yeni bir hobi edinmek gibi. Sigarayı başarılı bir şekilde bırakan kişilerin ortak özelliği, sigara içmenin yerine keyif aldıkları başka bir aktivite koyabilmeleridir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Eğitimsizlik En Büyük Sorun
 Duygusal Birliktelik Olmadan Cinsel İlişki Sağlıklı Değil
 Hem Sigaradan Kurtulun Hem Toksinlerden Arının
 Cinsel İlişki Sırasında, Beyinde Ödüllenme Hormonu...
 Seks Her Yaşta Yapılabilir, Önemli Olan Vücut Sağlığı
 Katkısız Mama
 Uzun Süreli Diyetlerde Dikkatli Olmak Gerekiyor
 Sanal Seksi Sosyal Fobisi Olanlar Tercih Ediyor
 Doğru Yöntemi Belirleyin
 Cinsel Kimlik 3-6 Yaş Arası Biçimleniyor
 İradesini Kullanan Kurtuluyor
 Toplumsal Baskılar Cinsellikten Soğutuyor
 Kent Yaşamının Hem Olumlu Hem De Olumsuz Yönleri Var
 Kendini Hayır İşlerine Adadı
Modern ama sert bir ağa
Modern ama sert bir ağa
atv'nin yeni dizilerinden 'Ateşli Topraklar' ekrana hızlı bir giriş...
'En sıcak' karnaval başlıyor
'En sıcak' karnaval başlıyor
Turkcell'in gençlik kulübü gnçtrkcll'in Marmara, Ege, Akdeniz ve...
'Tarkan'ı oynamıyorum
'Tarkan'ı oynamıyorum
Komedi dizilerinin sevilen oyuncusu Tardu Flordun, 'Davetsiz Misafir'...
'Selvi Boylum Al Yazmalım' ' sahneye çıkacak
'Selvi Boylum Al Yazmalım' ' sahneye çıkacak
Sadri Alışık Küçük Sahne Tiyatrosu, Türk sinemasının'en güzel aşk...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.