kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kalbiniz için iki kadeh yeterli
Kalbiniz için iki kadeh yeterli
Haftanın sağlıklı diyet örneği

Kalbiniz için iki kadeh yeterli

Günde iki kadeh kırmızı şarap, koroner kalp hastalıklarına yakalanma riskini yüzde 50 azaltıyor. Ancak aşırı tüketimi felç, siroz ve kansere neden oluyor. Bu nedenle alkol tüketiminde dikkatli olmak gerekiyor.

Yazın diyet yapanların en büyük sorunlarından biri de alkol tüketimi. Güneşin sıcağında bira, akşam yemeklerinde şarap içmek insanları mutlu ediyor, kimi zaman da hayatın tadını çıkarmak anlamına geliyor. Bu nedenle bu haftaki yazımda alkol ve hastalıklarla ilişkisine değineceğim. Amerikalı bilimadamı A. Keys öncülüğünde 7 ülkede yapılan araştırmada Avrupa'nın Akdeniz yöresi toplumlarında koroner kalp hastalığından ölümlerin ABD, Kuzey ve Orta Avrupa'ya göre daha düşük olduğu saptanmıştı. Bu farklılığın temel nedeni de Akdeniz diyetinin doymuş yağdan düşük, antioksidanlardan yüksek oluşuna bağlandı. Akdeniz diyetinde şarabın da yer alması nedeniyle, özellikle kırmızı şarap tüketiminin kalp hastalığı riskini düşürdüğü ileri sürüldü. Ancak bu görüşün bilimsel dayanağı yeterince açıklanmamıştır.

ALKOL MİKTARI ÖNEMLİ
Birçok içki değişik konsantrasyonda alkol içerir. İçkinin türü, miktarı ve sıklığı belirlenerek günlük alkol düzeyi saptanır. Değişik içkilerin alkol eşdeğerleri yaklaşık şöyledir: Bir kutu bira (350cc), bir bardak şarap (112cc), bir duble (42cc) distile içki (rakı, cin, votka) aynı miktarda ( yaklaşık 14g) alkol içerir. Kişiler bazen şarap bazen bira tükettiğinden belirli bir içkinin olumlu ya da olumsuz etkisini saptamak güçtür. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) alkol kullanmayan toplumlarda "Alkol tüketin" önerisinde bulunulmaması gerektiğini bildiriyor. Ancak alkol tüketilen toplumlarda güvenli alım miktarının ne olduğu konusunda bireylerin bilgilendirilmesi görüşünü de savunuyor. Aşırı alkol alımıyla ilintili hastalıkların başında; felç, kardiyomiyopati, bazı kanser türleri, siroz ve pankreasta iltihaplanma geliyor. Ayrıca alkol, trafik ve iş kazalarının, intiharın, sosyal ve ruhsal davranış bozukluklarının önemli nedenleri arasında yer alıyor. Alkol kalp kasları ve damarlarda zayıflamaya neden olduğundan uzun süre, aşırı kullanımında kardiyomiyopati sık görülür. Bu hastalıkların birçoğu ölümle sonuçlanır. Birçok çalışma, alkolün koroner kalp hastalığı (KKH) görülme sıklığını azalttığını gösteriyor. Araştırmalarla elde edilen bulgular erkek ve kadınlarda benzerlik taşıyor. Günlük bir veya iki değişik alkollü içkinin KKH riskini yüzde 30-50 düşürdüğü bildiriliyor. Otopsi sonuçlarına göre de günde bir iki kadeh alkollü içki alanlarda ateroskleroz (kalbe giden damarlarda harabiyet) oluşumu azalıyor. Alkol alımı ile KKH arasındaki ilintiye ait kontrollü klinik çalışmaya rastlanmamasına karşın, gözleme dayalı çalışmalar az miktarda alkol alımının KKH riskini azalttığını işaret ediyor. Az miktarda alkolün koruyucu etkisi iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolünü yükseltmesine bağlanıyor. HDL, kolesterolü arter duvarından çekerek karaciğere geri taşıyor. Yetişkin kadınların günde 1 kadeh, erkeklerin ise günde 2 kadehin üzerinde alkol kullanmamaları gerekiyor. Alkol seçimi olarak öneri kırımızı şarap ve siyah biradır. Alkolün koroner kalp hastalıklarını önlemesine ilişkin kontrollü klinik çalışma yapmak olanaksızdır. Bu nedenle alkolün yararlı olduğu gerekçesiyle kullanımını teşvik etmek doğru değildir. Çoğu kişi alkol alımında sınırı aşmaya meyillidir. Aşırı tüketimi de siroz, hipertansiyon, felç, pankreatit gibi çok önemli hastalıkların oluşum nedenlerinin başında geliyor. Özellikle ülkemizde hepatit enfeksiyonları yaygındır. Hepatitlerin karaciğere yaptığı zarar alkolle katlanır. Alkol trafik kazalarında da önemli rol oynuyor. Trafik kazalarının cinayete varan boyutta olduğu ülkemizde alkolün yararlı olduğunu söylemek yanlıştır. Dikkat isteyen makine kullananlar için de alkol alımı sakıncalıdır.

HAMİLELİKTE ÇOK TEHLİKELİ
Alkol, doğum öncesi ve sonrasında bebek sağlığını olumsuz yönde etkiler. Gebelikte alkol alımı ölü doğum, düşük ve sağlıksız doğumla ilintilidir. Gebelik ve emziklilikte kesinlikle alkol tüketilmemelidir. Gençlik çağında ruhsal sorunlarını baskılamak amacıyla alınan alkol, bağımlılık yaparak alkolizme neden olacağından gençlerin bu tür içkilerden uzak durmaları gerekir. ABD'de alkolün yılda 100 binden fazla ölüme neden olduğu, sınırlı alkol alımıyla önlenebilen ölümlerin ise 80 bin olduğu hesaplanmıştır. Üstelik alkol nedeniyle ölenlerin çoğunluğunu 45 yaş altı genç nüfus oluşturmakta, sınırlı alkol alımının koroner kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi ise daha çok 45 yaş üstü nüfusu ilgilendirmektedir. Bu durum topluma yönelik önerilerde bulunmanın ne kadar sakıncalı olduğunu göstermektedir.

Selahattin Dönmez

DİĞER GURME HABERLERİ
 Şarap şaraba baka baka kopyalanıyor
 Şampiyonlara şampanya yakışır
 Türk şaraplarında kalite yükseliyor
 Chaplin'den sinema dersi
 İthal içki stokları alarm verdi
 Kremlin Sarayı'nın şarapları Türkiye'de
 Bir yudum buzlu kahve ferahlatır
 Fabrikasyon nikahlar
 Şarap peynir flörtü
 Zaman akıyor
 21. yüzyılın modern eczanesi
 Kadeh içkinin tadına tat katar
 Anadolu'dan dünyaya şarap turu başlıyor
 Tekila yıllar sonra geri döndü
 Bir film şarap kurtaracak
 Baharatlı ya da fesleğenli çikolata denediniz mi?
 Hangisi sahte hangisi hakiki?
 Tarihi yalıda evlenmek hayal değil
 Turizmimiz Rus ruleti gibi
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
Boşa yazılmış tek bir satırım bile yok
Boşa yazılmış tek bir satırım bile yok
Yeni romanı "Bir Gün" de kendi deyimiyle "yine bir sosyal soruna"...
Seyirci konser izledi görevliler kapris çekti
Seyirci konser izledi görevliler kapris çekti
12. Uluslararası Caz Festivali'nde sahne alan ünlüler, özel...
Rüzgarın Altındaki Cennet Alaçatı
Dünyanın en önemli sörf alanlarından biri olarak kabul edilen...
'Talo'ların kaderi kampta birleşiyor
Kansızlıkla savaşan talasemi hastaları, hayatları boyunca kan almak...
Çizgi-roman/sinema evliliğinde bir zirve
Tarantino'nun 'çömezi' Rodriguez çok iyi bir iş çıkarmış. Gerçekten son derece...
Bence en iyiler: Köy, Collateral ve Boş Ev
Avrupa sinemasına bakmayı sürdürelim. İtalyan sinemasından gelen bir avuç film...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.