kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Ek Protokol sonuçlar doğuracak'
'Ek Protokol sonuçlar doğuracak'

Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Michael Christides, Gümrük Birliği Ek Protokolü'nün imzalanmasının, gerek AB, gerekse Türkiye için bazı hukuki, siyasi ve ekonomik sonuçlar doğuracağını kaydetti.

Görev süresi kısa bir süre sonra dolacak olan Büyükelçi Christides, AA'nın sorularını yanıtladı. Büyükelçi Christides, Gümrük Birliği Ek Protokolü'nün imzalanması konusuna ilişkin soru üzerine, Türk hükümetinin protokolü imzalama taahhüdünde bulunduğunu hatırlattı.

Ek Protokol'ün imzalanmasıyla Türk deniz ve hava limanlarının Kıbrıs Rum kesimine açılmasının gerekip gerekmediğine ilişkin yapılan tartışmaların anımsatılması üzerine Christides, bu konuda fazla yorum yapmak istemediğini, ancak imzanın bu sürecin sadece bir ön aşaması niteliğinde olduğunu söyleyerek, imza sonrasında gerek AB, gerekse Türkiye için bazı hukuki, siyasi ve ekonomik sonuçlar doğacağına dikkati çekti. Christides, protokolün imzalanmasının ardından başlayacak süreçte neler olup biteceğini görmek için beklemek gerektiğini de ifade etti.

Christides, Türkiye'nin, protokolü imzalamanın Kıbrıs Rum kesimini tanımak anlamına gelmeyeceğine ilişkin bir açıklama yapmaya hazırlandığının hatırlatılması üzerine, bu konuda AB tarafından dile getirilen görüşü paylaştığını söyleyerek, bu görüşü, ''böyle bir açıklamanın Türkiye'nin tek taraflı bir açıklaması olacağı, AB için herhangi bir sonuç doğurmayacağı'' şeklinde açıkladı.

AB'DEKİ ANAYASA KRİZİ

Fransa ve Hollanda'da AB anayasasının reddedilmesiyle başlayan krizin Türkiye'nin üyelik sürecine etkilerinin sorulması üzerine Christides, bu konuda yapılmakta olan analizlerin Fransız ve Hollanda halklarının, AB'de ne olup bittiğine ve özellikle de genişleme dalgasına ilişkin çok da fazla bilgili olmadığını gösterdiğine işaret etti.

Christides, referandumlardan ''hayır'' oyu çıkmasının bu iki ülkedeki iç sorunlardan da kaynaklandığını söyleyerek, AB'nin bir krizde olduğu görüşünün birçok kişi tarafından paylaşıldığını, ancak aynı zamanda bu krizin aşılacağına dair de görüş birliği bulunduğunu belirtti.

Büyükelçi, Türkiye ile AB'nin 3 Ekim'de başlayacak müzakerelere ve sonrasına ilişkin bir yol haritası belirlemesi durumunda, bu referandumların süreç üzerinde olası bir olumsuz etki yapamayacağını belirtti.

TÜRKİYE'DEKİ REFORM SÜRECİ

Türkiye ile 3 Ekim'de tam üyelik müzakerelerine başlanacağına olan inancını dile getiren Büyükelçi Christides, bu sürecin ertelenmesine yol açabilecek herhangi bir engel görmediğini de kaydetti.

Christides, AB sürecinde yapılmakta olan reformların devam etmesinin sadece AB ile ilişkiler açısından değil, Türk halkının yaşam kalitesinin yükselmesi açısından da çok önemli olduğunu söyleyerek, bu reformların kesintiye uğramasını beklemediğini kaydetti.

Araştırmaların Türkiye'deki milliyetçilik dalgasının giderek yükseldiğini gösterdiğinin hatırlatılması üzerine Christides, gelişmeler ve araştırmaları Türk basınından takip ettiğini, ancak bu konuda Türkiye'de herhangi bir büyük değişiklik olması riski görmediğini bildirdi.

İKİLİ İLİŞKİLER

Son yıllarda gelişme gösteren Türkiye-Yunanistan ilişkilerine dair soru üzerine Christides, iki ülke ilişkilerinin son dönemde her alanda çok geliştiğine dikkati çekerek, bu gelişimin ardında yatan etkeni, her iki tarafın da geleceğe daha sağduyulu ve olgun bakması olarak gösterdi.

Christides, ilişkilerin bu kadar iyi olduğu bir dönemde Yunanistan'ı Ankara'da temsil etmenin kendisi için gurur kaynağı olduğunu söyleyerek, Türkiye ile Yunanistan arasında temeli atılan doğalgaz boru hattını tarihi ve sembolik bir adım olarak niteledi.

İki ülke ilişkilerinin pek çok alanda gelişim gösterdiğine ve enerjinin bunlardan sadece biri olduğuna dikkat çeken Christides, iki ülkenin birbirine sadece doğalgaz boru hattıyla değil, gelecek yılın sonunda tamamlanacak elektrik ağıyla da bağlanacağını kaydetti.

Bu tür projelerle Yunanistan'ın Türkiye için Avrupa'ya, Türkiye'nin de Yunanistan için Kafkaslar ve Ortadoğu gibi bölgelere çıkış kapısı haline geldiğine işaret eden Christides, iki ülkenin karşılıklı yatırımlarının da giderek arttığını hatırlattı.

Christides, iki ülke ilişkilerinin bu kadar önemli bir oranda geliştiği dönemin büyükelçisi olduğu için kendini çok şanslı olarak da niteledi. Bu arada, Türkiye'de görev yaptığı dönemde fotoğrafçılığı ve Harley Davidson motosikletlerine ilgisiyle de tanınan Christides'in, dönerken Yunanistan'a götüremediği motosikletinin bir Türk şirketi tarafından satın alındığı öğrenildi.

Türkiye'den ay sonunda ayrılması beklenen Christides'in yerine, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sekreteri Yorgo Yenimatas'ın büyükelçi olarak atanması bekleniyor.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Büyük yarış başladı
 Çelik'ten YÖK'e eleştiri
 Otobüs ve metroya zam
 Kuzey Irak'a götürüldüğü iddia ediliyor
 'Denek çocuklar' yasası masada
 Mali polis rektörün evine baskın yaptı
 Şampiyon Bursa'dan çıktı
 Doktorların 'bir avuç fındık' kararsızlığı...
 Adalet Bakanlığı 'şakacı' çocuklar dosyasını inceliyor
 Kurtköy'de olaylı yıkım
 Libya'da 2 Türk'e idam
 Tuzla'da 15 şüpheli varil bulundu
 Çakıcı Davası'na Avusturya engeli
 Irak'ta öldürülen şoför toprağa verildi
 Kaçakçılık davasında beraat kararı
 Rumlar Türkiye'yi tercih ediyor
 Kurtlardan kaçan koyunların intiharı
 Barolardan 'arka bahçe' tepkisi
 Takla atan araçtan sağ çıkamadı
 İki belediyenin sınır kavgası
ERDAL ŞAFAK
Asi koyunlar
Londra'da 4 kamikazenin 50...
ÖMER LÜTFİ METE
Şiddet mi ihraç edeydik?
PKK terörünün yeniden...
YILMAZ ÖZDİL
Onursuz olmasın aşk...
Bedduayı sevmem,...
Terörün dili, dini ırkı yok
Dün saatler 14.00'ü gösterdiğinde Londra'daki saldırılarda ölenleri...
Nefreti körükleyen sınır dışı edilecek
Londra'yı kana bulayan saldırıların ardından Müslümanlar'a yönelik...
1 değil 2 bomba
1 değil 2 bomba
Gerets'in takviye istediği orta sahanın soluna Pires veya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu