kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İstanbul çok etkileyici
Nihayet Türkiye'de

İstanbul Caz Festivali kapsamında yarın bir konser verecek olan dünyanın en önemli kadın şarkıcılarından Tori Amos, Türkiye'ye geldiği için heyecanlı. Amos Cumartesi SABAH'a konuştu.


İstanbul çok etkileyici

Sekiz Grammy adaylığı, on iki milyona ulaşan albüm satışı, dünyanın dört bir yanına dağılmış hayran kitlesi... Amerikalı şarkıcı Tori Amos, o büyüleyici sesiyle 10 Temmuz akşamı İstanbul Caz Festivali kapsamında Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nda... İlk çıktığı günden beri kirlenmeden yoluna devam eden Tori Amos'la İtalya'daki konserinin kulisinde sohbet etme olanağı bulduk.

Türkiye'de konser vermek için neden önce gelmediniz? Bütün ekibi toplamak ve gösteriyi hazırlamak aslında oldukça zor. Yapılan ön hazırlıklar uzun sürüyor ve herkesi bir araya getirip başka bir ülkeye gitmek de güç oluyor. Fakat sonunda geldik ve bundan dolayı oldukça heyecanlıyız.

İstanbul'u rüyanızda gördüğünüz doğru mu? Aslında İstanbul hakkında çok düşündüm. Evet, çok düşündüm çünkü muhteşem bir geçmişi var. Beni eskiden beri etkilerdi. İçinde pek çok hikaye barındırıyor.

Dünyanın pek çok ülkesinde ve benim ülkemde insanlar sizin şakılarınızın sözlerini anlamasa da büyük bir ilgiyle dinliyorlar. bu ne tür bir büyüdür? Bir resme baktığınızda o resmi kimin yaptığını bilmeniz önemli değildir. Bir resme bakarken onun hangi Rönesans ressamı tarafından yapıldığını bilmek zorunda değilsiniz. Fakat o duyguyla bağ kurabilirsiniz. Bütün şarkı sözleri, söz dizimleri aslında sembolikler, birer allegori. Siz bu sözlerin sözlük anlamını bilmek durumunda değilsiniz. Sözcüklerin yarattığı duyguyu anlamak önemlidir. Müzik ne demek istediğini anlatıyor, sözleri anlamasanız bile.

AŞK ACI ÇEKMEKTİR

Daha çok acı çekmekle mi yoksa aşkla ilgili şarkılar yazıyorsunuz? Bence insanlar acı çekmeyi daha iyi anlıyorlar. Aşk da acı çekmektir biraz da. Hayalkırıklıkları, kayıplar... Aşk işte. İkisi de birbirini barındırıyor.

Doğum yaptıktan sonra kadınların değiştiklerini söylerler... Siz bebek sahibi olduktan sonra yazdığınız şarkı sözlerinde değişiklik oldu mu?
Evet, aslında oldu. Müziğim değişti.

Peki anne olduktan sonra hayatınızda neler değişti?
Anne olmakla kadın kalbini keşfettim, vücudumu keşfettim, kadın olmayı keşfettim. Sevmeyi ve kabul etmeyi öğrendim. Daha önce bu kadar duygusal değildim.

Oldukça güçlü bir kadına benziyorsunuz. Sizin de hayatta korktuğunuz şeyler var Neler bunlar? Elbette, bazen neden korktuğunuzu o olmadan bilemezsiniz. Nelerden korktuğumu o şey olana kadar bilemem. Demek istediğimi anlamışsınızdır.

Anlıyorum... Zaman zaman kendinize çizdiğiniz yolda ilerlerken mola verip olduğunuz yerde durarak geçmişinize bakıp neler yaptığınızı ve hayat tecrübelerinizi irdelediğiniz oluyor mu? Hayır, geriye bakmıyorum, geriye bakmaktan hoşlanmam. Geleceğe bakarım, şimdiki zamana bakarım.

Günah ve şehvet üzerine yaptığınız oldukça enteresan, özellikle Amerika'nın çok tartışılan ahlaki olguları kürtaj ve eşcinsel haklarıyla ilgili olması... Doğru söylüyorsunuz. Bu şarkıyı bu zamanda yazmamın bir nedeni var elbette. Seksüel ve ruhsal vücut arasında bir ayrım yapılıyor. Bu iki elemanı ayrı gibi gösteren insanlar var. Eğer tam bir insan olmak istiyorsanız bu ikisini birleştirmeniz lazım. Sadece bunu biz gerçekleştirebiliriz. Eğer bunu yapmazsak duygusal olarak şantaja maruz kalır ve bazı kişiler tarafından kontrol ediliriz.

'The Power of Orange Knickers' ta teröristin kim olduğunun bilinmediğini söyleyen bir satırı var... Bu doğru. Buna sadece kişi kendi karar kendi perspektifine göre. Ama yapmanız gereken şey bunu görmeye çalışmak. yaşananları sadece TV'den izlerseniz, teröristleri asker üniformalı kötü adamlar olarak algılarsınız. Oysa ki bu doğru değil. Terörizm her yerde olabilir. Ofisinizde, okulunuzda hatta evinizde... Bir arkadaşınız zorla üzerinizde baskı kurmaya çalışıyorsa da bu da teröristçe bir davranış biçimidir. Terör içeride, dışarıda değil, bir yerlerde saklanıyor. Kim bilebilir ki?

Güzel konulara dönelim, mesela konserinize... İstanbul konserinizden ne umut ediyorsunuz? Daha önce seslendirmediğiniz şarkı söyleyecek misiniz? Bu güzel bir soru fakat yanıtı maalesef bilmiyorum. Konserlerimin planını hep sona bırakırım.

Oben Budak

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Soğukla sıcak buluşunca
 Komşu edebiyatçılarla Ege'de bir araya geldik
 Haftanın Kitapları
 Pahalı mücevherlerin yerini kristal takılar aldı
 Bu fırsat kaçmaz
 Vitese tak ve ilerle
 Diyette dostu ve düşmanı iyi tanıyın
 7 gün 7 gece ne nerede yapmalı
 Zeytinli'de rock tatili
 Ayvalık'ta müzik
 Türk müziğinin bir 'şövalye'si var
 Dinamit gibi
 Sorunlu çocuklar için 'kamp' eğitimi
 Yüzlerce muhtaç hayvanı kurtardı
 Onların 'zaman'ı çok değerli
 Yapışkanlı not kağıdı 25 yaşında
 Kendi halınızı kendiniz çizin
 İngilizce yazılı tişörte karşıyım
 Plajlarda farkedilmek
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
SUNAY AKIN
Şiirin gökyüzünde yeni bir yıldız
Yaşamdan Dakikalar'ın...
Diri diri balmumuna gömülen insanlar
Diri diri balmumuna gömülen insanlar
Bu yeni film, ikisi de başarılı sayılan yapımlardan oldukça farklı...
Fransız sinemasından güzel filmler gördük
Fransız sinemasından güzel filmler gördük
Amerikan sineması bize güzel komediler sundu. Peter Hewitt'in "Laws...
Şampiyonlara şampanya yakışır
Dev şişelerle şarap ve şampanya satın alanların sayısı artıyor. Bu...
Ali'nin okuma fişleri rafa kalktı
Öğrenciler artık okumayı cümleden değil harflerden başlayarak öğrenecek.
Her Türk mimar mı doğar?
Uluslararası Mimarlar Odası'nın Kongresi'ne ilgi çok büyüktü. Dünyanın en ünlü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.