kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
40 milyar $ limitli kartlar bu fabrikadan çıkıyor
Bir kredi kartı alıp çıkan yandı!

40 milyar $ limitli kartlar bu fabrikadan çıkıyor


Kurşun geçirmez camlı, anti rehine kapılı, ağırlık ölçen zemini olan Es-Kart'ın yüksek teknoloji harikası fabrikasında, Türkiye'ye ve dünyaya çipli kredi kartı ve sim kart üretiliyor.

Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde bir fabrikanın kapısındayım. Kameralardan geldiğimi gören görevliler kapıyı açıyor. Bir bölmeye giriyorum. Her yer ayna kaplı. Sonradan bu bölümün tamamen kurşun geçirmez olduğunu öğreniyorum. Ancak bir kimliğin geçebileceği küçük bölümden bir kağıt uzatılıyor, güvenlikle ilgili imzalamam isteniyor. Sonra beni içeri alacak kişinin gelmesini bekliyorum. Verilen okutmalı kartla kapıyı açıyor ve iç bölgeye geçiyorum. Tahmin ettiğiniz gibi değil! Askeri bir bölgede değilim. Şu anda cüzdanınızda bulunan banka ve kredi kartlarının büyük bir kısmının (arka yüzünde e-kart logosu var ise) ve Turkcell'in sim kartlarının üretildiği Eczacıbaşı Holding bünyesindeki E-Kart'ın fabrikasındayım. İtalya'dan Çin'e kadar olan bölgede çipli kartları üreten tek hi-tech (ileri teknoloji) fabrika burası. Bu fabrikadan içeriye düz beyaz bir plastik levha giriyor ve kredi kartına dönüşen bütün süreçleri yaşayarak, hatta anne kızlık soyadı da dahil tüm gizli bilgiler de üzerine yazılarak, zarflanmış olarak evinize kurye ile bırakılıyor. İçeri girerken farkında olmadan üzerinden geçtiğim zeminin kilomu ölçtüğünü sonradan öğreniyorum. Çıkarken de aynı kiloda çıkmam şart. Yani bu fabrikadan sadece 14 gram ağırlığındaki bir kredi kartıyla dahi çıksam, bütün kapılar otomotik olarak kitleniyor! Mastercard'ın dünyanın en güvenli 6 firmasından birisi sertifikasına sahip bir fabrika. GSM Birliği de bu fabrikaya dünyanın en güvenli 8'inci firması sertifikası vermiş. Bu fabrikayı kuran kişi ise 20 yıldır Eczacıbaşı Grubu'nda çalışan elektronik mühendisi Enver İrdem. "Kimse bilmiyor aslında ne yaptığımızı. BMW kartını servise veren kişi, Ukrayna'da GSM telefonu ile görüşen genç kız, Azerbaycan'da kredi kartı ile alışveriş yapan yönetici, Türkiye'de parmak1 saniyede500 kartı,500 kez sa-yan maki-ne! Bir kartıçekiyorumekranda499 rakamıbeliriyor.iznini kullanarak simulasyonda roketi ateşleyen teğmen bilmeden bu fabrikada ürettiğimiz kartları kullanıyor" diyor heyecanla.

* Her an banka ve kredi kartı, cep telefonumuzda da simkart kullanıyoruz. Ama eminim kimsenin aklına bu kartların nerede üretildiği gelmemiştir. Açıkçası adresime postalanan kartları bankamın değil de E-Kart'ın gönderdiğini bilmiyordum. Bu fabrika ne zaman kuruldu? 1999'da ilk fikir ortaya çıktı. 2001 Nisan ayında da bu fabrika kapılarını açtı.

* Peki o tarihe kadar Türkiye'deki kredi ve banka kartı üreten başka bir fabrika yok muydu? Yoktu. Bankalar, kartları yurtdışından ithal ediyordu. E-Kart fabrikası İtalya'dan Çin'e kadar olan bölgede tek kart üreten fabrikası. Kredi kartlarını yapabilen, üzerine isim yazabilen, limitleri koyabilen, anne kızlık soyadını çipe yerleştiren, zarflayanbu bölgede E-Kart'ın kabiliyetinde bir fabrika yok.

* Peki ama tüketici neden bunun farkında değil? Açıkçası şu anda pek çok müşterimiz var. Ama gizlilik anlaşmaları yapıyoruz hep. O nedenle kime ne kartı yaptığımızı pek anlatmıyoruz. Aynı zamanda sim kart da üretiyoruz ve bu işi sertifikalı olarak yapabilen yani hem kredi kartı hem de sim kart üreten dünyadaki üç fabrikadan biriyiz.

* Artık manyetik karttan çipli kartlara geçileceğini söylüyorsunuz. Kredi kartlarına bakıyorum, hala çok azında çip var ama... Visa ve Mastercard manyetik karttan akıllı kartlara yani çipli kartlara geçileceğini uzun zamandır söylüyordu. Çünkü manyetik kartın hiçbir güvenliği yok. Benim kızım 17 yaşında. Okulda arkadaşlarıyla laboratuarda manyetik bant kopyalayabiliyor. Yani manyetik kart üzerindeki bilgileri okuyup, başka bir yere kopyalayabiliyorlar, üstelik 75 dolarlık aletlerle. Visa ve Mastercard çok fazla endişe duyuyordu. Çünkü ülkemizdeYükseklimitli birkart dahikaybolsafabrikanınbütünkapılarıkilitleniyor.olmasa da yurtdışında çok fazla kart sahtekarlığı vardı. Visa ve Mastercard çipe bu yüzden geçti ve dedi ki 2006 yılından itibaren manyetik kart sahtekarlığı olursa bunu bankalar kendileri öder. Ama Çipli kartların garantisini ben veriyorum. Bunun üzerine bütün dünyadaki bankalarla birlikte Türkiye'deki bankalar da manyetik karttan çipli karta geçti. Öncülük Garanti Bankası ile Akbank'da. Yakında bütün kartlar çipli olacak.

ÇİPE ULAŞMAK İÇİN ORTAK ALDIK

* Siz teknolojiyi nereden satın aldınız?
E-Kart ilk kurulduğunda yüzde 100 Eczacıbaşı şirketiydi. E zaten oradan geliyor. Biz Gebze Organize Sanayi'deki bu binayı kurduk. Makinelerimizi seçtik ve şunu fark ettik. Kredi kartlarında, hani binaya girerken kullanılan okutmalı kartlarda ve GSM kartlarında kullanılan çiplerden geçen yıl dünyada 2.5 milyar adet gibi üretildi. Dünyada bu çipleri dört beş firma satın alıyor. Dolayısıyla biz yeni üretime geçmiş bir fabrika olarak gidip, '500 bin adet çip istiyorum' deyince kahkalarla gülüyorlar. Çünkü çip üreticisi de dünyada 3-4 tane. Bize cevap bile vermediler anlayacağınız. Biz de bu böyle olmayacak, yanımıza güçlü bir isim almamız şart dedik ve 2.5 milyarlık çip pazarından aslan payını alan gruplardan Giesecke & Devrient ile yüzde 50-50 ortak olduk.

MASTERCARD VE VİSA ONAYLI

* Yani siz bu kartları yapma kabiliyetiniz olmadığı için değil, akıllı kartlarda kullanılan çipe ulaşabilmek için ortaklık yaptınız, öyle mi?
Evet öyle. Böylece çipi iyi fiyatla ve istediğimiz zaman alabildik. Onlar da zaten gelip de fabrikayı görünce çok şaşırdı. Siz nereden bu know how'ı (teknolojiyi) aldınız diye sordular.

* Sahi nereden aldınız? Kendimiz oluşturduk. Ve aslındaİrdem, Ukray-naya ürettik-leri sim kartlarıgösteriyor.Unutmadanfabrikayı ge-zerken giydiği-miz önlüklerincepleri yok!öyle bir bilgi ki gizli. Kim sahipse, başkasına vermez. Biz kart alacağız bahanesiyle başlangıçta dünyadaki hemen hemen bütün üreticileri gezmeye başladık. Anlayacağınız, dünyadaki kart fabrikaları ne yapmışsa hepsini gördük ve makine parkımızı öyle oluşturduk. Mastercard'ın koyduğu çok kesin güvenlik kurallarını uyguladık.

* Fabrikada kaç kişi çalışıyor? 106 kişiyiz. Kartların içindeki yazılımlar da burada yazılıyor. Ciddi bir yazılım kadromuz var.

* Ciro rakamınızdan söz eder misiniz? Biz Türkiye'nin bilişim şirketleri sıralamasında 500'de ilk 50 içindeyiz. Ciromuzu söyleyemiyorum ama Türkiye'de kart pazarında yüzde 80'e yakın, GSM'de ise yüzde 50'ye yakın pazar payı elde ettik. Yılda 100 milyon adet kart üretim kapasitesine sahibiz. Azerbaycan, Kazakistan, Moldova Gürcistan ve Ukrayna'ya bu yıl hem banka kartı hem de GSM kartı üretmeye başladık. Şimdi Rusya pazarı da bize bağlandı. Daha önce o bölgelere ortağımız üretim yapıyordu.

* Sizi bu pazarlarda daha başarılı kılan ne? Sistemi çok iyi oturttuk. Ayrıca fiziki yakınlık büyük avantajımız. İki tane VIP müşterisi kart beklediğinde örneğin, hemen zırhlı araçla kartı yola çıkartıyoruz, ya da olmadı uçağa atlayıp götürüyoruz. E-Kart'ın kimsede olmayan sertifikaları sayesinde biz burada GSM ve bankalar adına kart stoklayabiliyoruz. Hem şirketlerin stok maliyeti düşüyor hem de bizim süreçlerimiz çok güvenli olduğu için herkes rahat ediyor.

* En önemli bölüm deponuz, neden? Çünkü burada zarflanmış ve müşteriye teslime hazır hale getirilmiş kredi ve sim kartlarının hem stokları hem de zırhlı araçlara sevkiyatı var. Yerin 12 metre altında. Duvar kalınlıklarını söyleyemem. Sıradan bir depo gibi görünebilir. Ama hiç öyle değil.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Slot müracaatları bile yok yeni sefer ilan ediyorlar
 Talih Kuşu'nun satışı hükümeti korkuttu!
 'Ülkemiz için iyi rüyalar görüyoruz'
 Londra'dan ucuz Atina'dan daha pahalı yaşıyoruz
 Tüzmen: Doğu'ya yatırım, Batı'dan 10 kat daha fazla
 Sürmeli de TMSF ile anlaşmaya vardı
 Kamu yatırımlarına teknoloji damgası
 Eker: 2B planını tekrar gündeme getireceğiz
 Kız çocuklarına aylık müjdesi
ALİ SAYDAM
Şaka gibi ama, değil
Eylülde çıkacak olan Forbes'u...
Sabiha Gökçen'de hayaletler geziyor
İstanbul'un ikinci havalimanı olan Sabiha Gökçen sinek avlıyor.
Suyun yumuşağı değil sert olanı makbuldür
Arıtmadan dağıtıma yıllarca suyun eğitimini alan Stranca Su'nun Genel...
Ameliyatlar patladı
Ameliyatlar patladı
Hastanelerde 1.5 yıldır süren performansa dayalı döner sermaye...
Yaz Kuran kursunda kur sistemi başlıyor
Yaz Kuran kursunda kur sistemi başlıyor
Diyanet İşleri Başkanı, Yaz Kuran Kursu müfredatının ayrıntılarını...
IMKB
E: 27.777 D:% 0,32
DOLAR
S: 1,346 D:% -0,848
EURO
S: 1,606 D:% -0,834
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu