kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Komşu edebiyatçılarla Ege'de bir araya geldik
Komşu edebiyatçılarla Ege'de bir araya geldik

Türk-Yunan dostluğunu geliştirmek için kurulan Daphne ve Defne derneklerinin düzenlediği etkinlikler, iki yakanın ünlü şair ve yazarlarını buluşturdu.

Geçen haftasonu Türk-Yunan dostluğunu pekiştirmek amacıyla oluşturulan Yunanistan'da Daphne, Türkiye'de Defne Dernekleri'nin ortaklaşa düzenledikleri Türk-Yunan Dostluk Festivali panellerine katıldım. Oldukça keyifliydi. Bundan böyle daha fazla katılacağım bu tür etkinliklere. Etkinliğin ilk ayağı Çeşme, Ayayorgi Koyu'ydu. Konak Belediyesi tarafından düzenlenen İzmir-Selanik konulu panele birçok konuk katıldı. Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, Daphne Derneği Başkanı Dr. Stratis Stratigis, Bahçeşehir Üniversitesi AB Merkezi Başkanı Dr. Cengiz Aktar, Prof. Dr. Ayhan Aktar, gazeteci Ana Seymanis katılımcı olarak yer aldıkları panelin moderatörlüğünü Ragıp Duran yaptı. Yunanistan'dan gelen konukla aynı günün akşamı Urla Belediyesi tarafından düzenlenen "Seferis'in Eserleri" konulu panele de katıldık. Panel Urla'da Seferis'in Evi'nde gerçekleştirildi. Panelin katılımcıları ise şu isimlerden oluştu: Herkül Millas, Feridun Andaç, Eleni Mirivili, Refik Durbaş, Ragıp Duran ve Türkçe-Yunanca çevirmen Tina Şamoğlu vardı. Gezide bulunan önemli tarihçilerden Herkül Millas'ın kitabını inceleme fırsatı buldum. Kitabın adı: Çağdaş Yunan Edebiyatı. Herkül Millas kitabında Türk-Yunan ilişkilerinin edebiyata yansımalarını inceliyor. İki komşu toplumun edebiyat aracılığıyla nasıl özdeşleşip farklılaştığını çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor. Millas, bize Ritros, Seferis, Kavafis, Varnalis, Elitis gibi ünlü Yunan ozanların iç dünyalarını, sıra dışı yaşamöykülerini anlatıyor. Yazar yapıtın çeviri sorunlarının incelendiği son bölümünde ise iki komşu ülke arasındaki ilişkinin imgesel farklılaşmasının kökenlerini açığa çıkartıyor.

NECATİ CUMALI'NIN KÜLTÜR EVİ

Urla'da Necati Cumalı'nın evini de ziyaret ettik. Urla'da zamana tanıklık eden gazeteci A. Nedim Atilla, Nezih Öztüre'yle birlikte "Vourla" (Urla'da Zamana Tanıklık) adlı bir kitap hazırlamışlar. Nedim Atilla bu kitabı bana Urla'da imzaladı. Kitapta Necati Cumalı'yla ilgili bölümü hemen okudum. Cumalı, Urla'nın gelmiş geçmiş en önemli kimliklerinden biriydi. Sadece şiirde değil, roman, öykü ve tiyatro dallarında önemli yapıtlara imza atan Necati Cumalı, en önemli öykü kitaplarından biri olan "Ay Büyürken Uyuyamam"da Anadolu insanının cinsel tablosunu anlattı. Nedim Atilla ve Nezih Öztüre Vourla'da, Necati Cumalı'nın yaşam öyküsünü ayrıntılı bir şekilde anlatıyor. Bu kitabı Öztüre Holding Yayınları yayınlamış. Yunanlı komşularımız Urla Müzik Evi'nde yapılan çalışmalar hakkında da bilgi aldı. Gezinin sonunda Yunanistan'dan gelen konuklarla Bergama Vapuru ile körfez turu yaptık. Konuklar pazar akşamı kent orkestrasının konserini dinledi. Nilüfer Tarıkahya, Berna Özdemir, Bahar Çelik bu gezide en fazla yorulanlar arasındaydı. Bu üçlüye bu köşeden teşekkür ediyorum.

MONA LISA'NIN DUDAKLARI
İthaki Yayınları, Çağdaş dünya edebiyatından Pierre Lepere'nin Mona Lisa'nın Dudakları adlı kitabını yayımladı. Yazar Pierre Lepere, kahramanı, tüm zamanların en çok ele geçirilmek istenen tablosu olan, "Mona Lisa'nın Dudakları"nda tarihi bir gizemin peşine düşüyor. Bu esrarengiz kadının dudakları arasından yükselen Rönesans'ın romanına imza atıyor. Rönesans'a damgasını vuran gizemli "Mona Lisa" tablosunun ardındaki bu üç kişinin yaşamı, tüm dünyayı yüzyıllarca sarmalayacak bir gizem perdesini dokumakla geçecektir. Mona Lisa tablosu, Da Vinci'nin tüm yeteneğinin, dehasının ve benliğinin bir sorgulamasıdır aynı zamanda. Da Vinci, yıllar süren ölümüne bir çabayla, aşık olduğu tek kadının portresini yapmaya çalışırken yanıbaşındaki sinsi taklitçisiyle baş etmek zorundadır. Bir hain, hırsız ve onun tablolarınının kopyalarını yapmaya muktedir tek kişi olan çırağı Salay'ın hem Vinci'ye hem de dünya sanat tarihine oynadığı büyük bir oyundur bu. O, talihsiz Cem Sultan'ın gayri meşru çocuğu, gecenin oğludur. Bu yılki Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri'nden biri yazar Herkül Millas'a verildi. Ülkemizde, kitap okuma alışkanlığını yaygınlaştıran, kitabevlerini adeta bir kültür merkezi haline getiren, yazarlarla okurları buluşturan ve en ağır ekonomik ve siyasal koşullar altında bile, on yılları birbirine ekleyerek onurlu mesleklerini terk etmeyen, ülkemiz kitapçılarını temsilen, bu yılki Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri'nden biri de Balıkesir'de Dönmez Yayın Dağıtım sahibi kitapçı İsmail Dönmez'e verildi. Bu yıl ödüllerden bir diğeri de Stüdyo İmgeYayınları kurucusu ve editörü Levent Erseven'e verildi. Sahibi olduğu Belge Yayınevi'nden çıkardığı kitaplarla düşünce ve ifade özgürlüğü mücadelesini destekleyen Ragıp Zarakolu'na da teşekkür edilip kendisine bir şükran plaketi verildi.
Not: Murathan Mungan'ın yeni kitabı "Elli Parça", kitapçı raflarındaki yerini aldı. Bu kitap, önümüzdeki yıllarda tekrar basılmayacak. Sadece 2005 yılı için hazırlandı.

Sayım Çınar

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Soğukla sıcak buluşunca
 Haftanın Kitapları
 Pahalı mücevherlerin yerini kristal takılar aldı
 Bu fırsat kaçmaz
 Vitese tak ve ilerle
 Diyette dostu ve düşmanı iyi tanıyın
 7 gün 7 gece ne nerede yapmalı
 Zeytinli'de rock tatili
 Ayvalık'ta müzik
 İstanbul çok etkileyici
 Türk müziğinin bir 'şövalye'si var
 Dinamit gibi
 Sorunlu çocuklar için 'kamp' eğitimi
 Yüzlerce muhtaç hayvanı kurtardı
 Onların 'zaman'ı çok değerli
 Yapışkanlı not kağıdı 25 yaşında
 Kendi halınızı kendiniz çizin
 İngilizce yazılı tişörte karşıyım
 Plajlarda farkedilmek
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
SUNAY AKIN
Şiirin gökyüzünde yeni bir yıldız
Yaşamdan Dakikalar'ın...
Diri diri balmumuna gömülen insanlar
Diri diri balmumuna gömülen insanlar
Bu yeni film, ikisi de başarılı sayılan yapımlardan oldukça farklı...
Fransız sinemasından güzel filmler gördük
Fransız sinemasından güzel filmler gördük
Amerikan sineması bize güzel komediler sundu. Peter Hewitt'in "Laws...
Şampiyonlara şampanya yakışır
Dev şişelerle şarap ve şampanya satın alanların sayısı artıyor. Bu...
Ali'nin okuma fişleri rafa kalktı
Öğrenciler artık okumayı cümleden değil harflerden başlayarak öğrenecek.
Her Türk mimar mı doğar?
Uluslararası Mimarlar Odası'nın Kongresi'ne ilgi çok büyüktü. Dünyanın en ünlü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.