kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sorunsuz ergenliğin temeli çocuklukta
Sorunsuz ergenliğin temeli çocuklukta

Prof. Dr. Haluk Yavuzer "Gençleri Anlamak" kitabında ebeveynlere önerilerde bulunuyor: "Sabırlı olun, kendinizi onun yerine koyun, yetişkin adayı olmasının gururunu yaşayın".

Gençliğimiz artık lüksten, zenginlikten hoşlanıyor. Görgü kurallarına hiç uymuyorlar. Otoriteye karşı aşağılayıcı, küçümser tavırları var ve ileri yaştakilere, büyüklerine hiç saygıları yok. Anne babalarına karşı çıkıyor, ters düşüyor, büyüklerin önünde gevezelik ediyor, hızlı hızlı görgüsüz biçimde atıştırıyor ve öğretmenlerini ezmeye çalışıyor, onlara zorbalık ediyorlar. Ne kadar tanıdık bir yakınma, değil mi? Büyüklerin kendi aralarında yaptıkları konuşmalardan kısa bir alıntı gibi sanki... Oysa günümüzden 2 bin 400 yıl önce Sokrates tarafından gençliği değerlendirirken sarf edilen bu sözler, İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Yavuzer'in yeni kitabı "Gençleri Anlamak"ta yer alıyor. Remzi Kitabevi'nden çıkan ve ikinci baskısını yapan kitap milyonlarca ebeveynin "Ergenlik dönemindeki çocuğumla nasıl yakınlaşabilirim? Dışarısı tehlikelerle dolu. Çocuğumun zarar görmesine nasıl engel olabilirim? Gencin akademik başarısını desteklemek için aile neler yapabilir?" gibi sorularına cevap veriyor. Prof. Dr. Yavuzer ile yaptığımız sohbet, 40. meslek yılında yayınlanan bu dokuzuncu kitabından başlayıp toplumun geleceğine uzandı. Uzmanlık alanını "çocuk ve gençlik psikolojisi" olarak belirleyen eğitimbilimcinin anne babalara ilk önerisi "Doğrudan gencin yaşamını ilgilendiren konularda sorumluluk duymayı bırakın. Onun doğru karar verceğine inanın" oluyor. Üniversitenin başlattığı, kamu ve özel kuruluşlarca da desteklenen "Anne Baba Okulu" projesi ile 24 yılda, 27 ilde 17 bin aileye ulaşan Yavuzer, "Bana gelen binlerce soru arasından seçtim bu kitapta yer alanları" diyor. 12 yaşında başlayıp 21'ine kadar devam eden ve çocuğun fiziksel, cinsel, bilişsel birçok değişimden geçtiği fırtınalı ergenlik döneminin rahat atlatılabilmesi için de çocukluğun huzurlu geçirilmesi gerektiğini vurguluyor.

GENÇLİĞİNİZİ UNUTMAYIN
Gençleri anlamanın toplumun devamı açısından büyük bir gereklilik olduğunu hatırlatan Yavuzer, şöyle devam ediyor: "Sokrates'ten bu yana mevcut kuşak ile yenisi arasında kopukluk, hoşnutsuzluk süregelmiş. Bunun nedenleri yetişkinlerin ergenliğin doğasını anlayamaması, kendi gençlik yıllarını unutması, kendi ölçütleriyle gençlere bakmaları ve o mercekle değerlendirmeye çalışmaları olarak sıralanabilir. Bertolucci'nin yorumuna katılıyorum. ' E s - k i - den kuşaklar arasında bir çatışma vardı. Bugün çatışma değil karşılıklı ilgisizlik ve iletişimsizlik var.' Bu daha da önemli bir sorun." Gençlerin kültürel mirası devralamadığını da anlatan Yavuzer, şu örneği veriyor: "Yabancılar Noel'i ailece kutlar. Eskiden bizde bayramlarda el öpülür, büyükler ziyaret edilirdi. Bugün ise bayram tarihleri uygunsa farklı yörelerde tatil yeğleniyor. İki kuşak sonrası ile mevcut kuşağın birbirine çok yabancı olacağını düşünüyorum." Prof. Dr. Yavuzer'in sıraladığı diğer örnekler de gençlerin bireysel faydayı öne alması, kendinden önce başkalarını düşünme tavrının gerilemesi, toplumsal koşulların bireysel başarıya daha çok önem vermesi ve kişisel mutluluk beklentisinin artması... Peki ne yapmak gerekiyor? İki çocuk babası Prof. Dr. Yavuzer, ergenlik dönemindeki çocuk ile ailesi arasında sorun yaşanmamasının mümkün olmadığına değinerek, her iki tarafın da adım atarak uzlaşmaya varmasının önemli olduğunu vurguluyor. Anne babaların ne olursa olsun çocuklarıyla iletişimi kesmemeleri uyarısında da bulunan eğitimbilimci, bunun yol açacağı sonuçları şöyle sıralıyor: "Gencin eve geleceği saatin belirlenmesi ya da doğru arkadaş seçmesi konusunda anne babanın etkili olduğunu g ö r ü y o r u m . Ama iletişim olmazsa bu katkı olmaz. Genç tümüyle yalnızlığa itilir. Kimlik kargaşası yaşayan genç, ailede 'biz' bilincini yaşayamazsa bunu yaşayabileceği bir grup arayışına girer. Bu çete de olabilir, satanist gruplar da... Eğer avucumuzdaki balığı tutamamışsak onu ciddi tehlikeler bekler." Bu dönemi "en az hasarla" atlatmak isteyen anne ve babaların "sabırlı, kendini gencin yerine koyarak hareket eden, çocuğunun yetişkin olmaya başlamasının gururunu yaşayan, tırtıl kozadan çıkarken müdahale etmeyen" bir tavır geliştirmesi gerekiyor. "Çünkü" diyor Prof. Dr. Yavuzer, "Tırtılın kozadan çıkmasına müdahale edersek, onu öldürürüz."

FERAHLATAN SÖZLER
Henüz çocuk sahibi olmayan anne babalara da önerileri var eğitimbilimcinin... Prof. Dr. Yavuzer, bu dönemin sağlıklı geçmesi için gereken temellerin "döllenme" döneminde atıldığını ifade ediyor: "Anne huzurlu bir hamilelik yaşamışsa, ergenlik dönemi sağlıklı geçecektir. Bireyin gelecekteki tutum ve davranışlarının gerisinde, erken gelişim yıllarındaki anne baba ve çocuk ilişkisi yatıyor. Eğer sağlıklı bebekliğin ardından, sağlıklı çocukluğu yaşamışsa, bu bireyi olumlu bir ergenlik dönemi bekler. Yani sorunlarıyla başa çıkabilecek bir ergen adayı olacaktır." "Bu dönemi kaçırdık. Yoksa çok mu geç kaldık?" diye düşünmeyin... Yıllarını gençleri anlamaya vermiş bir Prof. Dr. Yavuzer'in şu sözleri sizi ferahlatacaktır: "Çocuğunuzun, direksiyona geçme zamanının geldiğini görüp, kendi kendini yöneten yetişkin adayı olmasının gururunu yaşayın. Genç, bu ergenlik tünelinin sonunda anne babanın pek çok kalıbını kendiliğinden almış olacaktır. Anne babanın pek çok doğrusuna kendiliğinden 'Evet' diyecektir."

Halime S. Kahveci

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Ali'nin okuma fişleri rafa kalktı
 Her Türk mimar mı doğar?
 Kadınların ne kadar ileri gittiğini tahmin edemezsiniz
 Erken doğum telaşına son
 Şimdi eller havaya, tüm fabrika!
 Bir Türk'e aşık oldu aşkın kitabını yazdı
 Dışarı Çıkmadan Önce
 Genç Sultanların şampiyonluk kıyafetleri hazır
 Kız arkadaşımla görünemem çünkü korkuyorum
 Hapisteki çocuğun beklediği kamyon artık gelmeyecek
 Kuran kursları açılacağına dil okulları açılmalı
 Şampiyon otomobil yaratıyorlar
 Bitkilerin simyacıları İstanbul'a geliyor
 Bu zayıflama programıyla kilo vermemek çok zor
 Medrano Sirki 14 kaplan gücünde
 Doğal yaşam trendi onları da etkiliyor
 Bu alet çok iş beceriyor, çok
 Önce dost biriktirin
 700 kişilik yürüyüş
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Sekiz metreden fazla atlayamayız bizi aşar
Hava nasıl...
FİLİZ AKIN
Migrenin tedavisi var mı?
Beni tanıyanlar bilirler.
ALİ POYRAZOĞLU
Bütün sosyeteyi bekliyorum gelmezseniz...
Şampiyonlara şampanya yakışır
Dev şişelerle şarap ve şampanya satın alanların sayısı artıyor. Bu modayı 1967...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.