kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Koltuklar bir gitti, bir geldi
Koltuklar bir gitti, bir geldi
Bolşoy'un tarihine geçen genel müdür

Opera ve Bale'de kriz bitti mi?

Devlet Opera ve Balesi yönetiminde yaşanan görev değişiklikleri genel müdürlük koltuğuna Meriç Sümen'in getirilmesiyle duruldu. İstifa eden eski genel müdür Remzi Buharalı'ya göre bu değişiklikler tamamen 'tesadüf'...


Koltuklar bir gitti, bir geldi

Devlet Opera ve Balesi'nde bir aydır 'jet' görev değişiklikleri yaşanıyor. Eski genel müdür Remzi Buharalı'ya göre hem kendi istifası hem de diğer görev değişiklikleri tamamen bir 'tesadüf'.

Devlet Opera ve Balesi'nde tarihi günler yaşanıyor. 55 yıllık geçmişe sahip kurumda, genel müdürlük koltuğu ilk kez bir kadına emanet. Beş yıllık bir çalışma sürecinin ardından istifa eden Remzi Buharalı'nın yerine Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü olarak devlet sanatçısı, ünlü balerin Meriç Sümen atandı. 5 Temmuz'da gerçekleşen devir teslim öncesinde yaşanan süreç ise 'başdöndürücü' nitelikte. Öyle ki, yaklaşık bir ay içinde Devlet Opera ve Balesi'nde 'tesadüfler' birbirini izledi ve Meriç Sümen üç hafta içinde önce İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) Müdürü, ardından da Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü oldu.

ÖNCE BEYHAN MURPHY GİTTİ
Devlet Opera ve Balesi'nde yönetimdeki isimlerin birbiri ardına değiştiği çalkantılı süreç, İDOB Başkoreografı Beyhan Murphy'nin İDOB Müdürü Suat Arıkan tarafından görevden alınmasıyla başladı. Kulislere yansıyanlara göre neden, "klasik bale-modern dans ekseninde sanat anlayışındaki farklılık"tı. Beyhan Murphy, Ankara Devlet Opera ve Balesi bünyesindeki Modern Dans Topluluğu'nun (MDT) kurucusu ve 13 yaşındaki MDT'de "Seyahatname", "Post", "Afife" gibi ilgiyle izlenen yapıtlara imza atmış bir isim. Murphy'nin MDT'nin ardından İDOB Başkoreografı olarak çalışırken görevinden alınması, kamuoyunda da yankı buldu. Murphy'nin ardından bu kez Suat Arıkan'ın görevden alınıp yerine Meriç Sümen'in getirilmesi ise dikkat çekici bir gelişme olarak gözlerden kaçmadı. Asıl sürprizi ise 4 Temmuz'da Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Remzi Buharalı yaptı. Bir dönem Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevini de üstlenen Hüseyin Akbulut'un ardından 11 Nisan 2000'de genel müdürlük koltuğuna oturan Buharalı, 4 Temmuz'da görevinden istifa ettiğini açıkladı. Buharalı'nın yerine ise 10 Haziran'da İDOB Müdürü olarak atanan Meriç Sümen getirildi. Halef-selef genel müdürler, 5 Temmuz'da ortak bir açıklama yaptı ve sanatçıların 'devir-teslim'i Ankara'da opera binasında gerçekleşti. 44 yıldır sanat yaşamını sürdüren Meriç Sümen, "yerinde duramayan bir genel müdür" olacağından emin. İDOB müdürlüğünün ardından yeni görevinin kendisine büyük bir onur verdiğini söyleyen Sümen, "Ben hep zıplayıp dans ettiğim için yerinde duramayan bir genel müdür olacağım. Devamlı burada oturmak yerine opera ve bale müdürlüklerini gezeceğim. Kim bilir, bir gün yine sahneye çıkabilirim" diyor. 62 yaşındaki Meriç Sümen, üç yıl sonra emekli olacak. "O tarihe kadar genel müdürlük görevimi devam ettirmeyi istiyorum. İlk kadın ve ilk bale sanatçısı genel müdür olmak büyük bir şeref" diyen Sümen, yeni İDOB Müdürü'nü de açıkladı; orkestra sanatçısı Kerim Soysal. Meriç Sümen'in genel müdür olarak iki önemli projesi var. Biri Ankara'ya yeni bir opera binası kazandırmak, diğeri de İstanbul'u ikinci AKM'ye kavuşturmak. Sümen, uzun yıllar sanatseverleri selamladığı Ankara'daki Opera Sahnesi'nin başkente yakışmadığı görüşünde; "Ankara'da opera binası olmamasını aklım almıyor. Küçük sahnemiz, opera ve bale sanatına yatkın değil."

BAKANLA BİR ANLAŞMAZLIK YOK
Trombon sanatçısı olarak orkestradaki görevini sürdürecek olan Remzi Buharalı ise Beyhan Murphy ve Suat Arıkan'ın görevden alınıp ardından da istifa etmesinin tamamen "tesadüfler" sonucu üst üste geldiği görüşünde. Göreve getirildiğinde kendisine beş yıllık bir hedef belirlediğini ve bu sürenin sonunda kendi isteğiyle istifa ettiğini söyleyen Buharalı, "Sayın Bakan'ın göreve gelmesinden sonra aramızda iletişim bozukluğu, anlaşmazlık olmadı. Son olarak da kendisiyle çok keyifli bir görüşme yaptık. Bu, benim için önceden belirlenmiş bir süredir. Bakanın isminin Atilla Koç olmasıyla ilgisi yoktur" diyor. Buharalı'ya göre İDOB'daki görev değişimleriyle de yönetim krizi ortadan kalktı: "Türkiye genelindeki müdürlüklerimiz bir müdür tarafından idare edilse de Devlet Opera ve Balesi'nin bir genel sanat yönetmeni vardır. Genel Sanat Yönetmeni'ne danışılmadan, sorulmadan çok önemli kadrolardaki değişimler yapılmamalıdır. Beyhan Murphy'nin tam bir açık ve net gerekçe olmadan görevinden alınması süreci sonunda Suat Arıkan da görevden alınarak, yönetim krizinin ortadan kaldırılması zorunluluğu doğmuştur."

Songül BAŞ - ANKARA

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Altın raket altın kalp
 Pamuk son kitabında aşkı yazdı
 Market ve fast food hafiyeleri
 Trabzonspor kadınların emrinde
 Saçı için bıçak çeken bile gördüm
 Başarımın sırrı karnımdaki kızım
 100 yıllık ses kayıt macerası bu kitapta
 Böcekten heykel
 Bodrum'da çağdaş sanat
 Fasl-ı şahane gibi bir hayat
 Avrupa'dan İstanbul'a 'Yeni Sanat'
 Hormon tartışması yeniden alevlendi
 Harvard'a giriş kapısını yapay zeka projesiyle açtı
 Ayasofya'da alarm sistemi çalışmıyor
 "Kimseyi 20 çocuğumuz olduğuna inandıramıyoruz"
 'Uzun saçla güreşmek zor ama bana yakışıyor'
 Şampiyonların huzurevi Şampiyonların huzurevi
 Chirac'ın Brütüs'ü
 Kurtköy yarışa hazır ya siz?
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
İçki servisini başlatın yoksa herkes alkolik...
MEHMET ALTAN
Pancar motoru
Yarım asırlık bir ömrün her yanından sanki...
ÖNCEL ÖZİÇER
Boyutlar dışında bir fark yok!
Hayvandan bir farkımız...
KAZIM KANAT
Gençler kaymakam değil şoför olmak istiyor
Yeşil Plaj'da...
BELKIS KILIÇKAYA
Manş'ın İki Yakası
Referandum ve Olimpiyat yarışını...
FİKRET AYDEMİR
Mutlak Olan
Her zaman ve her durumda...
YASEMİN TAŞKIN
Tatilin İlk Günü
Uçak yolculuklarında uçmak değil,...
STELYO BERBERAKİS
Naklen Yayında Tören
Türk ve Yunan...
Otomobil bisikleti yok edebilir mi?
Otomobil bisikleti yok edebilir mi?
Tamamen insan gücüyle hareket eden iki tekerlekli bir taşıt yapma...
Dev konserler barışın hizmetinde
Dev konserler barışın hizmetinde
Live Aid konserleri yoksul kıtada kitle halindeki çocuk ölümlerine...
Erkek cinselliğini 70'inde de yaşayabilir, yeter ki istesin
Bir araştıma şirketi tarafından yapılan ankete göre Türkiye'de 40-65...
Avrupalı liderlerin mutfak savaşı
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın İngiliz mutfağını eleştiren sözleri iki...
Denizatları nefes almaya başladı
Marmara Denizi'nde hayat yeniden canlanıyor. Yıllardır kendini göstermeyen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.