kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İşte Londra Kasabı
İtalya askerleri çekiyor
Erdoğan'dan Blair'e taziye telefonu

İşte Londra Kasabı

İngiltere'deki eylemin arkasında, Madrid saldırılarını planlayan El Kaideci Nasar olduğu sanılıyor. Kellesine 5 milyon dolar ödül konulan Nasar'ın adı 11 Eylül saldırılarında geçiyor İngiliz Times gazetesi, 5 Mart'ta "Madrid'in planlayıcısı Londra'ya saldırabilir" diye yazdı. İspanya, şüpheli isimleri İngiliz polisine vermişti ama....

Londra'yı kana bulayan eylemlerin arkasında da Madrid saldırılarının elebaşısı, Amerika'nın başına 5 milyon dolar ödül koyduğu, Ebu Musab Zerkavi'nin sağ kolu Mustafa Setmarian Nasar olduğu sanılıyor. İngiliz basınına göre uzmanlar Madrid de olduğu gibi İngiltere'deki saldırıları da Nasar'ın planladığına inanıyor. El Kaide'nin en çok aranan 5 adamından biri olan Nasar, saldırı düzenlenecek ülkede "uyuyan hücreler" kuruyor. Daha sonra onlara sahte evrak yapımını ve detayları öğretiyor. Saldırılardan önce ise yeni hedefler belirlemek için ülkeyi terk ediyor.

KİMLİK DEĞİŞTİRİYOR
Saldırıların ardından eylemci "uyuyan hücre" dağılıyor. Militanlar yakalanma tehlikesi varsa kendilerini "imha ediyor". Nitekim Madrid bombacıları polis tarafından kuşatıldıklarında Nasar'ın emri üzerine yakalanmamak için evlerini havaya uçurarak intihar etmişti. Nasar'ın iki Kuzey Afrikalı "anahtar adamı" var. Adamları gerçek kimliklerini gizleyebilmek için Frost ve Burgess adına düzenlenmiş İngiliz pasaportlarıyla geziyor. Nasar da genellikle sahte İngiliz kimliği kullanıyor. Abu Musab el Suri ve Ömar Abdül Hekim ise takma adları... 11 Eylül'de de rolü olduğu sanılıyor. Çünkü yardımcılarından birinin 11 Eylül korsanlarından Muhammed Atta'yla görüştüğü belirlendi.

ZEHİR VE SAHTECİLİK UZMANI
Görünüş itibariyle bir Arap'a benzemiyor. 1958'de Suriye'nin Halep kentinde doğdu. Suriye Müslüman kardeşler örgütünün üyesi. Afganistan'daki Derunta terörist kampında eğitim gördü. Bu sırada Ladin'le tanıştı. Zehir ve sahte evrak konusunda uzman. 1987'de Madrid'e yerleşti ve İspanyol vatandaşlığı aldı. 1995'te İngiltere'ye geçerek El Kaide'nin Avrupa aracısı oldu. 1998 yılında ailesini Afganistan'a yerleştirdi. Şu anda nerede olduğu konusunda kesin bir bilgi yok. Ancak Irak'ta olabileceği belirtiliyor. Hem Amerika, hem de İspanya tarafındanaranıyor.

***

Geçtiğimiz mart ayında, İspanya'daki saldırıların yıldönümünde İngiliz Times gazetesinde çıkan bir haber de saldırıların arkasında Nasar'ın olduğu iddialarını güçlendiriyor. Aynı zamanda akıllarda bir soru işareti bırakıyor. Elde bu kadar delil varken İngiliz polisi göz göre göre bu saldırıyı nasıl önleyemedi? İşte ülkenin en önde gelen gazetelerinden Times'da 5 Mart 2005 tarihinde yayımlanan haberde yer alan ifadeler:

'SEÇİM KAMPANYASI HEDEF OLABİLİR'

Güvenlik güçleri Madrid saldırılarının planlayıcısının şimdi de İngiltere'de seçim zamanında bir saldırı planladığına inanıyor. Madrid'de bazı bombacıların kaldığı evde liderleri Mustafa Setmarian Nasar'ın seçim kampanyasının son günlerinde adamlarına vurun emri verdiği dokümanlar bulundu. Dokümanlar olay gerçekleşmeden üç ay önce bulunmuş.

UYUYAN HÜCRE, EMİRLERİNİ BEKLİYOR'

İspanya terörle mücadele şefi Fernando Reinares, diğer hedefleri konusunda bilgi vermedi ancak araştırmayı yürüten yetkililer 1990'ların ortasında Kuzey Londra'da yaşayan Nasar'ın emirlerini bekleyen uyuyan hücrelerin olmasından korkuyor. Nasar, ABD tarafından El Kaide'nin en tehlikeli beş adamı arasında gösteriliyor ve başına 5 milyon dolar ödül var. Soluk renkli, kızıl saçlı ve yeşil gözlü. Genellikle sahte İngiliz kimliği kullanıyor. CIA, Nasar'ın İngiltere dahil birçok ülkede görüldüğünü belirtiyor. Irak'ta saklandığından şüpheleniyor. İspanyol Elena isimli bir kadınla evli ve dört çocuk babası... İngiliz istihbaratından gazetelere sızan bilgiler de İngiltere'nin böyle bir olayı beklediğinin göstergesi: Nasar'ın adamları iyi eğitim görmüş, 20'li yaşlarda, eski öğrenciler. Zaten aylardan beri izleniyorlardı. Hücre 18-20 kişiden oluşuyordu. Saldırıyı muhtemelen 6 kişi gerçekleştirdi. Yeterli delil olmadığı için polis yakalayamadı. İspanya polisi de adamların kimliğini biliyordu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Londra'da yeni saldırı alarmı
 Samsunlu Okan felaketten yaralı kurtuldu
 Gamze'den iki gündür haber alınamıyor!
 Fransa'daki imajımızı Mitterrand düzeltecek
 Will Smith'e zamparalık izni
 Zsa Zsa Gabor ölümün eşiğinde
 Bono ve Geldof Chirac'la buluştu
 AIDS'e karşı ilk umut
Ferrari çarptı
Ferrari çarptı
Bir zamanlar Hagi'yi, Ortega'yı, Del Bosque'yi, Jean Marie Pfaff'ı;...
10'un adı Sasa İliç
10'un adı Sasa İliç
Birçok ünlü "10 numara"nın peşine düşen ancak sonuç alamayan G.Saray,...
Yargıdaki buzlar eridi
Yargıdaki buzlar eridi
Başbakan Yardımcısı Şahin, bildiriler yayınlayarak yargının...
'Cindoruk, Çakıcı MİT elemanı dedi'
Korkmaz Yiğit, tanık olarak dinlendiği Yüce Divan'da bir yandan şoke...
Yılmaz'dan Balkaner'e yanıt
Eski başbakan Mesut Yılmaz, "Bankama, yeğenine verdiğim krediyi geri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu