kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Balcicek Pamir @ SABAH
 
Beyniniz ne renk?
Size soruyorum beyler
Emniyet kemeri takmak, ayakkabı bağlamaktan kolay

Beyniniz ne renk?

Beynin sol üst tarafını kullananlar "mavi"ymiş. Analitik olanlar, buram buram mantık kokanlarmış bunlar. Örneğin ordu mensupları, yazılımcılar, matematikçiler

Alışverişe giderken ne alacağınızın listesini yapar mısınız? Satın aldıkça listenin üzerindeki maddeleri bir bir siler misiniz? Bir yere giderken önce hangi yoldan gideceğinizi ve günün geri kalanında hangi işleri yapacağınızı kararlaştırır mısınız? Tereddüt etmeden mi seçim yaparsınız? Kasa fişinizi kontrol eder misiniz? Daha önceden saptadığınız zaman dahilinde işlerinizi bitirebilir misiniz? Eve dönünce fiş ve faturalarınızı dosyalayıp, aldıklarınızı yerine yerleştirir misiniz? Minik bir test canım, öyle korkmayın. Karakter tahliliniz falan çıkmayacak ortaya. Eee, sonuç nedir? Eğer "evet" cevapları ağırlıktaysa sol lobu kuvvetli birisiniz. Tam tersiyse, yani hayırlar fazlaysa sağ lobunuz kuvvetli. Ne lobu bu peki? Beyin lobu.

***


Geçenlerde Psikolog Adalet Güler'in "Başarı ve mutluluk beyin profilinizde saklı" isimli bir yazısını okudum. Çok ilginçti. Güler diyor ki "Beynimiz birbirinden farklı 4 lobun faaliyetleriyle çalışır. Bu loblardan bir tanesi insanda doğuştan baskındır. Ve bu baskınlık, bireyin hayatı boyunca becerilerini ve başarılarını belirler. Biz beynin bu bölümlerini 4 renge ayırıyoruz." Nedir bölümler? Kırmızı, yeşil, mavi ve sarı. Bir psikoloji mezunu olarak yukarda mini bir testini verdiğim HBDI Hermann'ı biraz araştırdım. İşte sonuçlar: 1.Beynin sağ üst tarafını kullananlar sarı oluyormuş. Yaratıcı, risk alan ve kural tanımayan. (Güler Türkiye'- den Cem Yılmaz'ı örnek veriyor.) 2.Beynin sağ alt tarafını kullananların rengi ise kırmızı. Samimi, yardımlaşmaya önem veren, takım ruhuna inananlar bu grupta. (Örnek: Betül Mardin) 3.Beynin sol alt tarafını kullananlar yeşilmiş. Detaycı, garantici, risk almaktan hoşlanmayan. İyi yöneticiler bu gruptan çıkarmış, bankacıların çoğunu örnek olarak gösterebilirmişiz. 4.Beynin sol üst tarafını kullananlar ise mavi demekmiş. Analitik olanlar, buram buram mantık kokanlarmış bunlar. Örneğin: Ordu mensupları, yazılımcılar, matematikçiler. Bir de joker zeka denilen bir şey varmış. Çok başarılı patronlar, iz bırakan girişimciler, büyük kahramanlar. Örneğin: Atatürk.

***


Özetle, çok çalışmanıza rağmen kariyerinizde bir türlü istediğiniz yere gelmemekten yakınıyorsanız hepsi beyninizin suçu. Aslında biraz da sizin suçunuz. Beyniniz diyor ki "Benim rengim mavi sen ne demeye yazar olmaya çalışıyorsun, git matematikçi ol." Adalet Güler de diyor ki "İşini çok seven bir insana 'Ne kadar şanslısın demek yerine, ah ne kadar doğru lobunun işini yapıyorsun' demek gerekir." Yukarıdaki mini test sadece sağ ya da sol lobun baskın olup olmadığına dair ipuçları veriyor. Hangi renge ait olduğunuz ise 140 soruluk bir HBDI testiyle ancak ortaya çıkabiliyor. Peki Amerika'daki çoğu özel şirketin insan kaynakları departmanının elemanlarını, özgeçmiş yerine bu teste dayanarak işe aldığını biliyor muydunuz? Eğlenceli değil mi?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ellerini yıka da öyle gel sofraya   / 02-07-2005
 Bu siyasi bir yazıdır   / 25-06-2005
 Pantolonu ters giymiş ama üç dil biliyor   / 18-06-2005
 Kötü bir piyango gibi...   / 11-06-2005
 Bu ekip çok başka   / 04-06-2005
 Elini uzatır mı bir daha?   / 28-05-2005
 Beyniniz ne renk?   / 21-05-2005
 Hiç gazete çıkmasa ne olur?   / 14-05-2005
 Bebek arabaları ve Türk erkekleri   / 07-05-2005
 Kadınlar mı sadık erkekler mi?   / 30-04-2005
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Sekiz metreden fazla atlayamayız bizi aşar
Hava nasıl...
FİLİZ AKIN
Migrenin tedavisi var mı?
Beni tanıyanlar bilirler.
ALİ POYRAZOĞLU
Bütün sosyeteyi bekliyorum gelmezseniz...
Şampiyonlara şampanya yakışır
Dev şişelerle şarap ve şampanya satın alanların sayısı artıyor. Bu modayı 1967...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.