kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hapisteki çocuğun beklediği kamyon artık gelmeyecek
Hapisteki çocuğun beklediği kamyon artık gelmeyecek
Bu projelerle eğitileceklerdi

Hapisteki çocuğun beklediği kamyon artık gelmeyecek

Sponsorlar istemeyince Semiha Şakir Vakfı 'Eğitim ve Öğretim Merkezleri Projesi'ni iptal etti. Ceza ve tutukevlerindeki bin 110 çocuğun hayali yarım kaldı.

Semiha Şakir Vakfı'nın yürüttüğü ve çeşitli cezaevlerinde tutuklu bulunan çocuklar için 9 ay önce başlatılan 'Eğitim ve Öğretim Merkezleri Projesi' iptal edildi. Vakfın, sponsor bulunamadığı için kaynak sıkıntısı çekilmesini gerekçe göstererek iptal ettiği projeyle, 4 ayrı ildeki 7 cezaevi ve tutukevinde uygulanacak eğitimler sonunda toplam bin 110 çocuğa ulaşılması hedefleniyordu. Vakıf yöneticileri tarafından alınan bu ani kararla 7'si maaşlı 99 gönüllünün de işine son verildi. Proje koordinatörü Erhan Yavuz, "Semiha Şakir Vakfı'nın bu kararına bir anlam veremedik. Bu yaptıkları, Vakfın kurucusu Semiha Şakir'in kemiklerini sızlatacak" dedi. Vakıf yetkilileri ise kararlarına gerekçe olarak cezaevindeki çocuklarla ilgili projelere firmaların sponsor olmaktan kaçınmasını gösteriyor. BAŞKA BİR HAYAT İÇİN Proje kapsamında Kanada'daki cezaevlerinde uygulanan 14 ayrı eğitim modelinin Türkçe'ye çevrilerek projede kullanıldığını hatırlatan Yavuz, küçük yaşta suç işleyerek tutukevi ya da ıslahevlerine gönderilen çocuk sayısının her geçen gün arttığına işaret ediyor: "Bu proje sayesinde 5 yıl içinde 7 çocuk tutukevinde bambaşka bir hayat başlayacaktı. İlk adım 9 ay önce Bayrampaşa H Tipi Cezaevi'nde atıldı. Hırsızlık, gasp gibi suçlardan tutuklu 13-18 yaş arası çocuklar sınıfa dönüştürülen koğuşlarda bilgisayarla tanışmıştı. Uzmanlardan eğitimler alan çocuklar, hayattaki zorluklarla başa çıkma konusunda fikir sahibi oluyordu. Ayrıca çocukların bir iş sahibi olabilmelerini sağlamak için mesleki eğitim de veriyorduk" diye konuştu. Projeye 99 gönüllünün yanı sıra Marmara Üniversitesi Spor Akademisi ile Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden gelen öğretim üyeleri de destek veriyordu. Semiha Şakir Vakfı Proje Koordinatörü Hülya Barbaros, Semiha Şakir Vakfı'nın yeni bir yapılanma içine girdiğine dikkat çekerek "Kaynak sıkıntısı nedeniyle bazı arkadaşlarımızın görevlerine son vermek durumunda kaldık. Bundan böyle çekirdek kadroyla yeni projelere imza atmayı hedefliyoruz" dedi. Çocuk suçlularla ilgili sponsor bulmakta zorluk çektiklerinin altını çizen Barboros, "Toplumda 'Bunlardan adam olmaz' imajı var. Bunu da kırmak mümkün değil. Sponsorlar bu konuda bize destek olmadılar" diyor.

EĞİTİM KAMYONU SATILACAK
Aylardır uğraştıkları projenin 3 gün içinde durdurulduğunu öne süren Erhan Yavuz ise "Eşyalarımız elimizden alındı, kiralar kesildi. Oysa nisan ayında yaptığımız toplantıda maddi durumumuzda bir problem olmadığı bize aktarılmıştı. 9 ayda 5 çocuk bizim ve psikologların gözlemleriyle doğru yola girmişti. Birine de iş bulmuştuk" diyor. Proje kapsamında 100 bin YTL harcanarak oluşturulan ve Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep gibi kırsal kesimlerde gezici eğitim veren TIR kamyonu da satılacak. 3 odalı TIR'la, mahalle mahalle dolaşarak çocuklara ilk yardım, hijyen gibi konularda eğitim veriliyordu. Projenin büyük umutlarla yeşerdiğinin altını çizen Yavuz, "Bu kapsamda gönüllü eğitimciler, her gün infaz koruma memuru gibi sabah işine gidiyor ve akşam evine dönüyordu. Merkezin olmadığı yerlerde ıslah ve tutukevlerine gezici eğim merkezi giderek eğitimleri sürdürüyordu" dedi. Yavuz, Semiha Şakir'in vefatının ardından işleri yürüten torunu Dina Topbaş Şakir'in bu açıklamayı bizzat yaptığını vurgulayarak "Bize, yurtdışından gelen kaynağın kesildiğini belirterek, sponsor firmaların herhangi bir şekilde destek olamayacaklarını açıkladıklarını söyledi. Bu yüzden projeyi iptal etmek zorunda kaldıklarını belirtti" dedi.

Şenol BAŞTKAR

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Ali'nin okuma fişleri rafa kalktı
 Her Türk mimar mı doğar?
 Kadınların ne kadar ileri gittiğini tahmin edemezsiniz
 Erken doğum telaşına son
 Şimdi eller havaya, tüm fabrika!
 Bir Türk'e aşık oldu aşkın kitabını yazdı
 Dışarı Çıkmadan Önce
 Genç Sultanların şampiyonluk kıyafetleri hazır
 Kız arkadaşımla görünemem çünkü korkuyorum
 Kuran kursları açılacağına dil okulları açılmalı
 Şampiyon otomobil yaratıyorlar
 Bitkilerin simyacıları İstanbul'a geliyor
 Bu zayıflama programıyla kilo vermemek çok zor
 Sorunsuz ergenliğin temeli çocuklukta
 Medrano Sirki 14 kaplan gücünde
 Doğal yaşam trendi onları da etkiliyor
 Bu alet çok iş beceriyor, çok
 Önce dost biriktirin
 700 kişilik yürüyüş
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Sekiz metreden fazla atlayamayız bizi aşar
Hava nasıl...
FİLİZ AKIN
Migrenin tedavisi var mı?
Beni tanıyanlar bilirler.
ALİ POYRAZOĞLU
Bütün sosyeteyi bekliyorum gelmezseniz...
Şampiyonlara şampanya yakışır
Dev şişelerle şarap ve şampanya satın alanların sayısı artıyor. Bu modayı 1967...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.