kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Fikret Aydemir @ SABAH
 

Ab Geleceğini Arıyor

Zirvede tartışma konusu para olunca çıkan sonuca şaşırmamak lazım: Anayasa donduruldu, bütçe kilitlendi, genişleme belirsiz

Avrupa Birliği liderleri, iki gün boyunca Avrupa Anayasası ve bütçe krizini ameliyat masasına yatırdı. Kurucu iki ülkenin Fransa ve Hollanda'nın Avrupa Anayasası'na "Hayır" demesinden sonra ilk defa bir masa etrafından toplanan liderler, "derinleşen krize çıkış yolu" aradı. Oysa çıkış yoktu... 'AB tarihinin en kritik yol ayrımı olarak yol ayrımı' olarak nitelendirilen zirvenin ana gündemini 1,5 yıl ve 100 oturum sonucu hazırlanan Avrupa Anayasası, AB'nin 2007-2013 yıllarını kapsayan bütçesi ve resmi gündemde olmamasına rağmen dolaylı olarak da 'genişleme' oluşturdu. En kritik zirvede AB'nin geleceği tartışıldı. Fatura genişlemeye kesildi. Avrupalı devlet ve hükümet başkanları Anayasa, bütçe ve genişleme krizlerini aşamadılar. Anayasa'nın onay sürecini bir yıl erteleyerek sorunu şimdilik "derin dondurucu"ya kaldıran liderler, 14 saatlik toplantıda bütçe krizinde anlaşamadılar. Bir yıl içinde ise Anayasa'yı onaylamak için "3D" formülü seçildi. Demokrasi, Diyalog ve Debate (tartışma)... Sonrası... Sonrası belirsiz. Anayasa 'donduruldu, bütçe 'kilitlendi', genişleme 'belirsiz'- .AB'nin çözüme ihtiyacı vardı. 14 saatlik maraton toplantıda çözüme çok yakın olunduğu anlar oldu. Ancak, sonuç alınamadı. AB'nin bundan sonra nereye gideceğini hiç kimsenin bilmediği gibi. Hatta Dönem Başkanı Lüksemburg Başbakanı Juncker bile, kendisine "AB nereye gidiyor?" sorusuna, "Sizi bilmem ama ben şimdi yatağa gidiyorum. Yarın sabah Kanada'- ya gideceğim. Sonra Washington'a geçerek, ABD Başkanı Bush'a AB brifingi vereceğiz" şeklinde kaçamak ve ironik bir yanıt verdi. İç krizini aşmaya çalışan AB'de genişleme konusunda da fikir ayrılıkları dikkat çekti. Fransa, müzakereleri devam eden Bulgaristan ve Romanya dışında 'AB sınırlarının tartışılması gerektiğini' savunurken, İngiltere AB sınırlarının Bulgaristan ve Romanya'nın yanısıra 'müzakere tarihi verilen Hırvatistan ve Türkiye'nin dışında tartışılmasını istedi. İngitere'nin 21 yıldır yararlandığı 4,4 milyar euroluk bütçe indiriminin de yer aldığı 2007-2013 bütçesi işin tuzu biberi oldu. AB Dönem Başkanı Juncker, İngiltere'ye ödenen bütçe indiriminin dondurulmasını talep edince, İngiltere misilleme olarak Fransa ve Almanya'ya ayrılan tarım sübvabsiyonunun kaldırılması görüşünde israr etti. Tartışmanın konusu 'para' olunca tarafların tutumları daha da sertleşti.

OLAĞANÜSTÜ ZİRVE ÇAĞRISI
Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, Avrupalı liderlere, AB'nin geleceğini tartışmak üzere olağanüstü zirve çağrısı yaptı. İngiltere Başbakanı Blair, küreselleşme gereği AB'yi ekonomi-rekabet, suç ve uyuşturucu kaçakçılığıyla Avrupa'nın dünyadaki yeri konularında ortak tavır almaya çağırdı. AB kendi iç sancılarıyla uğraşırken Türkiye'nin AB yolu iyiden iyiye sarpa sardı. 3 Ekim'de müzakereleri başlayacak Türkiye'nin ne zaman tam üye olacağını ise bu tartışmalardan sonra hiç kimse bilmiyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ab Geleceğini Arıyor   / 26-06-2005
 Euro - Bob   / 12-06-2005
 Mutluluğun Nedenleri   / 29-05-2005
 Bir Sapık Kronoloji   / 08-05-2005
 Küçük Ülkenin Gündemi   / 01-05-2005
 Brüksel'in Paşası   / 24-04-2005
 Haklısın Hıncal Abi   / 17-04-2005
 Tiyatro Haftası   / 10-04-2005
 Sinek Misali   / 03-04-2005
 Yine Aynı Hikaye...   / 27-03-2005
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
İstediğim roller oldu ama nedense yönetmenlerin aklına gelmedim
İstediğim roller oldu ama nedense yönetmenlerin aklına gelmedim
"Beyaz İnci" ödüllerinde, komedi dalında "En İyi Kadın Oyuncu"...
Kadına kafes arkası layık görüldü
Kadına kafes arkası layık görüldü
Siyasi yazıları, hikayeleri ve romanlarıyla İslami kesimin en çok...
Fasl-ı şahane gibi bir hayat
Şarkılarıyla dört kuşağı içmeden sarhoş etti o. Akşamcılar için de...
Avrupa'dan İstanbul'a 'Yeni Sanat'
Bu yıl İstanbul'da yapılan Uluslararası Mimarlık Kongresi...
Sofrada başka dalında başka güzel kiraz
Rengiyle, tadıyla başdöndürücü bir meyve kiraz... Bu yıl doya doya yedik.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.