kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Eroin kaçakçıları akaryakıt işine girmiş
Eski bakanlara soruşturma
Eroin kaçakçıları akaryakıt işine girmiş

Eroin kaçakçıları akaryakıt işine girmiş

Akaryakıt kaçakçılığının ekonomiye, insan ve çevre sağlığına verdiği zararın araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Vahit Kiler, geçmişte eroin kaçakçılığı yapan insanların akaryakıt kaçakçılığına girdiğini bildirdi.TBMM'de basın toplantısı düzenleyerek rapor hakkında bilgi veren Komisyon Bakanı Vahit Kiler, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kiler, son 2 yılda Irak üzerinden yapılan kaçakçılıkla ilgili soru üzerine, şunları söyledi:

''Son 2 yılda Irak'a 340 bin civarında kamyon girişi yapıldı. Bunların normalde boş döndüğü görünüyor. Ama Irak Hükümeti, '2003 Nisan ayı ile 2005 yılı Mayıs ayı içinde Türkiye'ye ham petrol, nafta ve esas yağı adı altında 3 milyon 100 bin ton civarında şu şu ürünlerigönderdim ve karşılığında da 453 milyon dolar para aldım' diye yazılı bir belge gönderdi. Bundan yola çıkarak kendi kamu kurumlarımızı araştırdık. Hiçbirinde böyle bir bilgiye rastlanmadı. Bizde oluşan kanaat, bu ürünlerin orada kayda girmeden boş geliyor gibi görünerek aslında dolu geldiğidir. Bu tabii ki araştırılacak. Raporumuzda yer verdik. Komisyon'un süresinin kısıtlı olması, yurt dışından alınan bilgilerin detaylı incelenememesi nedeniyle sadece bunu yazmakla kalıyoruz. Gidip yerinde inceleme imkanımız yok. Halen 32 ülkeden yanıt bekliyoruz. İnşallah Ekim ayına kadar gelirse bunu Meclis'te gündeme getireceğiz.''

Kiler, akaryakıt kaçakçılığıyla ile ilgili olarak gizli bir kararnamenin sözkonusu olmadığını belirterek, ''Bu tamamen oradaki birilerinin göz yumarak veya gördüm ama görmedim denilerek geçen ürünler. 3 milyon 100 bin ton ürünün, birileri göz yummadan geçmesi mümkün değil. Bu, Habur Sınır Kapısı'ndan gelen miktarlar. Bunda kiminparmağı varsa -tabii ki kapıcısı odacısı değil- ortaya çıkması için gerekli önlemleri yazdık'' dedi.

Kiler, bunu yapanın kimler olduğu sorusuna, ''dağıtım şirketleri''karşılığını verdi. Kiler, ''Bu rakamların dağıtım şirketleri olmadan olması mümkün değildir. Çalışmalara başladığımız günlerde de bunun öyle katır sırtında, 50-100 litreyle, sadece bir depoyla mümkün olmadığını, büyük gemilerle yapıldığını ve bunun dağıtımında büyük dağıtım şirketlerinin parmağı olduğunu söylemiştik. İddialarımızın tamamını evraka dayalı ispatladık'' diye konuştu.

'KENDİ DÖNEMİMİZLE İLGİLİ TESPİTTE BULUNUYORUZ'

Kiler, bir gazetecinin, 2003-2005 yıları arasındaki akaryakıt kaçakçılığına ilişkin bakan ve diğer sorumlular hakkında niçin soruşturma talebinde bulunmadıkları sorusuna, ''Bu dönemle ilgili olarak da rapora yer verdik. Tespit edilen rakamları, miktarlarını ve nereden ülkeye girdiğini, kimlerin soruşturulması gerektiğini raporumuza yazıyoruz. Başbakanlık Teftiş Kurulu, Maliye hesap uzmanları, inceleme elamanları, gümrük başmüfettişleri, kimlerin incelenmesi gerekiyorsa hepsini yazıyoruz'' karşılığını verdi.

2003-2005 yıllarına kapsayan olaylarla ilgili bakan hakkında soruşturma istenmediğini belirten Kiler, ''kendi döneminizle ilgili tespitte bulunuyorsunuz ama soruşturma istemiyorsunuz'' denmesi üzerine, ''Biz soruşturma istediğimiz her konunun ilgili bakanı ayrı... 2003-2005 arasındaki tespitlerimizi de nereden, hangi yolla geldiği ve kimin sorumluluğu varsa bunları yazdık. Ama soruşturma istediğimiz eski bakanlarla ilgili hangi olaysa onu yazıyoruz, ona dayalı evrakını da koyuyoruz, Hazine'nin zararını da belirtiyoruz. Genel kurul soruşturulmasına gerek görürse karar verecek. Bunların tamamı raporumuzda var'' dedi.

Kiler, hangi bakanlar hakkında soruşturma talebinde bulunulduğu sorusuna yanıt vermek istemedi. Kiler, ısrarlı sorular üzerine, ''İki ayrı konuyla ilgili eski Devlet Bakanı Tunca Toskay ve bir olayla ilgili eski Maliye bakanları Sümer Oral ve Zekeriya Temizel'in ihmallerini, uygulamada Hazine zararlarını gördüğümüz için raporumuzdayazdık'' dedi.

'FİRMA İSMİ VEREMEM'

Kiler, akaryakıt kaçakçılığı yapan firmaların isimlerinin sorulması üzerine, ''Ne yazık ki firma ismi söyleyemem. Kimler var demek yerine kimler yok desek daha rahat sayarız. Büyük firmalar, büyük dağıtım şirketleri, bu işin içinde. İsimleri, hangi yöntemlerle yaptıkları, yıllar itibarıyla ve miktar olarak hepsi raporda var. Kim bu işin içinde varsa hepsini yazdık'' dedi.

''Bu işin içinde mafya olduğu da söyleniyor. Siz çalışmalarınız sırasında uyarı veya tehdit geldi mi?'' sorusuna Kiler, böyle bir uyarı ve tehdit almadıklarını söyledi.

Akaryakıta karıştırma özeliği olan yeni ürünün ne oldukları sorusuna Kiler, ''Orta yağlar sınıfında bir yağ. Orta yağlar sınıfındaolduğu için hem benzin hem de motorine karıştırma özelliği var. Bunun ithalatı izne tabi değil. İthalat miktarlarını aldık. Rakamların çok yüksek olması nedeniyle araştırılması gerektiğini yazdık. Biz çalışmalarımızı sürdürürken solvent ve bazyağı ithalatı yapan tüm firmalar için Maliye Bakanlığı bir ekip oluşturuldu. İthalatın yüzde 50'sini gerçekleştiren 35 firma 100 denetim şirketi tarafından inceleniyor. İthal edilen ürünün ne olduğunun ortaya çıkarılmasını istiyoruz'' diye konuştu.

'KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ ROLÜ...'

Kiler, bundan sonrasının kendilerinin değil, yargının ve Meclis'inişi olduğunu belirterek, ''kamu kurum ve kuruluşlarının akaryakıt kaçakçılığındaki rolünün'' sorulması üzerine, ''Kamu kurum ve kuruluşlarının tamamı olmasa da bazı kişilerin içinde olmadan bu işlerin olacağını tahmin etmiyorum. Eğer Habur gümrüğünden milyonlarcaton akaryakıt girerken ve çıkarken kontrol edilmiyorsa... Burada görevyapan 14 ayrı kuruluş görevlileri var. Gümrüklerden emniyetine, jandarmasına kadar... Başka türlü havadan veya ışınlayarak gidip gelmiyor bu tankerler'' karşılığını verdi.

Kiler, son 2 yıl için tespit yapılmasına karşılık neden soruşturmaistenmediği sorusunun yinelenmesi üzerine, şunları kaydetti:''Bizim dönemimizde zaten bu iş farkedildiği için araştırma komisyonu kuruldu. Araştırdık, tespitlerimizi ortaya kolduk. Bundan sonra ilgili kurumlar, bakanlar gerekeni yapacak ve bu iş engellenecek. Biz de çamurla sıvasaydık geçmişteki gibi devam ederdi. Biz objektif olarak nerede hırsızlık yapılmışsa onu ortaya koyuyoruz. Bundan sonra Hükümetimiz gereken tedbiri alacak.

Olayı farklı yönlere çekmeyin. İlgili bakanları olay bazında sorumlu tutuyoruz. Olayın yüzde 75'inin gerçekleştirildiği yer Habur Sınır Kapısı. Burada 14 ayrı kuruluşun görevlisi var. 'Sen sorumlusun'diyebileceğiniz kimse var mı? Ancak araştırılarak incelenerek ortaya çıkacak. Bizim bunu araştıracak zamanımız ve gücümüz yok. Bunun tespiti ancak bugünden sonra ortaya çıkacak. Ama geçmişle ilgili elimizde evraka dayalı bilgiler var. Bunların çoğu bizim komisyonumuzun tespiti. Mahkeme değiliz ki 'sen suçlusun' diyelim. Bu bakanlar, imzalarıyla sorumlular. Kendi imzasıyla bir miktar tespit etmiş ve 'bu miktarı, şu firmaya verin' demiş. Onu sorumlu tutmayacağız da kimi sorumlu tutacağız? Bu işe, 'bizim dönemimiz, geçmiş dönem' deseydik yol alamazdık. Ülke menfaatlerini gözettik. 'Ucu kime dokunursa dokunsun' dedik, ister en büyük firma ister en küçük firma. önemli olan yapanın yanına kar kalmasın.''

'ÜLKENİN SAYILI KURULUŞLARI, BÜYÜK DAĞITIM ŞİRKETLERİ...'


Kiler, 3 eski bakanın hangi olaylardan sorumlu görülerek soruşturma talebinde bulunulduğu sorusuna ''İzin verin o da raporda gizli kalsın. Rapor görüşülmeden ben bunları burada açıklarsam hoş olmaz. Olaylar ispatlı ve evraka dayalı. Kendi imzalarıyla bilerek veya bilmeyerek birilerine menfaat sağlanmış. Biz tespitlerimizi ortaya koyduk, yargı yapacak'' karşılığını verdi. 3 eski bakanın imzalarıyla neden oldukları Hazine zararı konusunda Kiler, ''Az rakamlar değil'' demekle yetindi.

Kiler, önlemler konusunda 9 ayrı kuruma 81 öneride bulunduklarını hatırlatarak, akaryakıt üzerindeki vergi yükünün fazla olmasının kaçakçılığa haklı gösteremeyeceğini söyledi. Kiler, ''Hiçkimse hırsızlığa kılıf aramasın. Vergi yükü fazla olduğu için kaçakçılık yapıldığı kabul edilemez. Bir ürün üzerinde vergi fazlaysa kaçak yollamı getirilecek? Hele hele bunu yapanlar ülkenin sayılı kuruluşlarıysa,büyük dağıtım firmalarıysa affedilir, yenilir yutulur şeyler değil. İnsanlar kendilerince kılıf arayabilir'' dedi.

Kolay para kazanma arzusunun her şeyin önüne geçtiğini, bunun kabul edilemeyeceğini kaydeden Kiler, ''Üzülerek görüyoruz ki ülkedekibazı güçler, geçmişte eroin kaçakçılığı yapan bazı insanlar, yavaş yavaş akaryakıt kaçakçılığına girmiş. Şu da bir gerçek, bunun çok fazla cezai müeyyidesi yok. Bununla ilgili olarak Adalet Bakanlığı'na önerilerde bulunduk'' diye konuştu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Gül: İKÖ'deki karar olağanüstü
 Denktaş'a Şeref Madalyası
 TÜBİTAK Kanunu'na dava
 Sezer, Sivil Havacılık Yasası'nı iade etti
 'Kadın raporu' AP'de kabul edildi
 Üç yasa yürürlükte
 Erdoğan devlere İslam'ı ve demokrasiyi anlatacak
 CHP'den uyuyan bakanlara 'uyanmatik'
 Hâkimlerin bildirisi Çiçek'ten döndü
 Ağar: Hesapları tek tek sorulacaktır
 3 Numara'da ince hesap
 Protestan heyetiyle Güneydoğu krizi
 Şener'den Madımak Müzesi için 'sinyal'
 Sezer'den dövizle askerliğe onay
 Yargı gündeminde AA'nın haberi var
 Yoğun programdan tansiyonu düştü
MAHMUT ÖVÜR
'Muhalefet iftira atıyor'
CHP İstanbul'da yaşananlar bir...
MUHARREM SARIKAYA
Putin-Erdoğan Soçi Zirvesi...
Türk ve Rusya Dışişleri...
YAVUZ DONAT
Öteki Türkiye
Beş gün Hakkari'nin dağını, taşını, uçan...
Ne yapıyorsun sen!
Adana'nın en işlek caddesinde kadınların çantalarına "el" uzatan 17...
Ölüm çukuru
Antalya'da üzeri sadece 'basmayın' yazılı bir kağıt parçasıyla kapalı...
Las Vegas'ın belalısı 5 Türk
Las Vegas'ın belalısı 5 Türk
Las Vegas kumarhanelerinde işaretli kağıtlarla oynayarak 2 milyon...
40 yıllık icraatın muhasebesi...
40 yıllık icraatın muhasebesi...
Son 40 yılda tam 30 farklı hükümet gören Türkiye sadece beş kez tek...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu