kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
5 dakika dans edin toksinlerden arının
Büyükşehirlerde yaşayanlar dikkat!
Tatil sonrası bu uygulamayla vücut zinde kalır
Detoks ile verilenkilolar kalıcı olur
Detoks günü

5 dakika dans edin toksinlerden arının

Günlük detoks uygulaması günümüzde artık moda haline geldi. Toksinlerin vücuttan atılması olarak özetlenebilecek bu yöntemde; kırmızı et, balık, süt ve süt ürünleri gibi pek çok gıda yasaklanırken taze sebze ve meyve tüketimi gerekli görülüyor. Bunun yanı sıra en etkili toksin atımı her saat başı yapılacak 5 dakikalık hızlı dans ile sağlanıyor

Günümüzde bir yaşam tarzı olarak nitelenen detoks uygulaması kısaca; belirli gıdalar tüketilirken, belli gıdalardan kaçınmayla zehirli maddeleri vücuttan atımı olarak özetlenebilir. Toksinlerin vücuttan atımında ayrıca egzersiz ve masajlardan da yararlanılır. Kilo vermeye başlamadan önce vücudu arındırmak rejimin daha başarılı olmasını sağlarken, kişinin yaşamını da düzene sokar. Hemen herkesin uygulamaya başladığı 24 saatlik detoks uygulamalarında balıktan süt ve süt ürünlerine, kırmızı etten yumurtaya kadar birçok gıda yasaklanıyor. Bunun yerine bütün taze sebze ve meyveler, yeşillikler ve tohumlar tüketiliyor. Uzmanlar, vücudun toksinlerden atılmasını hızlandıracak olan her saat başı 5 dakikalık hızlı dansın ise mutlaka yapılmasını salık veriyor. 1990'lı yıllardan başlayarak ünlenen detoks uygulamaları konusunda akıllara takılan soruları Alman Nişantaşı Kliniği'nden Dahiliye uzmanı Dr. Melih Başar yanıtladı.

DETOKSUN AMACI NEDİR?
Detoks, toksinlerden yani zehirli maddelerden vücudu arındırmak demektir. Bir toksin, vücuda zararlı etkileri olan hastalıklara, alerjilere veya genel bir hastalık hissine sebep olan herhangi bir madde olabilir. Bu toksinleri; sudan, yemekten veya havadan alabiliriz. Vücudumuzun doğal detoks mekanizmaları tüm hızıyla çalışır, terlemek, idrar yapmak ve dışkılamak gibi... Fakat kirlilik çağı olan günümüzde, ağır metaller, bilgisayar ve cep telefonu dalgaları, sigara, temizlik maddeleri, kimyasal böcek ilaçları, alkol, radyasyon ve daha birçok toksin, vücudumuza ağır zarar verir. Doğal detoks mekanizmaları tek başına yeterli gelmediğinde vücudumuzun bazen ufak yardımlara ihtiyacı vardır. Detoksun amacı, belirli gıdaları tüketip, belli gıdalardan kaçınmanın yanı sıra egzersiz ve masajlarla bu zehirli maddeleri vücudumuzdan atmaktır.

DETOKS KİŞİYE ÖZGÜ MÜDÜR?
Genel olarak bakıldığında yaşam tarzı olarak detoksu herkes uygulayabilir. Detoksun yoğunluğu değişebilir. Fakat özel detoks diyetleri sağlıklı bireylerce bile doktora danışılmadan kesinlikle uygulanmamalıdır. Gebeler ve ilaç almayı gerektiren hastalığı olanlar mutlaka doktora danışmalıdır. Detoks diyetlerinde tüketilen gıda ve doğal desteklere karşı alerjiler sorgulanmalıdır. Çok uzun süreli ve katı detoks diyetlerinden de kaçınılmalıdır. Detoks yöntemleri prensip olarak birbirlerine benzer. Tüketilen gıdalar, destek olarak alınan doğal ürünler, egzersiz şekilleri çoğunlukla aynıdır. Fakat bu detoks uygulamalarının süreleri kişiden kişiye değişebilir. Bazı programlar bir ay sürerken, günümüzde daha sıkı, 24 saate sıkıştırılmış detoks programları ilgi görmektedir. Bir günlük programlar iki ayda bir yeterli olurken aylık planlar senede bir kez yapılabilir. Detoksa başlamak için bireyin kendini ruhen ve bedenen hazırlaması gerekir. Yapılanlar hem fiziksel, hem duygusal, hem de maddi olarak zorlayıcı olabilmektedir. Nadiren, kişilerde bir günlük detokstan sonra, 'iyileşme krizi' de denen bir-iki güne uzayabilen yorgunluk veya kötülük hali görülebilir.

UYGULAMA AŞAMALARI NEDİR?
İlk aşama, bireyin yaşantısıyla ilgili değişiklik yapmaya hazır hissetmesidir. İkinci aşamada, birey detoks gününde tüketeceği gıdaları incelemeli, beslenme şeklini anlamalı ve benzer şekilde beslenmeye başlamalıdır. Yapacağı egzersiz, masaj ve banyoları fırsat buldukça denemelidir. Şeker, kızartmalar, süt ve süt ürünleri, alkol ve kafeinden uzak durmalı, meyve ve sebze suları hazırlanıp denemeli, günde en az sekiz bardak su tüketmeye başlamalı, taze ve çiğ gıdalar yemelidir.

SON GÜN NELER YAPILIR?
Üçüncü ve son aşama detoks günüdür. Yukarıda belirttiğimiz hazırlıklardan sonra detoks gününde balıktan süt ve süt ürünlerine, kırmızı etten yumurtaya kadar birçok gıda yasaklanır. Ana gıda olarak çeşitli kombinasyonlarda genellikle çiğ meyve, sebze ve bunların suları kullanılır. Enginar sapı, havuç ve elma favori gıdalardır. Bütün taze sebze ve meyveler, yeşillikler, tohumlar tüketilir. Pirinç veya darıdan pilavlar, yanında yeşilliklerle servis edilir. Açlığa müsaade edilmemeli, 30 dakika ila 2.5 saatlik aralarla gıda alınmalıdır. Saat 07.00'de ılık su ve limon suyu ile başlayan detoks diyeti, 19.30'da yine limon suyu ile biter. En geç saat 22.30'da yatılır.

EGZERSİZ DE YAPILMALI MI?
Detoks aslında sadece bir diyet değil, bir yaşam tarzıdır. Diyet dışında yapılan birçok hareketin detoks açısından önemi büyüktür. Gün içinde yapılması gereken 45 dakikalık egzersiz ter yoluyla toksinlerden kurtulmamızı sağlar. Özellikle saat başlarında yapılan 5 dakikalık hızlı dans, günlük detoksun kaçınılmaz bir parçasıdır. Bu uygulama vücudun toksinlerden atılmasını hızlandıracaktır. Mineral banyosu günün sonunda yine cilt yoluyla detoksa yardım eder. Sabah ve akşam 5 dakika yapılacak detoks masajı da karaciğerin toksin temizleme özelliğini kamçılar. Cilt detokstaki en önemli organlardan biridir. Kuru cildi, tabanlarından başlayarak kalbe doğru nazikçe fırçalamak, lenflerimizin toksinleri rahat taşımasına yardımcı olur. Özetle, yürüme, yüzme, aerobik ve dans yapılabilecek uygun ağırlıktaki egzersiz örnekleridir.

YARIN: ŞOK DİYETLERDEN NASIL YARARLANILIR?
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Çiftlerin, Doğum Sonrasında Dikkatli Olması Gerekiyor!
 'ilk Gece' Kadın Erkek Herkesi Korkutuyor
 5 Dakika Dans Edin Toksinlerden Arının
 İyi Bir Cinsel Yaşam İçin 'cinsel Iq'nuzu Yükseltin
 Bel Çevresi Ölçümü Erkekte 94 Kadında 80 Santimi Geçmemeli
 Dünyadaki Akciğer Nakillerinin Üçte İkisi Amerika'da...
 Cildinize Kivi Tazeliği
 Vücuttaki Bir Kilo Fazlalık Yedi Kat Olumsuz Etki Ediyor
 Güç Eğitimi Çalışma Programı
 Yorgunluktan Kurtulmanın Yolu Egzersiz Yapmaktan Geçiyor
 70 Yaşında Bile 30 Yaşındaki Kaslara Sahip Olabilirsiniz
 İtalyan Kadınlar 'botolin' İle Gençleşiyor
 Soya Fasulyesindeki Lesitin İle Selülit Tedavisi
 Lazer Mucizesi Şimdi De Saçlarda
Hopalılar Koyuncu'yu festivalle anıyor
Hopalılar Koyuncu'yu festivalle anıyor
Bu yıl 6'ncısı düzenlenen 'Hopa Kültür Sanat ve Deniz Festivali'...
Atçılık onlar için bir tutku
Atçılık onlar için bir tutku
Geçtiğimiz hafta 79'uncusu gerçekleşen Gazi Koşusu'nda kupa,...
Eşimden kalan parayı turizme yatıracağım
Eşimden kalan parayı turizme yatıracağım
Petrol kralı İran asıllı İngiliz vatandaşı iş adamı Shery...
Önceleri silikti ama şimdi başrolde
Önceleri silikti ama şimdi başrolde
Bir silik karakterin nasıl başrol yapıldığının en güzel örneğini Sema...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.