kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Küresel Isınma Kıskacında Türkiye"
G-8 zirvesi bugün başlıyor
Göstericilerle polis çatıştı
Bush: 'Kyoto'nun faydası yok'
Gazete ilanıyla liderlerle dalga geçildi
"Küresel Isınma Kıskacında Türkiye"

"Küresel Isınma Kıskacında Türkiye"

Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) hazırladığı ''Küresel Isınma kıskacında Türkiye'' başlıklı rapora göre, küresel ısınma nedeniyle kuraklaşmaya başlayan Türkiye, küresel ısınma önlenemediği takdirde ''100 yıl içinde Kuzey Afrika'ya'' dönecek.

Rapora göre Türkiye, iklim değişikliğinin olumsuz etkileri açısından ''risk grubundaki ülkeler'' arasında yer alıyor. Türkiye'de kuraklaşma, seller hızla artıyor, içme suları ise azalıyor.

Son 70 yılda, 70 istasyonda kaydedilen sıcaklık verileri, Türkiye'nin yıllık ortalama sıcaklıklarının artma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Özellikle Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki ısınma oranları, her 10 yılda 0.07- 0.34 derece arasında artıyor.

Dünya Yaban Hayatı Koruma Fonu'nun (WWF) raporuna göre, Akdeniz havzasında bulunan Türkiye'de 40 dereceye yakın sıcaklıklar mevsim normali olacak. Tarım alanlarının ise yüzde 40'ı kuruyacak.

''YAŞAM GİDEREK KÖTÜLEŞECEK''

Dünyada sanayileşme ile birlikte atmosferdeki karbondioksit gazı miktarının artmaya başladığı kaydedildi.Rapora göre, ''son yıllarda karbondioksitteki artışın hızını inceleyen bilimadamları, Çin ve Hindistan'ın bu artışa büyük katkısı olduğunu öne sürüyorlar.

Ancak ''dünya karbondioksit üretimi'' sıraya konulduğunda ABD başta geliyor. ABD, dünya nüfusunun yüzde 4'üne sahip. Ancak karbondioksit üretiminin yüzde 25'ini sağlıyor. İngiltere yüzde 3 üretiyor. Ortalama bir Amerikalı yılda 6 ton, bir İngiliz 3 ton, bir Çinli 0.7 ton, bir Hintli 0.25 ton karbondioksit üretiyor. Atmosfere yılda 220 milyon ton karbondioksit bırakan Türkiye ise 20. sırada. 2010 yılında bu rakam 400 milyon tonlara ulaşacak.

''TÜRKİYE AFRİKALAŞACAK''

Raporda yer alan bilgilere göre bilimadamları, küresel ısınma önlenemediği takdirde, ''Türkiye'nin 100 yıl içinde Kuzey Afrika'ya döneceğini'' öngörüyor. Rapora göre Türkiye'de yağışlar azalınca, başta GAP bölgesi olmak üzere, tüm nehirlerin taşıdığı su miktarı düşecek. Baraj göllerinin su seviyesi azalacak, hidroelektrik enerji üretimi ciddi oranda aksayacak. Yüksek basınç kuşağının kuzeye kaymasıyla ülkemizde hakim olabilecek tropikale benzer bir iklim; düzensiz, ani ve şiddetli yağışlar, seller, hortum, kasırga, heyelan ve erozyona yol açacak. Kasırga ve fırtınaların tetikleyeceği seller can ve mal kaybına neden olacak. Isınmayla birlikte denizlerdeki su akıntıları ve sıcaklık rejimleri değişecek. Balıkların göç yolları bozulacak.

Kuru kesimlerde yüksek sıcaklıklarla birlikte orman yangınları ile tarımsal hastalık ve tarım zararlılarında büyük artışlar görülecek. Kavurucu sıcaklar ve kuraklık tarımsal ürünlerin hem çeşidinin hem de miktarının azalmasına neden olacak. Kar yağışı giderek azalacak. Hatta kış mevsimi ortadan kalkacak. İklim değişiklikleri, göçlere neden olacak. Türkiye'de yaşayanlar kuzeye yerleşmeye çalışacak. Daha sık ve uzun süreli kuraklıklar olacak.

Araştırmalara göre ayrıca 2030'da Türkiye'nin büyük bir kısmı, oldukça kuru ve sıcak bir iklimin etkisine girecek, sıcaklıklar 2-3 derece artacak. Deniz seviyesinin 2030'da 30, 2050-2100 arasında da azami 100 santimetre yükselmesi bekleniyor. Denizlerin yükselmesinden kıyı kesimleri etkilenecek. Deniz seviyesinde yükselmelerle birlikte kıyı şeridi ve deltalardaki tarım alanları, plajlar ve yat limanları, kullanılamaz hale gelecek.''

KYOTO PROTOKOLÜ

Bu arada raporda, Kyoto Protokolünün, ülkelerin atmosfere saldıkları karbon miktarını 1990 yılındaki seviyelere düşürmelerini gerekli kıldığını belirtilirken, şöyle denildi:

''ABD, (Benim çıkarlarım önce gelir) diyerek protokolü imzalamayı reddediyor. Bugün başlayan ve ana gündem maddelerinden birini küresel ısınmanın oluşturduğu G-8 Zirvesi öncesi bu tavrını, imzalamama tavrını sürdüren Bush yönetimi, enerji fiyatlarını artıracağı ve ABD'de 5 milyon kişiyi işsiz bırakacağı gerekçesiyle Kyoto Protokolü'ne karşı çıkıyor.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Erdoğan Sun Valley'de konuştu
 Savarona'da kara para iddiası
 Yatağan'da zehirlenme
 Göçer'in mahkumiyetine bozma
 Las Vegas'ın belalısı 5 Türk
 40 yıllık icraatın muhasebesi...
 'Sudan' sebeple ölüyorlardı
 Çocuk ishalleri korkuttu
 'Selköy'de bir gece
 'Tanrı kutsasın'
 Avrupa'da da aynı
 Töre mağduru N.K. taburcu
 Valiliğe bırakıp gittiler
ERDAL ŞAFAK
Gerilimin nedeni seçim telaşı mı?
Başbakan...
UMUR TALU
Kimin çıkarlarıymış!
Bush, dünyanın her köşesindeki...
ERGUN BABAHAN
Modern krallarla iki gün
Amerika'nın en etkin...
ABD'yi Müslüman ajan Darwyn kurtaracak
ABD'ye saldıran terörist Türk aileden sonra bu kez ülkeyi kurtaran...
"Ucuz Fransız şarabı Chirac"
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın "İngilizler'in Avrupa tarımı...
Havuzda devrim
Havuzda devrim
Süper Lig'in yayın hakkının dağıtımı için yeni model açıklandı. Yeni...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu