kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu üniversiteye gidenin işi hazır
Bu üniversiteye gidenin işi hazır
İkincilik yarışı
Öğrenciler her hafta ustalarla buluşuyor

Bu üniversiteye gidenin işi hazır

İş yaşamına yakın bir üniversite olmak için iki yıl önce yola çıkan Okan Üniversitesi yeni bölümlerini ihtiyaca göre açıyor.

Üniversite sınavını geride bırakan gençleri şimdi de tercih heyecanı sardı. Cevaplarına göre puanlarını hesaplayan adaylar, istedikleri bölümlerin listelerini hazırlıyor... Devlet ya da özel üniversite sıralamasını yaparken en önemli kriterlerden biri de gelecekte iyi bir mesleğe ve koşullara sahip olmak. Bu yıl ikinci öğretim yılını tamamlayan Okan Üniversitesi de farklı uygulamaları ve "iş yaşamına yakın" olma hedefi ile dikkat çekiyor. İlk yıl 85 öğrenciyle başladığı eğitim hayatını bu yıl 420 öğrenciyle devam ettiren Okan Üniversitesi, önümüzdeki eğitim yılında bin civarında öğrenciye ulaşmaya hazırlanıyor. Rektör Prof. Dr. Sadık Kırbaş, "yarışmacı, içeride ve dışarıda rekabetçi, iyi yetişmiş, çağdaş, iyi düşünen ve toplumsal sorunlara duyarlı gençler" yetiştirme amacında olduklarını söylüyor: "Üniversiteler arasında büyük bir rekabet ortamı var. Bu yarışta ön sıralarda yer alabilmek için değişik şeyler yapmamız, yenilikler bulmamız lazım. Ülkemizin, içinde bulunduğumuz bölgenin, dünyanın sorunlarını değerlendirmeye çalıştık. Bu çerçevede 'Nasıl bir üniversite olmalıyız?' sorusunu kendimize sorduk."

SEKTÖRLE İŞBİRLİĞİ
Otelleri, bankaları, tatil köyleri bulunan 24 şirketli Okan Grubu'nun vakıf üniversitesi olan eğitim kurumunun yöneticilerinin bu soruya cevabı, "İş yaşamına yakın" olmuş. Okan Grubu'nun işletmelerini laboratuvar olarak gören üniversite yöneticileri, iş yaşamının sorunlarını, hangi eleman türü ile bölümlere gereksinim duyduğunu araştırmış ve eğitim kurumunun birimlerini de buna göre oluşturmuş. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ni oluştururken lojistik sektörünün son yıllarda hızla gelişmesinden yola çıkarak Uluslararası Lojistik Bölümü'nü kurmuşlar. Bölüm kurulurken Uluslararası Nakliyeciler Derneği ile işbirliği yapılmış ve öğrencilerin bu işletmelerde staj yapması sağlanmış. Avrupa Birliği için gereken alanları saptadıklarını söyleyen Prof. Dr. Sadık Kırbaş, Türkiye'nin ileride duyacağı çevirmen ihtiyacına işaret ediyor: "Dil ve edebiyat bölümleri bu ihtiyacı karşılayamıyor. Bu nedenle İngilizce ve Almanca mütercim tercümanlık bölümlerini kurduk. Bu bölümleri kuran ilk vakıf üniversitesiyiz. Ayrıca 'Avrupa Birliği yolunda tıkanmalar olduğu takdirde alternatiflerine bakmak durumunda kalabiliriz, bölgeye bakmamız gerekebilir' diye düşündük ve Türkiye'nin elinin güçlü olabilmesi için Rusya'yla ekonomik ve ticari ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini gördük. Bunun için de Rusça Mütercim Tercümanlık Bölümü'nü açtık. Bölüm Türkiye'de sadece bizim üniversitede var." Kırbaş, bölümleri oluştururken ihtiyacın yanı sıra yurtdışındaki üniversite modellerini de araştırdıklarını söylüyor. Kanada'da bir üniversiteden esinlenerek uygulamaya başlanan "Sürekli Eğitim Programı" da bu araştırmaların sonucunda ortaya çıkmış. Bu programa göre öğrenci birinci sınıftan itibaren işletmelere birer aylığına staja gönderiliyor. Okuduklarıyla gördükleri arasında ilişki kurmaya çalışıyorlar. İşletmeler başarılı öğrencilerin işe devam etmesini istiyor. Böylece, gelecek kaygıları azalıyor. Ayrıca bölümlerinde dereceye giren öğrencilerin bir kısmı ücretli ve yarım gün olarak çeşitli şirketlerde çalışmaya başlıyor. Prof. Dr. Sadık Kırbaş, bu programla Türk eğitim sistemine yeni bir model getirdiklerini söylüyor. İş yaşamının ihtiyaçlarını araştırmaya devam eden Okan Üniversitesi önümüzdeki yıl, yine Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Çince Mütercim Tercümanlık Bölümü'nü açmaya hazırlanıyor. "Pekin Üniversitesi ile protokol imzaladık, öğretim görevlileri oradan gelecek. Çin bütün ülkelerin ekonomisini etkiliyor, Türkiye'den de pek çok şirket Çin'le ilgilenmeye başladı" diyen Kırbaş, bu bölümü açma cesareti gösterdiklerini söylüyor. Kadıköy Hasanpaşa'daki binasında eğitim veren Okan Üniversitesi, önümüzdeki yıllarda Kurtköy'de Formula 1 pistine yakın bir yere kurulacak yeni kampusuna taşınacak.

Eylem BİLGİÇ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Fasl-ı şahane gibi bir hayat
 Avrupa'dan İstanbul'a 'Yeni Sanat'
 Hormon tartışması yeniden alevlendi
 Harvard'a giriş kapısını yapay zeka projesiyle açtı
 Ayasofya'da alarm sistemi çalışmıyor
 "Kimseyi 20 çocuğumuz olduğuna inandıramıyoruz"
 'Uzun saçla güreşmek zor ama bana yakışıyor'
 Şampiyonların huzurevi Şampiyonların huzurevi
 Chirac'ın Brütüs'ü
 Kurtköy yarışa hazır ya siz?
 Hayatın nakış ustaları ressam dostlarım
 Yıkanmayan eller mi bebekleri öldürdü?
 Hanım... Hanım... Bu çocuğun babasını da getir!
 Çernobil'den çıkan masal kahramanı
 Müzenin içinde acı Aztek çikolataları
 Hayattaki tek 11 Eylül sanığının günlüğü
 Bu kitapla babamı yeniden keşfettim
 Antep Kadısı'nın kayıtları
 Anadolu'nun 40 yıllık sanatkarları buluştu
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Aşk ve nefret. İnce bir çizgi...
Onlarınki gerçek bir...
MEHMET ALTAN
Perşembe ölen kim?
Perşembe günü 30 Haziran'dı... Hür...
ÖNCEL ÖZİÇER
Peki kendime 'Rüzgarın kızı' diyebilir...
REFİK DURBAŞ
Seferis, çocukluğu ile buluştu
Yorgo Seferis, 13 Mart...
O Picasso'nun gülen kadınıydı
O Picasso'nun gülen kadınıydı
Dora Maar, ünlü ressam Picasso'nun 'ağlayan kadını'ydı. Bugün 79...
Dünya mimarları İstanbul'u kurtarın
Dünya mimarları İstanbul'u kurtarın
Yabancı mimarlar İstanbul'da doğanın iyi korunmadığı, yeşilin çok az...
Basklılar yemeden günde kaç saat durabilir?
İspanya'da hep yeniliyor, içiliyor, konuşuluyor... Dinlendikten...
Sofrada başka dalında başka güzel kiraz
Rengiyle, tadıyla başdöndürücü bir meyve kiraz... Bu yıl doya doya yedik.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.