kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kurtköy yarışa hazır ya siz?
Kurtköy yarışa hazır ya siz?
Rakamlarla F1 Grand Prix Türkiye

Yarış şimdi başlıyor

Formula 1 tesisleri sonunda bitti. Başbakandan F1 patronuna VIP listeleri bile hazır.

İstanbul Kurtköy'de, dünya standartlarının da üzerinde inşa edilen Formula 1 pisti ve tesisleri, büyük bir heyecanın yaşanacağı F1 Grand Prix Türkiye'yi bekliyor. 130 bin kişinin izleyeceği bu önemli yarış için şimdiden 40 bin bilet satıldı. Pit alanından tribünlere dev alanın son hali, tüm ayrıntılarıyla ilk kez Aktüel Pazar'da.


Kurtköy yarışa hazır ya siz?

Yarışlara iki ay kala İstanbul Kurtköy'deki Formula 1 pisti ve tesis inşaatı tamamlandı. Dünyanın en heyecanlı organizasyonlarından birine ev sahipliği yapacak bu devasa tesis, ilk kez tüm ayrıntılarıyla Aktüel Pazar'da.

Formula 1'e iki aydan az bir süre kaldı. Peki Kurtköy'deki tesis ve pist inşaatı ne durumda? Bazı kesimlerin iddia ettiği gibi inşaat zamanında bitirilemeyecek mi? Bu soruların cevabını almak için F1 pistine gittik. 'Yetişmez' denen tesisler bitmiş, pistte ise son çalışmalar yapılıyordu. Bu arada piste bizden birkaç saat önce FIA Yarış Direktörü Charlie Whiting'in son denetime geldiğini ve 'mükemmel' diyerek nihai onayı verdiğini öğrendik. Böylelikle F1 İstanbul Grand Prix'sinin iptal edilme riski de tamamen ortadan kalkmış oldu.

HER GÖREN TAM PUAN VERİYOR
Projenin mimarı İsmet Köseoğlu, inşaatı biten, makyaj çalışmalarının sürdüğü tesisin 15 Temmuz'da Formula İstanbul Yatırım A.Ş.'ye (FİYAŞ) teslim edileceğini söylüyor: "Dünyanın en iyi pist ve tesislerinden birini yaptık. Her gören tam puan veriyor. Başta bize danışmanlık veren ve yeni nesil F1 pistlerinin inşaatını yapan Alman TİLKE şirketi olmak üzere F1 Başkanı Bernie Ecclestone, FIA Yarış Direktörü Charlie Whiting ve pisti görme imkanı bulan pilotlar pistimizden çok etkilendi ve 'mükemmel bir iş başardığımızı' söylediler. Bu projeye TİLKE talipti. Çünkü en son yapılan Malezya, Bahreyn ve Çin tesislerini onlar yapmıştı. FİYAŞ, TİLKE'den sadece danışmanlık alacağını, projeyi Türk mimar ve mühendislerin yapacağını söyledi. TİLKE, 'Nasıl olsa bunlar yapamaz ve iş yine bize kalır' düşüncesiyle danışmanlık vermeyi kabul etti. Bunun aksini, bizim bu işi başarabileceğimizi çeşitli kişi ve kurumlara karşı her fırsatta savunduk ve zaman içinde de ispatladık. Bu tesis Türklerin neler yapabileceğinin bir göstergesi." Tesis ve pist yarışa hazır. Ya sportif hazırlık, ekip? F1 İstanbul Grand Prix'sinin sportif organizasyonu ve yönetimini üstlenen Türkiye Otomobil ve Motorsporları Federasyonu (TOMSFED) Başkanı Mümtaz Tahincioğlu, hazırlık çalışmalarının altı aydır sürdüğünü belirtiyor: "Dünya Ralli Şampiyonası (WRC)'nda kullandığımız ekibi F1 standartlarına getirmek için altı aydır eğitiyoruz. Sağlıktan güvenliğe, gözcü ve gözetmenlere kadar bütün görevliler, idari kadroda görev alacak üst düzey yöneticiler, yarış direktörü, yarış komiserlerinin hepsi eğitimden geçti. Bu ekibin bir kısmı, grup şefleri, değişik yarışlara gidip fiilen uygulamalı eğitim gördü. Son olarak 50 kişi Macaristan'da yapılacak, bizden bir önceki yarışta uygulamalı eğitim görecek, yani yarışın organizasyonunun görevlileri arasında çalışacak. Bu eğitimin son kademesi olacak. 23-24 temmuzda Seat Cup ve Honda Cup takımlarıyla deneme yarışları yapacağız. Bu yarış, asfaltın oturması açısından da çok önemli. Ayrıca inanılmaz bir elektronik altyapı var ki böylelikle test etmiş olacağız. Piste giriş çıkışlar kontrol edilecek, yarış süreci içinde karşılaşılacak sorunlar da önceden görülmüş olacak. Bir nevi F1'in provası."

150 MİLYON DOLAR TARTIŞMASI
Yarış sırasında, saha içinde 800 kişinin çalışacağını belirten Tahincioğlu, "Görevlilerin hepsi Türk ve kendi ekibimiz. Sadece bizim ekibin eğitmeni, Macar. Bir de FIA Yarış Direktörü Charlie Whiting olacak ki o zaten bütün yarışlarda bulunmak zorunda" diyor. Yarışın Türk direktörü ise Metin Çeker... Pist ve tesislerin yarışlara yetişeceğinden hiçbir zaman şüphe duymadığını söyleyen Tahincioğlu, maliyetin çok yüksek olduğu yönündeki eleştirileri ise şöyle yanıtlıyor: "Öncelikle, Türkiye bu projeyi yapmaya kalktığında dolar ile euro aynıydı. Bu sürede dolar yüzde 30 değer kaybetti. Biz ise Türklere yapılan ödemeler hariç bütün ödemeleri euro ile yaptık. İkincisi, arazi üzerinde çok sürprizlerle karşılaştık. Ama sonuçta çok heyecanlı bir pist ortaya çıktı ve bunun da bir bedelinin olması doğal. Üçüncüsü, Türkiye'ye çok önemli bir pist yapıyoruz, bunun da bir maliyeti var. Kaliteli bir tesis yapıldı, çok iyi malzeme kullanıldı. Dördüncüsü, Türkiye her gün F1 pisti yapmıyor ki... İzin verin de birkaç hata yapalım!" Tahincioğlu, pist ve tesisin toplam 150 milyon dolara malolduğunu belirtiyor: "Oysa son yapılan üç pist, 250 ile 350 milyon dolar arasında değişen maliyetlerde inşa edildi, yani biz çok ucuza yaptık. Hiç kimsenin maliyeti eleştirmeye hakkı yok." TOMSFED Başkanı'na göre bu yarış mutlaka izlenmeli: "Dünyanın en önemli isimleri İstanbul'a yarışı izlemeye gelecek. Başbakanımız, Avrupa'nın bütün başbakanlarını ve devlet adamlarını davet ettiğini söyledi. Başbakanlık 700 kişilik rezervasyon yaptırmış durumda. F1 Başkanı Bernie Ecclestone'un 5 bin civarında VIP davetlisi var. Yani dünyanın gözü 21 Ağustos'ta burada olacak."

350 EURO'LUK BİLETLER TÜKENDİ
Bilet satışları da tam gaz devam ediyor. 350 euro'luk 'super gold' koltukların tamamı satılmış durumda. En ucuzu 70 euro'dan başlayan biletlerin toplam satışı ise şimdiden 40 bini geçti. (Yarışı toplam 130 bin kişi izleyecek.) F1 İstanbul Grand Prix'sine yurtdışından da büyük ilgi var. 19-20-21 Ağustos günlerinde dünyanın gözü, görüş alanının 52 santime kadar düştüğü eğimli ve çok sert virajlarıyla şimdiden hem pilotları hem de izleyicileri heyecanlandıran İstanbul F1 Pisti'nde olacak.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Fasl-ı şahane gibi bir hayat
 Avrupa'dan İstanbul'a 'Yeni Sanat'
 Hormon tartışması yeniden alevlendi
 Harvard'a giriş kapısını yapay zeka projesiyle açtı
 Ayasofya'da alarm sistemi çalışmıyor
 "Kimseyi 20 çocuğumuz olduğuna inandıramıyoruz"
 'Uzun saçla güreşmek zor ama bana yakışıyor'
 Şampiyonların huzurevi Şampiyonların huzurevi
 Chirac'ın Brütüs'ü
 Hayatın nakış ustaları ressam dostlarım
 Yıkanmayan eller mi bebekleri öldürdü?
 Hanım... Hanım... Bu çocuğun babasını da getir!
 Çernobil'den çıkan masal kahramanı
 Müzenin içinde acı Aztek çikolataları
 Hayattaki tek 11 Eylül sanığının günlüğü
 Bu kitapla babamı yeniden keşfettim
 Antep Kadısı'nın kayıtları
 Anadolu'nun 40 yıllık sanatkarları buluştu
 Bu üniversiteye gidenin işi hazır
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Aşk ve nefret. İnce bir çizgi...
Onlarınki gerçek bir...
MEHMET ALTAN
Perşembe ölen kim?
Perşembe günü 30 Haziran'dı... Hür...
ÖNCEL ÖZİÇER
Peki kendime 'Rüzgarın kızı' diyebilir...
REFİK DURBAŞ
Seferis, çocukluğu ile buluştu
Yorgo Seferis, 13 Mart...
O Picasso'nun gülen kadınıydı
O Picasso'nun gülen kadınıydı
Dora Maar, ünlü ressam Picasso'nun 'ağlayan kadını'ydı. Bugün 79...
Dünya mimarları İstanbul'u kurtarın
Dünya mimarları İstanbul'u kurtarın
Yabancı mimarlar İstanbul'da doğanın iyi korunmadığı, yeşilin çok az...
Basklılar yemeden günde kaç saat durabilir?
İspanya'da hep yeniliyor, içiliyor, konuşuluyor... Dinlendikten...
Sofrada başka dalında başka güzel kiraz
Rengiyle, tadıyla başdöndürücü bir meyve kiraz... Bu yıl doya doya yedik.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.