kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
MERİÇİN İKİ YAKASI....   Meriç kıyısında buluşan Erdoğan ve Karamanlis Yunan tarafına geçerek görüşme yaptı. Daha sonra İpsalaya gelen iki Başbakan, boru hattının ülkeler arası işbirliğini artıracağı mesajını verdi.
Sınırda barış enerjisi
Doğalgaz kardeşliği
Nakliyat 2007'de başlayacak

Erdoğan'dan "Kalimera"

Hazar doğalgazını Türkiye'den Avrupa'ya taşıyacak boru hattının temeli dün Meriç'te atıldı. Yunan Başbakanı'na "Dostum Kostas" diye hitap eden Erdoğan, Yunan askerle Kalimera (Günaydın) diyerek tokalaştı.

Sınırda barış enerjisi

Başbakan Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Karamanlis doğalgaz boru hattı temel atma töreninde buluştu. Erdoğan 'Bugün temeli atılan enerji boru hattı iki ülke arasında barışın daha farklı bir ivme kazanmasının yolunu açacaktır' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Türkiye-Yunanistan doğalgaz boru hattı inşaatı temel atma töreni için Meriç nehrinde bir araya geldiler. İki lider "bayrak değişim töreni"nin ardından Yunan tarafına geçerek Kipi Gümrük Kapısı'nda 45 dakika süren bir görüşme yaptı. Görüşmede, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis de bulundu. İki lider, daha sonra Türk tarafına geçerek İpsala'da halka hitap etti. Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, projenin iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da sıkılaştırılması, mevcut dostluk ilişkilerinin geliştirilmesi ve işbirliğinin artırılmasına katkı sağlayacağını ifade ederek Hazar havzasındaki doğalgaz kaynaklarını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan doğalgaz boru hattının daha sonra İtalya ile Yunanistan arasındaki deniz sahasında deniz altından birleştirileceğini söyledi. Bu sayede Türkiye ile Yunanistan'ın doğalgaz geçiş ülkesi olacaklarına işaret eden Karamanlis, bunun, iki ülkenin jeostratejik önemini artıracağını, iki ülke arasındaki karşılıklı menfaatlerin geliştirilmesi ve ilişkilerin artırılmasına katkı sağlayacağını ifade etti.

ELEKTRİK HATTI GELİYOR
Karamanlis, iki ülke hükümetlerinin doğalgaz boru hattı konusundaki işbirliğinin yanı sıra iki ülkenin elektrik hatlarının birleştirilmesi yönünde epey mesafe aldığını belirtti. İki ülke arasında elektrik konusundaki işbirliği sayesinde Güneydoğu Avrupa bölgesinde bu konuda önemli bir aşama katedileceğini vurgulayan Karamanlis, işbirliğinin, diğer enerji alanlarına ve geri dönüşümü olan enerji kaynaklarına da genişlemesiyle olumlu bir gelecek vaad etmekte olduğunu kaydetti. Karamanlis, Karadeniz Ekonomik İşbirliği örgütü çerçevesinde ilişkilerin ivme kazandığına işaret ederek, Dedeağaç'ta yapılan bildiri ve Gümülcine bildirisinin bunu teyit etmekte olduğunu söyledi.

SIRADA OTOBAN VAR
Yunanistan'ın batısından Türk sınırına uzanan Egnafia otobanının da son aşamasına geldiğine dikkat çeken Karamanlis, bu otobanın tamamlanması durumunda Türkiye ile Yunanistan arasında işadamları ve hizmetlerin karşılıklı olarak geçişi konusunda büyük aşama katedileceğini ve iki ülke arasındaki geçişi büyük ölçüde kolaylaştıracağını söyledi. Karamanlis, bu otobanın iki ülke ekonomik ve ticari ilişkilerinin artmasının yanı sıra Kafkaslar'daki ülkelerle işbirliğinin gelişmesine katkı sağlayacağını söyledi. Karamanlis demiryolu sahasında da önemli yatırımlar yapılacağını, demiryolu hattının iyileştirilmesi ve devreye girecek olan hızlı tren sayesinde Selanik ile İstanbul arasındaki gidiş gelişlerin büyük ölçüde kolaylaşacağını da belirtti.

'BARIŞ İVME KAZANDI'
Türkiye'nin AB perspektifini, Başbakan Erdoğan ve kabinedeki bakanların bu yöndeki çabalarını desteklediklerini ve gıptayla izlediklerini belirten Karamanlis, "Bu konuda size her türlü katkıyı sağlamaya hazırız'' dedi. Temeli atılan doğalgaz boru hattının özellikle Türkiye ve Yunanistan arasında aynı zamanda barışın daha da farklı bir ivme kazanmasının yolunu açacağını vurgulayan Erdoğan da, "Halklarımız arasındaki dostluğun daha da artmasının bana göre öncelikli bir nedeni olacaktır, sevgi farklılık kazanacaktır. Bu ekonomik gelişmelere paralel olarak attığımız doğalgaz enerji hattıyla ilgili kaynak, gelecek nesillere bırakacağımız en önemli miras olacaktır.

KORİDOR VE KAVŞAK
Sevgili dostum Kostas Karamanlis'in AB, özellikle 17 Aralık sürecinde bizlere vermiş olduğu desteği unutmam mümkün değil. Şu anda atmakta olduğumuz adım da zaten bu dayanışmanın, bu geleceğe bakışın önemli adımlarından bir tanesidir. Bugüne kadar her alanda gerçek bir koridor ve kavşak noktası olarak gerekli tüm adımları atan Türkiye, Avrupa enerji arz güvenliğinin sağlanmasındaki potansiyel rolünü de başarıyla yürütmektedir" dedi. Erdoğan, Hazar, Kafkaslar ve Ortadoğu'daki komşulara ait doğalgazın Türkiye ve Yunanistan'dan başlayacak boru hattıyla batıya ulaştırılacağını bildirdi.

Murat SAVAŞ / EDİRNE - MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Helva dövücünün hık deyicisi değiliz
 AKP, Koç'u uyandırma formülleri arıyor
 Muhalefeti de Yarbay yaptı
MAHMUT ÖVÜR
CHP'de 'yenileşme' talebi
CHP yine hareketli... Bu kez...
YAVUZ DONAT
Kilim aşkları
Kilim deyip de geçmeyin.
Hakkari'de...
Göndere çekilen AB bayrağı kriz yarattı
AB'nin meslek liselerini destekleme projesi çerçevesinde seçilen...
Dünya mimarları İstanbul'da buluştu
Başbakan Erdoğan kongreyi açış konuşmasında, "Bütün büyük dünya...
Siyaset yapmıyoruz ki
Siyaset yapmıyoruz ki
Ankara Üniversitesi Rektörü Nusret Aras "Eğitim sadece hükümetin işi...
Bingöl'de gözyaşı ve protestolar
Bingöl'de gözyaşı ve protestolar
Posta treni saldırısında şehit olan 5 güvenlik görevlisi için...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu