kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kira öder gibi konut sahibi ol!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) işbirliğiyle dar ve orta gelirlilere yönelik 678'i İkitelli'de, 440'ı da Halkalı'da olmak üzere toplam 1118 konutun satış kampanyasını başlattı.

Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane'deki binasında basın toplantısı düzenleyerek kampanyaya ilişkin bilgi veren Topbaş, İstanbul'daki çarpık yapılaşmanın temelinde insanların barınma ihtiyaçlarının karşılanamamasının yattığını söyledi.

Dar gelirli insanların dertlerine deva olmak ve İstanbul'daki çarpık yapılaşmaya neşter vurmak amacıyla bu çalışmayı başlattıklarını belirten Topbaş, ''Amacımız sosyal içerikli, alt gelir grubundaki insanları konut sahibi yapmak ve çarpık yapılaşmaya son vermek'' dedi.

Topbaş, Büyükşehir Belediyesi olarak TOKİ ile işbirliğinin yanı sıra iştiraklerinden KİPTAŞ ile de alt ve orta gelir grubuna yönelik konutlar yapacaklarını kaydederek, ''Hedefimiz 30 bini TOKİ, 10 bini de KİPTAŞ ile olmak üzere toplam 40 bin konutu 2,5 yıl içinde yaparak ihtiyaç sahiplerine aktarmak'' diye konuştu.

KONUT EDİNME ŞARTLARI

Bugün ilk aşamada alt gelir grupları için İkitelli'de 678, orta gelir grubu için de Halkalı'da 440 konutun satış kampanyasını başlattıklarını anlatan Topbaş, İkitelli'deki konutların brüt 75.17 ve 84.67 metrekare olacağını söyledi.

Bu konutlar için 1000 YTL başvuru bedeli, 2 bin 400 ile 3 bin YTL de peşinat talep edileceğini belirten Topbaş, 180 ay vade ile verilecek bu konutların 195 milyon lira olan taksitlerinin 1 yılda tamamlanacak konutların tesliminden sonra başlayacağını bildirdi.

Topbaş, Halkalı'da yapılacak orta gelir grubuna yönelik 90.48 metrekarelik 440 konut için de 2 bin YTL ön peşinat alınacağını, yüzde 10, 15 ve 25 peşinat ödeneceğini, geriye kalan tutarın da 358, 451 ve 537 milyon lira taksitlerle 120 aya varan vade seçenekleri ile ödeneceğini dile getirdi.

Kadir Topbaş, taksit ödemelerindeki artışın da 6 ayda bir yapılan memur maaş zammına endeksli olacağını belirtti. Konut satışı nedeniyle İstanbul'a göçü önlemek için kentte 5 yıldan beri oturuyor olmak, kendisi ve birinci derece yakını adına kayıtlı konut olmamak, TOKİ'den konut almamış ve kredisini kullanmamış olmak, aylık geliri en fazla 450 YTL olması gibi koşullar arandığını vurgulayan Topbaş, konutlarda kar marjı düşünmediklerini, ayrıca tüm konutların kent konsepti içinde eğitim ve sosyal hizmetleri karşılanacak şekilde yapılacağını kaydetti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, başvuruların yapılacak konut sayısından fazla olması ve ''ayrıcalık yapıldı'' iddialarını önlemek için de 2 noter huzurunda, mümkünse bir televizyondan canlı yayında çekiliş yapılacağını söyledi.

Konut sahibi olmak isteyenlerin gece yarısı saat 02.00'den beri gelip beklediklerini anlatan Topbaş, ''Bugün İstanbul için tarihi bir gün. Herkese hayırlı olsun'' dedi.

''KARIŞ KARIŞ ARAZİ ARIYORUZ''

Kadir Topbaş, KİPTAŞ aracılığıyla İstanbul'un her noktasında ucuz konut yapmak için karış karış arazi aradıklarını ve bu amaçla Maliye Bakanlığı ile de görüşmeler yaptıklarını ifade etti.

KİPTAŞ'ın 2005 yılı yatırım programına ilişkin de bilgi veren Topbaş, bu ay Büyükçekmece Esenyurt'ta 388 adet 95 metrekarelik sosyal konut ile 284'ü 126 metrekare, 80'i de 150 metrekarelik daha üst gelir grubuna yönelik konut satışı başlayacağını bildirdi.

Topbaş, Ağustos ayında da Pendik Aydos toplu konut alanında 125 metrekarelik 438 konut, Eylül'de İkitelli 5. Etap'ta 75 metrekarelik 1550 konut, Ekim'de Büyükçekmece Yakuplu'da 75 metrekarelik 684 konut, Kasım ve Aralık aylarında Maltepe Başıbüyük mevkiinde 3 bin sosyal konut olmak üzere yaklaşık 6 bin konutun satış kampanyasının başlatılacağını ve 1 yıl içinde de bitirileceğini dile getirdi.

TOKİ ile Atatürk Olimpiyat Stadı'nın çevresindeki 1650 konutun taşınması için başlatılan dönüşüm projesinin sürdüğünü, ekim ayında Küçükçekmece Sefaköy'de 850, Kasım-Aralık ayında Zeytinburnu'daki dönüşüm projesi çerçevesinde de 956 adet konutun yapımına başlanacağını anlatan Topbaş, şunları kaydetti:

''Bu proje ile 'hayat boyu konut sahibi olamam' diyen alt gelir gruplarına kira öder gibi konut sahibi olma hakkını veriyoruz, ayrıca İstanbul'un çarpık yapılaşma yerine daha düzgün konutlar yapılmasını sağlıyoruz. Buradan İstanbullulara sesleniyorum; biraz daha idare edin, biraz daha dişinizi sıkın, biz sizi konut sahibi yapacağız.''

Kadir Topbaş, basın toplantısının ardından İsmail Ekşi ve Emine Kaynak isimli 2 vatandaşın başvurularını kendisi yaparak, satış kampanyasını başlattı.

YOĞUN İLGİ

Bu arada, konut satışına yoğun ilgi nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin önünden itibaren uzun kuyruklar oluştu. Büyükşehir Belediyesi ise kuyrukta bekleyenlere çay ikramında bulundu.

Basın toplantısının ardından Büyükşehir Belediyesi'nin bahçesine çıkarak kuyrukta bekleyen vatandaşlara da kampanya hakkında bilgi veren Topbaş, ''ayrımcılık yapılacağı'' yönündeki endişelere yönelik ''noter huzurunda çekiliş yapılacağı'' açıklamasında bulundu. Konut satış kampanyası için başvurular, 29 Temmuz'a kadar kabul edilecek.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Enflasyonda hedefler tutturuluyor
 Dışbank Fortis'e devredildi
 Memura jet emeklilik olanağı
 Rus Alfa Başkanı Fridman: 'Turkcell'de kontrol Türk...
 Otomotiv ihracatı AB'ye aktı
 BİM halka açılıyor
 'Petrol faturası yılın ilk yarısında 3.9 milyar % oldu'
 Rekabet Kurulu TT'ye şartlı onay vermeli
 Faizi 1.30'a çekti, 1 milyar YTL dağıtmak için düğmeye bastı
 Oger, 20 bin kişiyi elemeden geçirecek
 İki günün faturası İhlas'a 30 milyon $'a patlamış
 Atatürk Havalimanı'nda ikinci TAV dönemi resmen başladı
 Sahteciliğe frenin faturası 650 milyon dolar
 Hastaları fazladan yatırıp, çifte tahsilat yapıyorlar
 Gözlüğünüz her şeyi kaydedecek
 Buffet ile akşam yemeği 351 bin $
 Hazine, 2 ihale düzenleyecek
 'Efe Rakı dünya markası olacak'
 Erdemir'de süre uzatıldı
YAVUZ SEMERCİ
Erdoğan, İhlas Finans'ta TMSF'yi niye istemedi?
Başbakan...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Faizsiz bankacılıktaki sürprizler
Meclis, hayli yorucu...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Makul büyümeye karşılık yüksek cari açık dönemi...
Göndere çekilen AB bayrağı kriz yarattı
AB'nin meslek liselerini destekleme projesi çerçevesinde seçilen...
Dünya mimarları İstanbul'da buluştu
Başbakan Erdoğan kongreyi açış konuşmasında, "Bütün büyük dünya...
Siyaset yapmıyoruz ki
Siyaset yapmıyoruz ki
Ankara Üniversitesi Rektörü Nusret Aras "Eğitim sadece hükümetin işi...
Bingöl'de gözyaşı ve protestolar
Bingöl'de gözyaşı ve protestolar
Posta treni saldırısında şehit olan 5 güvenlik görevlisi için...
IMKB
E: 27.702 D:% 0,31
DOLAR
S: 1,342 D:% -0,112
EURO
S: 1,597 D:% -0,653
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu