kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Memura jet emeklilik olanağı

Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'nün uygulamaya koyacağı ''Hizmet Belgesi Oluşturarak Emeklilik İşlemlerinin On-Line Yürütülmesi'' Projesiyle, devlet memurları ve diğer kamu görevlileri, ''2 ay yerine 2 günde'' emekli olabilecek.

Yeni projeyle Emekli Sandığı'na tabi çalışanlar için, yeni bir veri tabanı oluşturulacak.

Buradaki bilgiler sürekli güncellenecek. Emekli kesenekleri ve kurum karşılıkları bilgilerinin kişi bazında elektronik ortamda tutulmasını öngören projeyle, mevcut sistemde tam olarak bilinemeyen ve kontrol edilemeyen emekli kesenek ve karşılık tutarları da, günlük şekilde izlenecek.

Her ay kurumlardan ne kadar kesenek-karşılık yatırıldığı, bu miktarların doğru olup olmadığı, bunları göndermeyen kurumlar bulunup bulunmadığı da elektronik ortamda anında görülecek.

Yeni sistemle birlikte, her devlet memuru ve kuruma tabi diğer kamu görevlisi için, elektronik ortamda hizmet belgesi de düzenlenecek. Böylelikle kişiler, emekli olmak istediklerinde, kurumların hizmet belgesi hazırlamasına gerek kalmayacak.

Emeklilik işlemlerini on-line ortama alarak, yazışmaları önleyecek olan proje, hangi kurumda kaç personel bulunduğunu, hangi hizmet sınıfında ve kaç yaşında kaç kişi çalıştığını da kolayca ortaya koyacak.

40 BİN KURUMDAN BİLGİ TOPLANIYOR

Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü yetkilileri, mevcut sistemin oldukça karışık ve sağlıksız bir yapı arz ettiğini belirttiler.

Verilen bilgiye göre halen yaklaşık 40 bin ayrı kurumdan, buralarda çalışanlara ait yıllık emekli kesenek ve kurum karşılık bilgileri, kağıt ortamında sandığa geliyor. Gelen bilgileri ''görüntü'' olarak kaydeden Emekli Sandığı, kesenek ve kurum karşılık bilgilerini de, yıl ve kurum numarasına göre saklıyor.

Bunun sonucunda da, ancak kurum numarasına göre arama yapılabiliyor, kişi bazındaki aramalar da göz taraması ile gerçekleştiriliyor. Elektronik ortamda kayıt olmadığından emekliye ayrılacak memurların emekli kesenek ve kurum karşılıklarının tamamının yatıp yatmadığının kontrolü ya çok zor oluyor, ya da hiç mümkün olmuyor.Memurlar da, kendi emekli kesenek ve karşılık bilgilerine ulaşamıyor.

YENİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK ?


Kesenek ve karşılık bilgilerinin, internet tabanlı web servisleri kanalıyla, kurumlar tarafından her ay sandığa aktarılmasını içeren yeni sistem, TC kimlik numarasını baz alacak. Sistem, ileride Mernis ve Say2000i ile de veri alışverişi yapacak.

Projede ilk aşamada, kurumlarda çalışan iştirakçilerin nüfus bilgileri ile hizmet belgesine temel oluşturacak veriler sisteme yüklenecek. İkinci aşamada her ay gelecek kesenek-karşılık bilgileri ile hizmet belgeleri için gerekli yapı oluşturulacak.

Yeni sistemde kamu kuruluşları, kesenek ve karşılık bilgilerini, her ay elektronik ortamda Sandığa iletecek. Burada emekli kesenek ve kurum karşılık bilgileri için özel bir yapı oluşturulacak. Gerekli veri girişleri de otomatik olarak gerçekleştirilecek.

Kurumlar, kontrol işlemlerini de yine web üzerinden elektronik ortamda yapacak. Sistemde, kurumların doğrulanan kayıtlarının çıktısı verilecek. Sandığa da çıktıdaki bu tutar yatırılacak.

Emekli Sandığı, bildirilen ve yatırılan tutarları karşılaştıracak, gerektiğinde kişiye kadar inerek, olası eksiklikleri tespit edecek ve daha sonra da bunların giderilmesi için kurumları uyaracak. Son aşamada ise elektronik imza ile memurların elektronik ortamda kısa sürede emekli olmasını sağlayacak altyapı kurulacak.

ELEKTRONİK İMZA İLE EMEKLİLİK


Yeni uygulamayla birlikte, memurlar ve sandığa tabi diğer kamu çalışanları, hizmet durumlarını da sürekli olarak takip etme imkanına kavuşacak. Çalışanlar, ne zaman emekli olabileceklerini de, elektronik ortamda anında öğrenebilecek.

Tüm hizmet ve kesenek tutarının Sandık kaydına alınmış olmasıyla, kurumlardan hizmet belgesi ve emeklilik onay belgesinin alınmasına da ihtiyaç kalmayacak.

Emekli olmak isteyen kişi, çalıştığı kuruma başvurduğunda, bu durum elektronik imza ile anında Emekli Sandığına iletilecek. Sandık da, hizmet bilgilerine göre hemen aylık bağlama işlemine başlayacak. Böylece işlemlerdeki kırtasiye ve zaman kaybı önlenerek, çok kısa sürede emekli maaşı bağlanabilecek.

Emekli Sandığı yetkilileri, günümüzde bir devlet memurunun emekli olmak için kurumuna başvurduğunda, kurumdaki hizmet belgesi ve onay işlemlerinin 1.5 ayı aştığına dikkati çektiler. Emekli Sandığı'ndaki maaş bağlama işlemi ise 5 ile 7 gün alıyor. Bu şartlarda bir memurun başvurusu ile emekliliği arasında geçen süre 2 ayı buluyor. Yeni projeyle bu süre 2 günde tamamlanacak.

Uygulama programlarının yazılımı tamamlanan on-line emeklilik projesinde, halen kurumların donanım alt yapısının kurulmasına dönük çalışmalar ise devam ediyor.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Enflasyonda hedefler tutturuluyor
 Dışbank Fortis'e devredildi
 Kira öder gibi konut sahibi ol!
 Rus Alfa Başkanı Fridman: 'Turkcell'de kontrol Türk...
 Otomotiv ihracatı AB'ye aktı
 BİM halka açılıyor
 'Petrol faturası yılın ilk yarısında 3.9 milyar % oldu'
 Rekabet Kurulu TT'ye şartlı onay vermeli
 Faizi 1.30'a çekti, 1 milyar YTL dağıtmak için düğmeye bastı
 Oger, 20 bin kişiyi elemeden geçirecek
 İki günün faturası İhlas'a 30 milyon $'a patlamış
 Atatürk Havalimanı'nda ikinci TAV dönemi resmen başladı
 Sahteciliğe frenin faturası 650 milyon dolar
 Hastaları fazladan yatırıp, çifte tahsilat yapıyorlar
 Gözlüğünüz her şeyi kaydedecek
 Buffet ile akşam yemeği 351 bin $
 Hazine, 2 ihale düzenleyecek
 'Efe Rakı dünya markası olacak'
 Erdemir'de süre uzatıldı
YAVUZ SEMERCİ
Erdoğan, İhlas Finans'ta TMSF'yi niye istemedi?
Başbakan...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Faizsiz bankacılıktaki sürprizler
Meclis, hayli yorucu...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Makul büyümeye karşılık yüksek cari açık dönemi...
Göndere çekilen AB bayrağı kriz yarattı
AB'nin meslek liselerini destekleme projesi çerçevesinde seçilen...
Dünya mimarları İstanbul'da buluştu
Başbakan Erdoğan kongreyi açış konuşmasında, "Bütün büyük dünya...
Siyaset yapmıyoruz ki
Siyaset yapmıyoruz ki
Ankara Üniversitesi Rektörü Nusret Aras "Eğitim sadece hükümetin işi...
Bingöl'de gözyaşı ve protestolar
Bingöl'de gözyaşı ve protestolar
Posta treni saldırısında şehit olan 5 güvenlik görevlisi için...
IMKB
E: 27.702 D:% 0,31
DOLAR
S: 1,342 D:% -0,112
EURO
S: 1,597 D:% -0,653
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu