kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Telekom ihalesini kazanan Oger Telekomun mali işler sorumlusu Muhammed Haririyi  ilk tebrik edenlerden biri Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci idi.
Rekabet Kurulu TT'ye şartlı onay vermeli


Telekom'un satışında nihai izni Rekabet Kurulu verecek. Kurul, özel tekel olacak şirkette hakim durumun kötüye kullanılmasını engellemek için bazı koşullar istemeli.

Türk Telekom'un (TT) yüzde 55 için yapılan ihalede en yüksek teklifi 6 milyar 550 milyon dolar ile Lübnan sermayeli Oger Telecom verdi. Suudi ve Lübnan sermayesi ile birlikte konsorsiyum ortakları arasında Avea'nın ortaklığından tanıdığımız Telecom İtalia da bulunuyor. TT'nin yüzde 55'inin satışı ile birlikte farklı sesler yükselmeye başladı. Bazıları, Telekom'un stratejik önemi nedeniyle yabancı sermayeye satışını eleştirirken bazıları bu satışla özelleştirmenin önünün açıldığını söylüyor. İster istemez halkın kafası karışıyor. Telekom yabancıya satılmalı mıydı? Yoksa yerli sermayede mi kalmalıydı? Bunun yanıtını vermekte zorlandıklarını tahmin ediyorum.

HEP SİYASİ ARPALIK OLDU
Telekom'un satışı ile ilgili biraz geriye gidelim. 1980'li yıllarda Türk Telekom'un satışı ilk kez gündeme geldiğinde değeri için 30 milyar dolardan bahsediliyordu. O gün borcumuz da o miktarlardaydı. Bu demektir ki o tarihte telefon satılmış olsaydı, bugün borcumuz olmayacaktı. Oysa borç 10'a katladı, Telekom'un fiyatı ise 12 milyar dolara indi. Her iktidar döneminde TT siyasi arpalık haline geliyor. Ulaştırma Bakanlığı hangi koalisyon ortağına bağlı ise - işten anlayıp anlamaması önemli değil - o siyasi partinin sempatizanları Telekom'un yönetimini oluşturuyor. Bu da yetmiyor. İl ve İlçe Başkanlarından bir kartvizit alan Telekom'un yolunu tutup işe alınıyor. Üstelik yeni elemana hiçte ihtiyaç yokken... Aradan iki yıl geçmeden aynı kişi şeflik kadrosu istiyor, bir-iki yıl sonra da müdür oluveriyor. Sadece bu işlerin olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Çünkü TT sürekli altyapı yaptığı için 100 liralık yeri yandaşlarına 500'e veriyor. Bununla da kalınmıyor. Teknoloji yenilendiği için, bazı yandaşlar devreye giriveriyor ve bazı aracılarla yurtdışı firmalardan "birkaç katı fiyatla" makine-teçhizat alınıveriyor.

DEVLETİN KARI ARTACAK
Türk Telekom'un yüzde 55'i öldürülen eski Lübnan Başbakan'ın ailesinin oluşturduğu konsorsiyuma satılıyor. TT'yi satın alan şirket, sırtını siyasilere verip çalışmayan kişileri elbette işten çıkaracak. Bunların yerine o işi hak eden, verimli çalışan kişileri işe alacak. İl ve ilçe başkanları da bundan böyle TT'nin genel müdürüne kart yazıp, 'falanca kişiyi işe alın' diyemeyecek. Böyle olunca da şirket daha fazla kâr sağlayacak. Yüzde 45'i bizde olduğu için, o orana isabet edecek kâr da devlete verilecek. Emin olun ki yüzde 45 ile elde edeceğimiz kâr, yüzde 100'den daha fazla olacak.

TÜKETİCİ ZARAR GÖREBİLİR
Türk Telekom'un satışı ülke için yararlı olacak ve özelleştirmenin önünü açacaktır. Ancak bir uyarıda da bulunmak istiyorum; Bu satış için nihai izni Rekabet Kurulu verecektir. Daha önce devlet tekeli olan Türk Telekom, şimdi özel tekel olacak. Devlet tekelinde sosyal boyut dikkate alındığı için tüketiciler fazla zarar görmezdi. Oysa şimde özel tekel olacağı için hedef kâr maksimizasyonu olacağı için tüketicileri aleyhine şirket hâkim durumunu kötüye kullanabilir. Rekabet Kurulu izin aşamasında, Telecom İtalia'nın Avea'nın ortağı olmasını da dikkate alarak, özel tekel hüviyetine bürünecek olan Türk Telekom'un satışı için hâkim durumun kötüye kullanılmasını engelleyecek birtakım koşul öne sürerek izin verebilir. Açıkçası ben böyle bir uygulama bekliyorum.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Faizi 1.30'a çekti, 1 milyar YTL dağıtmak için düğmeye bastı
 Oger, 20 bin kişiyi elemeden geçirecek
 İki günün faturası İhlas'a 30 milyon $'a patlamış
 Atatürk Havalimanı'nda ikinci TAV dönemi resmen başladı
 Sahteciliğe frenin faturası 650 milyon dolar
 Hastaları fazladan yatırıp, çifte tahsilat yapıyorlar
 Gözlüğünüz her şeyi kaydedecek
 Buffet ile akşam yemeği 351 bin $
 Hazine, 2 ihale düzenleyecek
 'Efe Rakı dünya markası olacak'
 Erdemir'de süre uzatıldı
YAVUZ SEMERCİ
Erdoğan, İhlas Finans'ta TMSF'yi niye istemedi?
Başbakan...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Faizsiz bankacılıktaki sürprizler
Meclis, hayli yorucu...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Makul büyümeye karşılık yüksek cari açık dönemi...
Göndere çekilen AB bayrağı kriz yarattı
AB'nin meslek liselerini destekleme projesi çerçevesinde seçilen...
Dünya mimarları İstanbul'da buluştu
Başbakan Erdoğan kongreyi açış konuşmasında, "Bütün büyük dünya...
Siyaset yapmıyoruz ki
Siyaset yapmıyoruz ki
Ankara Üniversitesi Rektörü Nusret Aras "Eğitim sadece hükümetin işi...
Bingöl'de gözyaşı ve protestolar
Bingöl'de gözyaşı ve protestolar
Posta treni saldırısında şehit olan 5 güvenlik görevlisi için...
IMKB
E: 27.617 D:% 2,45
DOLAR
S: 1,338 D:% 0,037
EURO
S: 1,614 D:% -0,155
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu