kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Vücuttaki bir kilo fazlalık yedi kat olumsuz etki ediyor
Günde iki kez egzersiz

Vücuttaki bir kilo fazlalık yedi kat olumsuz etki ediyor

Vücuttaki her fazla kilo, iskelet ve kalp sağlığı üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Dünyaca ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, 10 kilo fazlası olan bir kişinin 70 kilo ağırlık taşıyormuş gibi yaşadığını söylerken, kilo almayı engelleyen, sağlığı koruyan egzersizleri gösterdi...

New York Presbyterian Columbia Tıp Merkezi Kalp Enstitüsü Direktörü, ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, gençleştiren egzersizlerle ilgili sorularımızı yanıtladı...

Kalp kasları mı iskelet kasları kasları mı daha çabuk yaşlanıyor?
Aynı oranda yaşlanıyor, ancak iskelet kasları yaşlandığı zaman bunun hayatı sonlandırıcı bir etkisi genellikle olmuyor. Kalp kasını hasta eden şeyler vücut kaslarımızı da hasta eder aslında. Örnek olarak, eğer vücutta gereken faydalı yağlar yoksa, eklem yerlerinde şişme başlar, ağrılar ortaya çıkar. Onun için burada her zaman tekrarladığımız gibi, Omega 3 gibi sağlıklı yağları öneriyoruz. Ayrıca, iskeletinizi korumaz ve aynı zamanda fazla yemek yerseniz, şişmanlık ortaya çıkar. Kilonun hem iskelet hem de kalp üzerinde çok kötü yan etkileri var. Vücutta kilonun kalça ve eklemler üzerine de olumsuz etkileri olur. Her fazla kilonun yedi kat fazla olumsuz etkisi oluyor. Yani, eğer vücudunuzda 10 kilo fazla ağırlık varsa, vücudunuzda bu 10 kilo için sanki 70 kilo taşımış gibi olursunuz. Kemiklerimizi her 10 senede bir yeniliyoruz. Yani, kemik ve içinde bulunan mineraller her 10 senede bir değişiyor. Kemikleri eğer kuvvetli tutmazsak, zamanla gevşek kalır. Bunu önlemek için haftada 30 dakika halter kaldırılmasını öneriyoruz. Bunun serbest halter olması gerekiyor. Böylelikle, hem denge sağlanıyor hem de kemikler kendini yenilerken ağırlık kaldırıldığında daha iyi gelişiyor. Tekerlekleri olmayan bir araba nasıl hareket edemezse, düzgün çalışan kemikleriniz, eklemleriniz ve kaslarınız olmazsa siz de hareket ede-mezsiniz.

SPORUN FAZLASI GEREKSİZ
Fazla spor yapmak iyi mi?
Hayır değil. Arnold Shwarzeneger. diyor ki; "Gençliğimde kaldırdığım halter yüzünden bugün ağrılar çekiyorum." Profesyonel sporculara 20 sene sonra baktığınızda çoğunda ortopedik rahatsızlık oluyor. Her gün yarım saat yürüyüş, haftada bir de terleyecek kadar bir spor yeterli. Daha fazlasını isteyen yapar ama sağlığa bir faydası yok. Fiziksel faaliyet elbette bütün vücudumuz için yararlıdır. Kalbimize, beynimize ve kemiklerimize fayda sağlar. Ama gerçek şu ki, konu kemiklerimize, eklemlerimize ve kaslarımıza geldiğinde, aşırı miktarda yapılan gereksiz spor, vücudunuz için Mike Tyson'ın sağ yumruğu kadar hasar verici olabilir.

Hangi sporları kalbimiz için hangilerini kaslarımız için yapmalıyız?
Ben aslında günde yarım saat yürüyüş, haftada bir saat terleyecek kadar spor ve aynı zamanda 30 dakika halter öneriyorum. Bunun dışındaki sporun pek bir faydası yok. Spor yaptığınızda hem kalp kasları hem de vücut kasları sağlıklı oluyor. Ancak, spor şekilleri biraz değişik. Mesela yürümenin vücut kasları üzerinde pek bir etkisi yok ama kalbin üzerinde büyük etkisi var. Günde yarım saat yürüyün. Esneklik kazanmak için önemli sporlardan biri de yogadır.

AĞIRLIK KALDIRIN
Halter çalışması niçin gerekli?
Yaşınız ve formunuz ne olursa olsun, ağırlık kaldırmanın sayısız yararı vardır. Öncelikle vücudunuzdaki yağsız kas oranını artırır. Ve zaman içinde yağdan çok kalori tüketeceği için kilonuzu düşük seviyede tutar. Kaslarınızı güçlendireceği daha rahat hareket etmenizi sağlar. Önemli olan ağırlık kaldırmanız ve direnç eğitimi yapmanızdır. Haftada yalnızca yarım saat boyunca ağırlık kaldırma çalışması yaparak kemik yoğunluğunuzu artırabilirsiniz. Haftada yarım saat egzersiz yapmak, sizi yaklaşık iki yaş gençleştirir. Küçük ağırlıklarla çömelip kalkma hareketi yalnızca bacak kaslarınızı güçlendirmekle kalmaz, zamanda sırtınızın alt kısmındaki kasları da güçlendirir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Bel Çevresi Ölçümü Erkekte 94 Kadında 80 Santimi Geçmemeli
 Dünyadaki Akciğer Nakillerinin Üçte İkisi Amerika'da...
 Cildinize Kivi Tazeliği
 Vücuttaki Bir Kilo Fazlalık Yedi Kat Olumsuz Etki Ediyor
 Güç Eğitimi Çalışma Programı
 Yorgunluktan Kurtulmanın Yolu Egzersiz Yapmaktan Geçiyor
 70 Yaşında Bile 30 Yaşındaki Kaslara Sahip Olabilirsiniz
 İtalyan Kadınlar 'botolin' İle Gençleşiyor
 Soya Fasulyesindeki Lesitin İle Selülit Tedavisi
 Lazer Mucizesi Şimdi De Saçlarda
 Doping İlacı İçerek Güzelleşme Peşindeler
 'renkli' Beslenin, Sağlıklı Kalın
 'menopozda Olan Her Hastaya Hormon Tedavisi Uygulamıyoruz'
 Televizyon, Çocukları Obez Yapıyor
Cadde'ye 'oksijen' geliyor
Cadde'ye 'oksijen' geliyor
40 yıl önce ilk kez, Japonlar tarafından uygulanmaya başlanan...
'Star Wars işinden 5 kuruş bile kazanmadım'
'Star Wars işinden 5 kuruş bile kazanmadım'
Çocuklar Duymasın'dan önce ekmeğini dublaj yaparak kazanan Tamer...
Tuğba Özerk'ten ikinci merhaba
Tuğba Özerk'ten ikinci merhaba
Çok küçük yaşlarda Sezen Aksu'ya yaptığı vokallerle tanındı Tuğba...
Reality şovlara sosyete damgası
Reality şovlara sosyete damgası
Zor şartlar altında yaşamaya merak salan sosyetikler çoğalıyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.