kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
70 yaşında bile 30 yaşındaki kaslara sahip olabilirsiniz
40'lı yaşlarda zorlayıcı spor yapmak çok çok tehlikeli

70 yaşında bile 30 yaşındaki kaslara sahip olabilirsiniz

Uzmanlar bir aylık yenileme programı' ile 70 yaşındaki bir kişinin kaslarını, 30 yaşındaki kadar sağlıklı ve güçlü haline kavuşturabiliyor. Egzersiz ve sağlıklı beslenmeden oluşan bu kendini yenileme programı sayesinde, ilerleyen yaşa rağmen genç ve formda olmak mümkün

Anti-Aging Eğitim ve Araştırma Derneği Genel Sekreteri, ESAAM, European Society for Anti-Aging Medicine'in Yönetim Kurulu Üyesi, İntermed Başkanı Prof. Dr. Hasan İnsel, sağlıklı ve genç yaşamanın yollarıyla ilgili sorularımızı yanıtlıyor...

Mutlaka, pek çok kısıtlama ile mi
sağlığımızı koruyabiliriz?
Aslında biz, 'sağlıklı hayat' dediğimiz zaman insanların günlük yaşamına sokabilecekleri ve kendilerine hiçbir zaman problem olmayacak ama ileride olması muhtemel hastalıkları önleyecek bir yaşamı kastediyoruz. Biz tam tersi, sağlıklı yaşamın çok da eğlenceli olduğunu düşünüyoruz. Sabah kalkınca bir miktar egzersiz yapılmasını öneriyoruz. Sabah otobüse binene kadar 10 dakika yürünse ne olur? Öğlen arasında yemeğin ardından 10 dakika ve işten eve dönerken 10 dakika yürümenin nesi sıkıcı olabilir ki?

Gerçekten belli programlarla insanların 10-20 yaş birden gençleşmesi mümkün mü?
Biz şu an bu kişileri bu yaşama alıştırmak için özel bir program uyguluyoruz. İki-üç hafta içinde kas yapılarını ölçüyoruz. Kaslar vücutta kendini yenileyebilen ender organlardan biridir. Kaslar eğer doğru çalıştırılırsa, kendini altı ayda bir yeniler. Biz şimdi 12 kas grubunu ölçüyoruz. Bazılarının kapasitesini yüzde 95, bazısının yüzde 15 çıkıyor. Eğer kişi bu yüzde 15 olan kapasiteli kasını bilinçsizce kullanıyorsa, bu kapasitesinin daha da düşebileceği anlamına gelir. Oysa, bugün 60-70 yaşında biri bu programa girse, teorik olarak eğer bir hastalığı yoksa, altı ay içinde 30 yaşındaki kas grubuna sahip olabilir. Biz bu kişileri altı aylık programa değil, bir aylık 'altın program' dediğimiz, kendini yenileme programına sokuyoruz. Yeme içme programlarıyla da destekleyince, yenilenme hızlanıyor.

Anti-aging'in hedefi insanı kaç yaşındaki değerlerinde tutmaktır?
Hedef, insanı mümkün olduğunca fit bir şekilde, ruhen ve fiziksel olarak sağlıklı tutmaktır. Bunun için hedef bir yaş yoktur. Ancak, amaç her zaman olduğu yaştan daha geri yaşların imkanını bulmaktır. Anti-aging 120 yıl yaşamak üzere programlanan insanın hayatını uzatmayı hedeflemez. O yaşlara kadar sağlıklı ve dinç bir şekilde yaşamasını sağlar. Adam 70 yaşına geldiğinde, 30-40 yaşlarındaki zihin ve vücut yapısına sahip olmalı. Merdiveni tıkır tıkır çıkmalı.

Sağlıklı yaşamın kuralı nedir?
İlk kural, sağlıklı olup olmadığınızı, doktor kontrolünde anlamak, yani check-up yaptırmaktır. İkincisi, sağlık eğitimidir. Herkes okuyarak sağlık eğitimi alabilir. Tedavi de çok önemli. Tedavi bittiğinde, doktor sağlıklı yaşamın kurallarını hastaya vermeli.

Parası olan insan daha sağlıklı insan mı?
Doktor muayenesi de bazen check-up anlamına gelebilir. Bu doktor köydeki pratisyen doktor da olabilir. Tek şart bu konuya önem veren bir doktor olmasıdır. 'Taş gibi adam gelmiş, sağlıklı mıyım diye vaktimi alıyor, şımarıklık yapıyor' diye düşünmeyen bir doktor olmalıdır. Eskiden kadınlar jinekoloğa gittiği zaman jinekolog sadece ilgili muayeneleri yapardı. Şimdi bunu yaparken, 'Kolesterolün de yüksek' diyor. Diş hekimine gittiğinizde, 'Tansiyonunuz yüksek, dikkat edin' diye uyarabiliyor. Branşlar birleşiyor ve herkes herkesi sağlığıyla ilgili riskler konusunda uyarmalı.

Sizce sağlığımız adına yaptığımız en büyük hatalar nelerdir?
Hastalık 'Allah tarafından gelir' diye kabullenmek yanlış. Çünkü çoğu hastalığa yanlış yaşamımız neden oluyor. İkinci hata ise, küçücük şeyleri değerlendirip, sağlıklı bir hayat sürebileceğimiz halde, tembellik etmek.

Bu yazı dizisindekonunun uzmanı kişiler70 yaşında 30 yaşgençleşmenizisağlayacak egzersizprogramlarını veriyor. Prof. Dr. Hasan İnsel, ileriyaştayken gençleşmeninformülünü anlatıyor.Gençleşme egzersizininyollarını, ünlü uzman Prof.Dr. Mehmet Öz gösteriyor. Prof. Dr. Semih Akı,yorgunluklarınızdan enbasit şekilde kurtulmametotlarını, Fizik TedaviUzmanı Dr. Semra Ercan,altı ayda en iyi vücutyapısına nasılkavuşacağınızın yollarınıanlatıyor. Dünyanın en iyi akciğeruzmanlarından biri olarakgösterilen New YorkCornell ÜniversitesiÖğretim Üyesi Prof. Dr.Selim Arcasoy, doğrunefes alma egzersizlerinitek tek anlatıyor ve Prof.Dr. Tamer Damcı, gençleşiphastalıklardankorunmanızı sağlayacaközel diyetin altınkurallarını veriyor. İleri yaşlarda bile genç vesağlıklı kalmanın yollarınısizin için araştırdık.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Bel Çevresi Ölçümü Erkekte 94 Kadında 80 Santimi Geçmemeli
 Dünyadaki Akciğer Nakillerinin Üçte İkisi Amerika'da...
 Cildinize Kivi Tazeliği
 Vücuttaki Bir Kilo Fazlalık Yedi Kat Olumsuz Etki Ediyor
 Güç Eğitimi Çalışma Programı
 Yorgunluktan Kurtulmanın Yolu Egzersiz Yapmaktan Geçiyor
 70 Yaşında Bile 30 Yaşındaki Kaslara Sahip Olabilirsiniz
 İtalyan Kadınlar 'botolin' İle Gençleşiyor
 Soya Fasulyesindeki Lesitin İle Selülit Tedavisi
 Lazer Mucizesi Şimdi De Saçlarda
 Doping İlacı İçerek Güzelleşme Peşindeler
 'renkli' Beslenin, Sağlıklı Kalın
 'menopozda Olan Her Hastaya Hormon Tedavisi Uygulamıyoruz'
 Televizyon, Çocukları Obez Yapıyor
'Dünyalar Savaşı' sonunda başlıyor
'Dünyalar Savaşı' sonunda başlıyor
Ünlü yönetmen Steven Spielberg'in 'uzaylı' tutkusunun son meyvesi...
Köprüçay'a 500 bin sporcu bekleniyor
Köprüçay'a 500 bin sporcu bekleniyor
Amatör ve profesyonel raftingcilerin ilk tercihleri arasında yer alan...
Bu defa saçıyla para kazanacak
Bu defa saçıyla para kazanacak
Türk Petrol'le sözleşmesi sona eren Hülya Avşar'ın, Molped...
İkinciye 'ev'lendi!
İkinciye 'ev'lendi!
Pınar Altuğ'un şimdilerde keyiften dört köşe olduğunu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.