kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
BU ARALAR GENÇ HİSSETMİYORUM... İzidor Barouh’a “Kaç yaşında hissediyorsunuz?” diye soruyorum, gülüyor “90 yaşında gibi... Çünkü bugünlerde soğuk algınlığı geçiriyorum”
Kişiler değil şirketler zengin olmalı


Türkiye'nin ilk reklamcısı 90 yaşındaki Barouh: "Kişisel servet değil şirket kasası önemlidir" "Ben şirketin zenginliği için uğraştım ama gayrimenkul almadığım için şimdi pişmanım".

Yaşayan en eski Türk reklamcı olan 90 yaşındaki İzidor Barouh ve oğlu Yakup Barouh ile söyleşimize devam ediyoruz. "1931 yılında İlancılık'a girdiniz. Giriş o giriş şimdi şirketin sahibisiniz. Reklamcılık sevdası nereden geldi peki?" diye soruyorum. İzidor Barouh "Yok" diyor "Reklamcılık sevda değildi. O dönemde çok gençtim, iş yapmam, para kazanmam lazımdı o yüzden bu şirkete girdim. İşi öğrenirsin illa okullu olmak lazım değil dediler. Sonra mesleği sevdim ve bu alanda başarılı olacağımı fark ettim." Ya siz? diye bakıyorum Yakup Barouh'a. "Benimki tamamen farklı" diyor. Ben reklamcılığın içinde büyüdüm babam sayesinde. Hiçbir zaman başka bir iş yapmayı düşünmedim. İlk başlarda ben başka bir ajans kurmuştum. Bir davete hem babam hem de beni çağırdılar. O gün orada babamı görünce 'tamam' dedim 'işte babamı yakaladım.' Babam ulaşılmaz bir konumdaydı hep onun yaptıklarını yakalamak gibi bir arzu vardı içimde."

ŞİRKET ZENGİN OLSUN
İzidor Barouh ile oğlu yaklaşık yaklaşık 25 yıldır aynı şirkette çalışıyorlar. "Kasa babanızdan soruluyor. Zor değil mi harçlık alır gibi para almak?" diye takılıyorum "Kesinlikle hayır" diye cevap veriyor. "Tam tersine sırtımı güvenle dayayacağım biri var arkamda. Bu önemli bir güç." Aklım İzidor Barouh'un "Servetinizi nasıl değerlendirdiniz" sorusuna "Servetimiz yok ki, hepsini yedik" cevabında. Sahi yediniz mi her şeyi? Yakup Barouh bir köşede gülüyor. İzidor Barouh "Yok canım" diyor "Ama örneğin gayri menkule yatarım yapmadığımıza pişmanım. Öyle önemli projelerin reklamcılığını üstlendik ki... Ama niye ev almamışım bilemiyorum. Pişmanım doğrusu." Yakup Barouh açıklıyor. "Babamın iş hayatında önem verdiği unsurlardan bir tanesi de kişilerin değil şirketin zengin olmasıydı. Yani kişiler şirkette kazandıklarını kişisel keyifleri için harcarsa şirket zorda kaldığında ne yapılacak? Böyle düşünürdü. Bize de bunu aşıladı. O yüzden kendisine hiçbir şey almadı. Bize, çocuklarına ufak tefek gayri menkuller aldı."

SANDVİÇ ADAMLAR
İzidor Barouh reklam dünyasına sadece sloganlarıyla değil getirdiği ilklerle de büyük katkı sağlamış. Örneğin üzerinde reklam panoları taşıyan sandviç adamlar ilk kez İlancılık sayesinde İstanbul sokaklarında gözükmüş. İzidor Barouh'un iş konusundaki tavsiyeleri sadece oğluna ya da gençlere değil. Barouh "Holding sahiplerinin unutmaması gereken bir şey var" diyor ve devam ediyor. " Bir şirketi mutlaka çocuğuna bırakacaksın diye bir şey yok. Biz çok ortaktık sonra ayrıldık. Şimdi biz reklamcıyız diye bütün çocuklarımızın reklamcı olacağına mıBABADAN OĞULA REKLAMCILIK... Yakup Barouh ve babası İzidor Barouh İlancılık Ajansının duvarlarını süsleyen eski gazete reklamların önünde poz verdiler.inanmalıyız? Meslekler yetenek ve çalışma işidir. Eğer bir ışık görürsen bayrağı devredebilirsin ama eğer ışık yoksa çocuğun ya da kuzenin olsun, şirketi bırakmayacaksın. O zaman işi iyi yapana devir edeceksin. Bu şirketin genel müdürü de olabilir. Önemli olan kimin iyi yaptığıdır. Meslekler babadan oğula geçmez. Geçtiği olur. (Oğlu Yakup Barouh'u gösteriyor) o zaman şanslısındır" Ya gençler? diyorum. Başarıyı yakalamak için ne yapmalı? "Mektup ortada" diyor İzidor Barouh. "Ama bu maddeler sadece reklamcılık için değil herkes için önemli."

AYDA 15 KİTAP OKU!
*
İyi bir reklamcı olabilmek için güzel reklam prezentasyonları yapman çok önemlidir. Bunda çok ümitliyim. Müşterilerinin çoğu büyük şirketler olacaktır. Ancak çok çalışmakla ve çok okumakla bunu başarabilirsin ve ilerleyebilirsin.

* Doğru ve kati kararlar almak lazım. Zamanının büyük bir kısmı dinlemekle ve kısa bir kısmı konuşmakla geçmelidir.

* İyi bir reklam ajansı yürütebilmek için zeka olmazsa olmaz. Yalnızca sadece zeka da yeterli gelmez. Aynı zamanda bilgiyi de buna katmak lazım. Dudaklarından tebessüm eksilmeyecek. Asık bir yüz hoş değildir.

* Çalışmaktan zevk duyanlara hayranım. Yaptığını sevmeyen başka bir iş aramalıdır. Hayatta olduğumuz müddetçe memnun olmaya çalışalım.

* Notlarını ve raporlarını açık olarak yazmaya gayret et. Unutma ki not ve raporlarını yazdığın şahıslar bu gibilerini çok okumuşlar ve sepetlerine atmışlardır. Yazıların ne kadar uzun olursa olsun okunma şansı o kadar azalır.
* İki günde bir kitap ve ayda 15 kitap mutlaka oku. Okumakla bilgin çoğalacaktır.

* Müşterilerin karşısında duygularını belli etmemeye çalış, müşteri senin sinirlendirirse belli etme, iyi bir tüccarın düşündüğü yüzündeki ifadeden anlaşılmamalıdır. Kimseyi kırmayacaksın, bir işi reddedeceksen bile bunu tatlılıkla ve özür dileyerek yapmalısın.

MUTLAKA TATİL YAP
*
Herkesin bir merakı vardır. Senin merakın reklamcılık olmalı. Diğer ajansların bilmedikleri konular üzerinde çalış ve bu konular üzerinde arada sırada birkaç makale yaz. Ve bir gazetede yayınlat. Konular çekici olmalı. Mesela perakendecilikte fiyat psikolojisi, reklam bütçelerini tayin etme metodları gibi. Benimsenecek konulardan itibar kazandığında iş sahalarında fark edilirsin.

* Müşterilerinin işlerini alenen konuşma, özel belgelerini daima kilitle, aksi halde işini kaybedersin.

* Bir reklam ajansı işten anlayan biri tarafından idare edilmezse hiçbir şey yaratamaz. Büyük kuruluşlar ancak baştaki insanların kapasitesine göre ilerler.

* Arada sırada vakit ayırabilirsen dinlen veya kısa seyahat et. Dinleneceğin zaman ise hiç iş düşünme.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 VIP cephesinde yeni bir şey yok
 Başkanın torunu poker masasında
 Göz göre göre öldü
 Sağlıkçıların TBMM soygunu takiple önlendi
 Diyarbakır'da olaylı cenaze töreni
 Alkollü araç kullanırken yakalandı
 Bulgar ırkçı lider: Türk soyadları değişecek
 Terör mağdurları ödemeyi az buldu
 Tanzanyalı öğrenci bölüm birincisi oldu
ERDAL ŞAFAK
Biz de tartışalım
AB Komisyonu'nun Türkiye'yle...
ALİ KIRCA
Öz'lü sözler..
Dün akşam "atv Ana Haber Bülteni"ne konuk...
ÖMER LÜTFİ METE
AB için yerinde say marş!
Bu iktidarla birlikte...
UMUR TALU
Arsızlık borsası
Zor anlayabildiğim...
YILMAZ ÖZDİL
Bir oy, bir kontör...
Biri molla.
Öbürü light molla.
ERGUN BABAHAN
Anadolu ezgilerinin kardeşliği
"Bölünüyoruz" korkusuna...
'Irak'ta direniş 12 yıl sürer'
ABD'den yönetimi bir yıl önce devralan Irak'ta her gün onlarca...
'Papaz TV' geliyor
Danimarka'da bir Hıristiyan kanalı Türkiye'de de "şube" açmak için...
Nihat'ı al başkan
Nihat'ı al başkan
Reha Muhtar'dan Kartal'a transfer reçetesi: "Beşiktaş, Carew'den...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu