kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Düz karın ve ince bel mi? Pilates benden korksun!
Düz karın ve ince bel mi? Pilates benden korksun!
Bir saat yetti de arttı

Düz karın ve ince bel mi? Pilates benden korksun!

Allah biliyor ya bu garip görünümlü cihazlar Ortaçağ'dan kalma işkence aletlerini çağrıştırıyordu. Ama vücut bilincini, düzgün duruşu ve hareket kabiliyetini geliştiren 'Pilates'in özellikle düz bir karın, ince bir bel ve güçlü bir sırt yarattığını öğrenince olaya dahil oldum....

Ağır bir pazar günü geçirdim. İzmit'te Körfez Pisti'nde bütün gün güneşin altında boynumda ağır bir fotoğraf makinesi ve kolumda çantamla koşturdum durdum. Gece uyurken de "Allahım lütfen bu hafta çok güzel bir hafta olsun" diye yalvardım... Ve... Bir süredir 'Pilates'le ilgili şeyler duyuyorum. Hellenistik dönemden kalma bir sporu çağrıştırıyor bende bu kelime ama gerçekle bir ilgisi yokmuş bu çağrışımın. Geçen cuma Metrocity'deki City Zen'e gidip, bizzat Pilates tesislerini teftiş ettim. Allah biliyor ya bu garip görünümlü cihazlar ortaçağdan kalma işkence aletlerini çağrıştırıyordu. Cityzen'in resepsiyonuna girince kendimi bir anda Uzakdoğu felsefelerine, sağlıklı yaşama ve spora adanmış bir mikroorganizma gibi hissettim. Pilates felsefesinin karanlık sokaklarında rehberliğimi yapacak olan Çiğdem Şardan ile tanışınca kendimi daha da küçük hissettim. Çünkü kendisi bu salondan çıksa, bir koşu gidip esneklik konusunda dünya ve olimpiyat şampiyonu olup gelebilirdi. Pilates salonuna doğru, Cityzen'in sokaklarında yola çıktık. Pilates, Joseph Pilates tarafından geliştirilmiş. Yaklaşık 100 yıllık bir geçmişi var. Adam ne kadar şanslı değil mi, böyle karizmatik bir soyadına sahip olduğu için... Ben yaratsaydım kimse 'Gülşan' metodunu uygulayacak kadar karizmatik bulmazdı!) Amacı vücudun görünüşünü, duyarlılığını ve performansını arttırmak. Duruşu ve hareket kabiliyetini geliştiren bu spor aynı zamanda tüm ağrı ve sakatlıklar için geliştirilmiş özel tekniklerle fizik tedavi özelliği taşıyor. Vücudun gücünü ve esnekliğini arttırdığı için dansçılar, atletler ve her dalda spor yapanlar için özellikle öneriliyor. Ana hatları ile Pilatesin faydalarını şöyle özetleyebiliriz:

* Kasları şişirmeden gücü arttırıyor.

* Çeviklik kazandırıyor.

* İç disiplini arttırıyor.

* Düz bir karın, ince bir bel ve güçlü bir sırt yaratıyor. (En sevdiğim bölüm bu bölüm...)

* Keyifli ve güvenli. (Ben beklemediğim kadar çok eğlendim.)

* Pilates yapılan cihazlar, belli firmalar tarafından üretiliyor. Ancak aletleri satın aldıktan sonra hocaların en az 750 saat eğitim alması gerekiyor. Eğer hocalarınız lisanslı değilse aletleri satın alamıyorsunuz. Ve lisanslı hocalarınız, gerekli eğitimi almazsa, firma aletleri geri alma hakkına sahip oluyor. Çiğdem Hanım ile Pilates salonuna geldiğimizde yine hiçbir şey anlamadım. Çünkü bir fitness salonuna gittiğinizde iyi kötü hangi cihazın neye yaradığını anlayabiliyorsunuz. Ama Pilates aletlerinin neye yaradığını hayal gücüyle anlamanıza imkan yok. İlk olarak vücudu yerçekimini esas alarak ileri geri hareket ettiren, ayak bileğinin hareketini baz alan bir egzersiz için tasarlanmış Master Strech cihazı ile tanıştırıldım. Küçük bir cihaz ile o kadar ilginç versiyonlar ve farklı hareketler yapabiliyorsunuz ki, alet bile şaşırıyor bu olup bitene. İlk hareketler tabii ki çok kolay. "Tamam canım, ben bu pilates'in şahı olurum" havasına girdiğimi anımsıyorum. Ama bacaklarım kopacak gibi esnerken omuzlarımı düşük tutmaya çalışırken "Bak pilates ben ettim sen etme" dediğimi, hayal meyal hatırlıyorum. Kısa sürede terlemeye başladım. Pilates yaparken gerçekten tüm kaslar çalışıyor. Ama bu çalışma sofistike bir ahenk ve kareografi ile gerçekleşiyor. Hayatımda ilk kez kendimi zarif hissettim. Ve Çiğdem Hoca kadar esnek olmak istedim. Bu arada Pegasus isimli cihazdan bahsetmeden geçemeyeceğim. Bu, terapi ve koruyucu amaçlar için tasarlanmış. Dolayısı ile sadece tek bir kas değil, tendonlar ve kompleks neuro muscular fascia (Ne olduğunu anlamadım ve cahil görünmemek için anlamış gibi yaptım. Büyük ihtimalle sinirlerle ilgili karizmatik bir yaratıktan bahsediliyor) zincirlerinin de uzamasını sağlıyor. Yani fizyoterapiye hizmet ediyor.

RAHŞAN GÜLŞAN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Salondaki izleyici röntgencilik yapacak
 İleride senaryo yazmak zor olacak
 2200 davetlinin katıldığı düğünde takı kesesi doldu
 Pınar Aylin'in yeşiline vurulduğu villası...
 Bel ağrılarına ve uykusuzluğa su yatağıyla çözüm bulun...
 17 yıl sonra ikinci kez birbirlerine "Evet" dediler
 Yıldız'a Şehrazat el verdi!
 Acaba ne düşünüyor
 Porno setlerinden milyon $'lık servete
 Sosyete gündüz denizde gece açılış ve davetlerde
 Deniz mayolu resim istemiyor ama...
 Ev sinemasının keyfi böyle çıkar
 Ayağınız kablolara takılmayacak
 El emeği göz nuru klasik çizgiler
 Buzdolabı hediye...
 Ev tasarımında yenilik
 Ünlülerin evinde tatile ne dersiniz
 Kidman'a yalvardı
HAKAN & UTKU
Tatil köyü insanları
Gözlük Faktörü:
Tatil köyü...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Baklalı sarma
Soğan, yarma, bakla,...
Yorgunluktan kurtulmanın yolu egzersiz yapmaktan geçiyor
Yorgunluktan kurtulmanın yolu egzersiz yapmaktan geçiyor
Uzmanlar kasları en iyi dinlendirme yönteminin onları çalıştırmak...
Revlon'un yeni yüzü
Revlon'un yeni yüzü
Modellik yapmak için gittiği New York'ta kısa sürede adını...
Selin evleniyor
Selin evleniyor
Uzatmalı sevgilisi Mehmet Erten'le nişanlanıp, nikâhın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.