kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
 

Olumsuzlukları dengelemede yabancı sermayenin rolü

Haziran ayının son iki günü piyasalar için oldukça kritik geçecek. Piyasaları ve ekonomiyi etkileyebilecek olaylar ayın son iki gününe yığıldı.
* Bitişikte görüldüğü gibi, 29 Haziran'da AB'nin Türkiye ile yürüteceği müzakerelerin çerçevesini belirleyen "Müzakere Çerçeve Belgesi" açıklanacak.
* Aynı gün ABD Merkez Bankası FED, faiz kararı için toplanacak. Normalde yüzde 0.25'lik artışın devamı bekleniyor. Ama faiz artırımına başlanmasının ardından geçen bir yılda ilk kez faiz artırımının pas geçilebileceği söz konusu. Aynı gün duyurulacak ABD ilk çeyrek büyümesinin de etkileyebileceği karar ve bu kararın açıklanması, ABD ve dünya piyasaları ile Türkiye'yi de yakından etkileyecek.
* 30 Haziran Perşembe günü Türkiye'nin 2005 yılı ilk çeyrek dış borç, dış ticaret ve büyüme verileri açıklanacak. Piyasalar daha çok dış ticaret açığına odaklanacak ama ortaya çıkacak büyüme de belirleyici olabilecek.
* Gelişmeler iki günle sınırlı değil. 1 Temmuz'da Türk Telekom ihalesine katılanların fiyat teklifleri açıklanacak. Ortaya çıkabilecek üst fiyatın düzeyi Telekom'un muhtemelen hangi değerden satılabileceğinin işaretini verecek.
* 4 Temmuz'da ise haziran ayı enflasyon rakamları belli olacak. Enflasyonun ve faizlerin düşüş seyrinin devam edip etmeyeceği de piyasaları yakından ilgilendiriyor.

Müzakere çerçevesi
Yukarıda sıraladığımız gelişmeler içinde Türkiye için en önemli olanı ise AB'nin Türkiye ile "Müzakere Çerçevesi"ni belirlemesi olacak. Bu belge, 17 Aralık 2004'te Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesinin ardından, 29 Mayıs'taki Fransa Referandumu ile birlikte en kritik aşamayı oluşturuyor. En azından 10 yıl civarında süreceği tahmin edilen müzakerelerin nasıl sürdürüleceği, izlenecek yol ve yöntem bu belgeyle belirlenecek. Çarşamba günü bir araya gelecek 25 AB ülkesi "Müzakere Çerçeve Belgesi"ni onaylayacak ve açıklayacak.
AB Anayasası'nın genişlemeden dolayı referandumlarda reddedilmesinin hemen ardından belirlenecek Müzakere Çerçeve Belgesi'nin Türkiye'yi 17 Aralık kararlarının da gerisine düşürme ihtimali var. Özellikle Almanya ve Fransa'daki gelişmelerin ardından AB'de yükselen Türkiye karşılığının bu gelişmeye yol açması bekleniyor. Yani Türkiye'nin AB yolununun giderek inceldiği bir dönemece doğru gidiliyor. Müzakere Çerçeve Belgesi'nde "tam üyelik" vurgusu azalabileceği gibi, "müzakere görüşmelerinin ucu açık bir süreç olduğu"nun da altı çizilebilir. Yani referandumlar ve Almanya'da sonbaharda yapılması beklenen genel seçimler sonrasında Türkiye'nin AB yolu giderek incelmesi bu belgeye yansıyabilir.

Üç çapanın varlığı
Bu durum elbette Türkiye için olumlu bir gelişme değil. Ancak piyasaların genel yönünü tersine çevirebilecek bir gelişme de olmayabilir.
Çünkü, Çerçeve Belgesi'nde Türkiye'ye zorluklar yaratılsa bile, müzakerelerin başlayacağını Avrupa liderleri açıkladı. Başlatılma kararı için 25 üyenin mutakabakı alınmıştı, şimdi başlatmama kararı için de aynı mutabakat gerekli. Bu da kolay alınabilecek bir karar değil.

Köprüleri atmak zor
Üstelik "AB çapası", Türkiye'yi bugünkü olumlu ekonomik ortama getiren "siyasi istikrar" ve "IMF ile yürütülen program sonucu sağlanan ekonomik istikrar" ile üç çapadan biri ve belki de en önemlisi.
Böyle bir çapanın kaybedilmesinden elbette Türkiye ekonomisi zarar görecek. Ama doğrudan yabancı sermaye girişimleri de darbe yiyecek. Asıl zararı da, Türkiye'ye gelen ve miktarı 35 milyar doları bulan yabancı portföy yatırımlarının görecek olması, AB'nin Türkiye ile köprüleri atmasının önündeki zorluğu oluşturuyor. Köprütleri atmak AB'nin de işine gelmez. Yani içeri giren sermayenin ulaştığı boyutlar, bizzat Türkiye mali piyasalarında istikrarı bir yere ve bir zamana kadar korumanın da destekçisi.
Ancak ortaya çıkacak belgeyi hazmetmemiz de zor olabilir. Bu açıdan çıkacak belge olumsuzsa, bu AB ile köprülerin atılmasını değil, ama bu yolun inceldiğinin veya zorlaştığının tescili olabilir. Bu da, piyasaları ana yörüngesinden çıkarmasa bile, dalgalanma yaratıcı veya dalga boylarını artırıcı etki yapabilir.

Sonuç
"Sana gölge veren ağacı kesme"
Arap Atasözü

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bir de tarım stratejisi gerek   / 23-06-2005
 Sanayicinin kafası neden karışıyor?   / 22-06-2005
 Vadeli Borsa'dan uslu doğum   / 21-06-2005
 Bonolar da 2006'dan itibaren müşteri bazında saklanacak   / 20-06-2005
 Özel tahvillerin önünü açacak üç adım   / 17-06-2005
 Kasasına bir milyar dolar koyan şirketi hangi patron satar?   / 16-06-2005
 Erdemir sadece sanayinin değil borsanın da temel direği   / 15-06-2005
 Bu 'gaga' olmasa Türkiye büyüyebilir mi?   / 14-06-2005
 Bonoya gelen sıcak para bizi iki kez gagalıyor   / 13-06-2005
 Soros, acaba "kahrolsun küreselleşme" mi diyor?   / 10-06-2005
GÜNTAY ŞİMŞEK
Zorla ve kontrollü sivilleşme
Yaklaşık iki yıldır bu...
GAZİ ERÇEL
Sürdürülebilir büyüme ve kurumsallaşma
Geçenlerde...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Olumsuzlukları dengelemede yabancı sermayenin...
'Koyverdun gittun' bizi
Kazım Koyuncu için Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nda düzenlenen törene,...
Atlar koştu ben yoruldum
Şampiyon bir soydan gelen 'Populer Demand' 79. Gazi Koşusu'nu...
Başarısızlık mideye zarar verir
Başarısızlık mideye zarar verir
Yaşayan en eski Türk reklamcı olan 90 yaşındaki İzidor Barouh bugün...
YÖK katsayıda diretti hükümet yeni arayışta
YÖK katsayıda diretti hükümet yeni arayışta
Bakan Çelik, başkanlık yaptığı YÖK Genel Kurulu'nda, ÖSS'de uygulanan...
IMKB
E: 27.033 D:% 0,04
DOLAR
S: 1,352 D:% -0,185
EURO
S: 1,631 D:% -0,153
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu