kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Levent Tuzemen @ SABAH
 
Geretsabi kanunları
Bu yanlışa "Dur" deyin

Geretsabi kanunları

Medyada son üç gündür spor sayfalarının manşetlerini Eric Gerets süslüyor. Belçikalı hoca ile röportaj yapan meslektaşlarım kendilerine göre sorular yöneltiyor, Gerets de bugüne kadar hiçbir yabancı hocanın söylemeye cesaret edemeyeceği cevaplar veriyor. Tüm röportajları satırı satırana okudum, Gerets'in bu söylemlerini eylem günlerinde uygulayıp uygulamayacağını izlemek amacıyla bilgi arşivime not ettim. Mercek altına yatırdığım Gerets'in doğrusu cesur, kararlı ve güven içeren açıklamalarına hayran kaldım. Belçikalı hoca medyada kimliğini, kişiliğini, düşüncelerini sözleriyle resim haline getiriyor.
Gerets öncelikle çok hırslı, disiplinli, agresif, inatçı ve başarısızlığa tahammülü olmayan bir teknik direktör. Yapısal özellikleri Fatih Terim ile örtüşüyor. Yani Gerets birlikte çalışacağı G.Saraylı oyunculara "Beni kulaktan dinleyerek tanımaya çalışmayın, ben buyum" diyerek hem tanıtıyor, bilgi veriyor ve tavrını anlatıyor. G.Saraylı oyunculara kendini tanımaları konusunu zamana yaymıyor. Kurallarını ve kararlarını peşinen ortaya koyuyor.
Bir futbolcu için çalışacağı hocasının şeffaf, adaletli, karakterli, güven veren, kendine güvenen bir kimliğe sahip olması büyük avantajdır. Bu kimlik hocaöğrenci ilişkilerinin sağlam temeller üstüne kurulmasını sağlayacağı gibi başarıya giden yolu da kısaltır.
Gerets ilk iş olarak G.Saray camiasını ve G.Saray takımını yakından tanıma işini üstlenmiş. Takımdaki oyuncuların rontgenini çekip tüm özelliklerini saptamış ve neler yapabileceklerini belirlemiş. Kolları tam sıvamadan hemen reçeteyi yazmış. Söylemlerine baktığımda Gerets için "zeki hoca" diyebilirim.
Yazar Leroy Eims'in, " Bir lider, başkalarının gördüğünden daha fazlasını gören, başkalarının gördüğünden daha uzağını gören ve başkalarından daha önce gören kişidir" sözüne tam uyan bir lider Gerets..
Belçikalı hoca "Hammurabi" kanunlarına benzeyen "Geretsabi" gibi kanunlarında hiçbir gelecek kaygısı içinde olmadan birlikte çalışacağı insanlara testi kırılmadan ciddi kurallar koymuş. Yani Gerets açıkça bakın neler diyor:
1- Huzuru bozanı kovarım. Ben bir takımın aile olmasına çok önem veriririm. Huzursuzluk yaratanın gözünün yaşına bakmam.
2- Futbolcularım istediklerimi yaparsa dost olurum. Yapmazlarsa sevimsiz olma şansım yüksektir.
3- Tüm futbolcular G.Saray gibi büyük bir takımda olduklarını içlerine sindirmelidir. Gerektiğinde her oyuncu yedek kalmayı bilecek. (Gerets G.Saray formasının kimsenin tapulu malı olmadığını söylüyor)
4- Milli Takım'daki G.Saraylı sayısı en kısa sürede en yükseğe çıkacak. Yabancıları dışındaki oyuncular A Milli takım düzeyinde olmalı.
G.Saray yeniden "Millisaray" olacak.
5- Her futbolcuya eşit uzaklıkta olacağım. Hepsiyle tek tek görüşeceğim, dertlerini dinleyeceğim, sorunlarını kronik hale gelmeden çözümleyeceğim.
6- Kazandığımız zaman "Ben" kaybettiğimiz zaman "Futbolcular" diyen klasik antrenörlerden değilim. Benim olduğum yerde başarıda da başarısızlıkta da "Biz" vardır.
Kendisiyle barışık olan Gerets söyleyeceğini baştan söylüyor. "Benden daha ünlü birini takımda görmekten asla rahatsız olmam" açıklaması kompleksiz biri olduğunu gösterirken, "Hocayı yıldızlar parlatır" itirafı olgunluğunu ve alçak gönüllülüğünü belgeliyor.
Açık sözleriyle, verdiği mesajlarla, düşünceleriyle, kazanmak ateşiyle tutuşan hırsıyla Gerets "Usta kaptan"a benziyor. Bakalım bu ustalık dalgalı denizde G.Saray gemisini şampiyonluk limanına yanaştıracak mı?. Ben, başarıya ulaşmanın aile ve ekip ruhuna sahip olmaktan geçtiğini vurgulayan sosyal yönü güçlü Eric Gerets'in, G.Saray için büyük avantaj olduğunu düşünüyorum.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Terim'in kalbi neden kırık?   / 24-06-2005
 Ünder'e yapılan ayıp   / 20-06-2005
 Genç yetenekler ve yabancı kontenjanı   / 13-06-2005
 Yetenek&sistem   / 09-06-2005
 Güven bitince lider de biter   / 06-06-2005
 En büyük yaralar kapanır
En büyük acılar unutulur
   / 04-06-2005
 Kendin ettin Hagi   / 29-05-2005
 Taşınıyorlar   / 28-05-2005
 İstanbul zaferi   / 26-05-2005
 Sakal ve kol...   / 23-05-2005
LEVENT TÜZEMEN
Geretsabi kanunları
Medyada son üç gündür spor...
RECEP GİRGİN
Son ayakta My Pearl
1.AYAK: Rakiplerine oranla daha...
Başarısızlık mideye zarar verir
Başarısızlık mideye zarar verir
Yaşayan en eski Türk reklamcı olan 90 yaşındaki İzidor Barouh bugün...
YÖK katsayıda diretti hükümet yeni arayışta
YÖK katsayıda diretti hükümet yeni arayışta
Bakan Çelik, başkanlık yaptığı YÖK Genel Kurulu'nda, ÖSS'de uygulanan...
Güney'in en güzeli
Güney'in en güzeli
Güney Afrikalı süper model Minki Van Der Westhuizen, yaz aylarını çok...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu