kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mahmut Ovur @ SABAH
 

'Mimar Sinan da devşirme'

MHP içinde başlayan muhalefet hareketi nihayet imzaları topladı ve genel merkeze iletti. Böylece aylardır kulislerde toplanıp toplanamayacağı tartışılan imza sorununa son nokta konuldu.
Şimdi gözler MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve MHP yönetiminde. Bahçeli, kongre sürecine ilişkin açıklamasıyla herkesi rahatlattı:
''Müracaatın yasa ve tüzüğe uygunluğu tespit edilmesi halinde en kısa zamanda, MHP mensubu bütün dava arkadaşlarımın katılımıyla Türk milliyetçilerine yakışır bir olgunluk ve disiplin içerisinde olağanüstü büyük kongre yapılacaktır. Bu konuda hiç kimsenin endişesi ve şüphesi olmamalıdır."
MHP içinde başlayan bu tartışma kuşkusuz ilk değildi. Ancak birkaç açıdan ilkleri olan bir tartışmaydı. Bunların başında da MHP yönetimine yöneltilen 'devşirme' ve 'DEHAP'la aynı düşünüyor' suçlamaları geliyordu.
Bu tartışmaya biz de bir boyutuyla katıldık.
Bu köşede Devlet Bahçeli'nin başdanışmanı Gürcan Dağdaş'ın yaptığı açıklamalar ciddi yankı uyandırdı. Muhalif isimlerin bir kısmı konuşmalarını ağırlıkla bu açıklamalar üzerine kurdu. Ağır ithamlar yapıldı. Bu haksızlıktı. Bu nedenle bir kez daha Gürcan Dağdaş'la konuştum.
Dağdaş bu tepkilere şöyle cevap verdi:
"Aldığım tepkiler ve benim önümde oluşan tablo şu; Meramımı anlatacağım terminolojinin özellikle içinde bulunduğum yapıda bir kısım insan için çok taşınabilir olmadığını gördüm. Meselenin başka anlamlara çekildiğini hissettim. Bunu da çok normal karşılıyorum. Türkiye'nin zaten en büyük problemi ortak bir dil bulamaması. Bu dili yaratsak her şeyi çözeceğiz. Vehimlerle yola çıkıyoruz; 'Acaba ne demek istedi?' Bu şüpheyi de temizlemek epey zaman alacak." Araya girip soruyoruz: 'Peki ne demek istediniz?'
Cevabı net oluyor: "Ülkücüler, MHP'liler Sırp ahlâkına sahiptir demedim. Sırp ahlâkına sahip bölücünün, kendisini ülkücü veya MHP'li diye tanımlayan fotoğrafla Türkiye'nin karşısına çıkabileceği tehlikesini işaret ettim. Bayrak hadisesinden sonra Bozkurt selamlarıyla sokağı tahrik etmek isteyen insanları gördük. Bu pozisyondaki fotoğrafla Ülkücülerin MHP'lilerin kendi aralarına mesafe koymasının gereğinin altını çizdim."
Dağdaş'a yöneltilen eleştirilerin başında 'MHP'ye sonradan katılması' ve bu nedenle de 'devşirme MHP'li olması geliyordu. Bu iddialara Dağdaş ne diyordu? İşte cevabı:
"Bu arkadaşların bir kısmı benim 12 Eylül öncesi var olduğumdan haberdar değiller. Ben ülkücüyüm. Ülkücülüğü, donanımlı, ahlâklı olmak, bu toprağa ait olmak bu toprağın tüm mahsüllerini sevmek olarak görüyorum. Yıllar sonra geldiğim nokta da bu.
Benim ilgimi çeken bu ülkeye olan mensubiyeti değerleri. İki tane yabancı alsak İstanbul'a götürsek Osmanlı diye bir şey anlatmaya kalktığımızda nereye götürüp gösteriyoruz? Mimar Sinan'ın eserlerini gösteriyoruz. Peki kim Mimar Sinan? Bir devşirme. Tarihimizi bir devşirmenin üzerinden gösteriyoruz. Peki ölçü olarak neyini almalıyız? Bu toprağa olan üretimine, mensubiyet duygusuna bakmamız lazım. Böyle olmayınca işin içinden çıkamıyoruz. Bu coğrafyada farklı lehçeler, farklı izler var. Mustafa Kemal ile Bahçeli'nin söylediği arasında bir fark yok. Burası çiçek bahçesi. Buradan ayrık otu çıkarmayın, çıkarınca tadı kaçar."
Gürcan Dağdaş'a MHP içinde ve dışında süren tartışmaları nasıl bulduğunu soruyoruz. Tartışmaların 'zemini' olmadığını belirten Gürcan, şöyle diyor:
"Tartışmalar 'o yapamadı ben yaparım' üzerine kurgulanmış. Onun yapamadığını senin yapacağına dair karine ne? Neyi yaptın da bunu yapabileceğini söylüyorsun. Net değil ki. Bahçeli'nin oturduğu zemini tartışın, ama sağlıklı tartışın. Bahçeli'yi DEHAP ile aynı gösterirse buna herkes güler. Bahçeli ile DEHAP'ın aynı şey de olmasına kimse inanmaz. İdeolojik olarak fikri zeminde tartıştığınızda da içini doldurmanız gerekli. Mesele bu."

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ya 'istifa edin' ya da 'kapatın'   / 26-06-2005
 Amaç 'ulvî' araç 'kirli'   / 25-06-2005
 Saadet Türkiye yollarında...   / 24-06-2005
 Murdoch'un partneri kim?   / 23-06-2005
 'Ölüme davetiye' çıkarmak   / 22-06-2005
 'Kaçak müteahhitler'in CHP sevgisi   / 21-06-2005
 Yenidoğan ünitesi 'kuvöz'lük oldu   / 19-06-2005
 İstanbul'da 'Ispartakule' kavgası   / 18-06-2005
 Unakıtan'ın 'kaçak villası' yasallaştı   / 17-06-2005
 Hangi parti seçime hazır?   / 16-06-2005
EMRE AKÖZ
Her reklam yayınlanır mı?
Yukarıdaki başlığı görünce...
MEHMET BARLAS
Dünyada iman, ahirette mekan modeli mi?
İran'da radikal...
İLKER SARIER
İzinsiz yazı yazılamaz
Bir süredir gazeteler, tuhaf...
MAHMUT ÖVÜR
'Mimar Sinan da devşirme'
MHP içinde başlayan muhalefet...
SAVAŞ AY
Japonlar ya da caponlar ve baykuş kanatları!..
Anneannem...
YAVUZ BAYDAR
Fotoğrafın sahipleri
Sabah, AA kaynaklı fotoğrafları...
Protestolu start
Protestolu start
Canaydın'ın istifasını isteyen ultraslanlar, sezon açılışında takımı...
Taraftar Silva diyor
Taraftar Silva diyor
Yeni sezona yıldız transferlerle başlamak isteyen Fenerbahçe'nin...
Akaryakıta zam sürerse el koyarız
Akaryakıt fiyatlarının adaletli olması için 6 ay süre verdiklerini...
Ağar: Vatandaşların oyuyla sorunlar biter
DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, vatandaşın ne kendi, ne de çocuğunun...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu