kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sabancı: 'TT'den vazgeçmemizin nedeni tamamen stratejik'

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, tamamen stratejik sebeplerden dolayı Türk Telekom ile ilgilenmekten vazgeçtiklerini belirterek, ''Ancak Telsim dosyasını tamamen kapatmayacağız'' dedi.

Sabancı, 2004 yılını dolar bazında ciddi bir büyümeyle başarıyla kapattıklarını belirterek, geçen yılın hem Sabancı Holding hem de Türkiye açısından iyi bir yıl olarak geçtiğini söyledi.

2005 yılının ilk 5 aylık sonuçlarına göre de iyi gittiklerini ve grup olarak planladıkları hedeflere ulaşmayı beklediklerini kaydeden Sabancı, içinde bulundukları bütün sektörlerde büyüme öngördüklerini, ancak piyasada genel olarak bu yıl geçen yılki kadar kuvvetli bir büyüme görülmediğini ifade etti.

Türkiye ekonomisi için hayati öneme sahip en önemli konunun siyasi ve ekonomik istikrarın devam ettirilmesi olduğuna dikkat çeken Sabancı, bu istikrarın devam ettirilerek büyümeye yönelik aksiyonlara geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Güler Sabancı, ''Zaman zaman erken seçim lafları dolaşıyor. Bunu açıkçası çok gereksiz buluyorum, en önemli ihtiyacımız yıllar sonra kavuştuğumuz istikrarı korumaktır. Türkiye 1957 yılından beri normal zamanında seçim yapmamış. Hep erken seçim yapmış. Bir kere de zamanında seçim yapalım. Ortada önemli bir kriz yokken erken seçim sözlerini, laflarını gereksiz buluyorum'' diye konuştu.

AB'ye üyelik sürecine değinen Sabancı, AB projesinin bir medeniyet yolculuğu olduğunu, bu yolculuğun sancılı ve zorlu geçebileceğini söyledi.

Bugünlerde Avrupa'da bir karışıklığın söz konusu olduğunu, ne olacaklarını ve ne yapacaklarını bilmez vaziyetleri bulunduğunu dile getiren Güler Sabancı, ''Bundan dolayı oradan gelen seslere, reaksiyonlara daha soğukkanlı ve temkinli davranmalı, Avrupalılara zaman vermeliyiz. Bu ara AB'den gelen beğenmediğimiz, hoşlanmadığımız seslere toleransla yaklaşmalıyız. Ama yolumuza, yapmamız gereken reformlara da devam etmeliyiz'' diye konuştu.

''TÜRK TELEKOM EN SON KALDI, DEĞERİ ARTTI''

Yabancı sermaye girişindeki artışa işaret eden Sabancı, ''Özelleştirmeler kapsamında stratejik sektörlerdeki şirketlerin yabancılara satılmaması yönündeki eleştiriler'' ile ilgili olarak şöyle konuştu:

''Stratejik sektörler hangileri? Eğer o kadar çok sektör stratejik öneme haiz ise demek ki her şeyimiz stratejik öneme haiz. Demek ki yabancılara satmayalım, yabancılarla ortak olmayalım. Bu, dünyanın gerçekleriyle uyan bir şey mi? Böyle düşünenlere dünyadaki gelişmeleri, globalleşmeyi anlatmak lazım. Hala neden anlamadıklarını anlayamıyorum. Eskilerin tabiriyle akıntıya kürek çekiyorlar. Ama olayı yavaşlatıyorlar. Türkiye'nin kaybedecek zamanı yok. En önemli gereksinimlerimizden biri hız.''

Güler Sabancı, Türk Telekom'un özelleştirilmesine ilişkin de şunları kaydetti:
''Tamamen stratejik sebeplerden dolayı ilgilenmekten vazgeçtik. Çünkü kendi yaptığımız stratejide sabit hatlarla ilgilenmemeye karar verdik. Ancak Telsim dosyasını tamamen kapatmayacağız, ilgileniyoruz. Ayrıca şu anda bu bölgede kala kala bir tek Türk Telekom kaldı özelleştirilmeyen. Geçen hafta Pakistan, bir ay önce Çek Cumhuriyeti özelleştirdi. Pakistan'da, Çek Cumhuriyeti'nde, Romanya'da, Bulgaristan'da stratejik değil de telekom, Türkiye'de mi stratejik? Bizim Türk Telekom'un değeri ayrıca bu sebepten çok arttı. Çünkü
bölgede en son kaldı. Sabit hatla ilgilenenler, isteyenler Türk Telekom'un böyle bir ilave değeri olduğunu da biliyorlar.''

''280 ARKADAŞIMLA YENİ STRATEJİ OLUŞTURDUK''

Sabancı Üniversitesi'nde 4 hafta sonu 280 arkadaşıyla birlikte Sabancı Topluluğu'nun 2015'i ve sonrasını tartıştıklarını, bu kapsamda yeni bir strateji oluşturduklarını anlatan Sabancı, bu strateji doğrultusunda çok büyük potansiyel gördükleri mevcut işlerde büyümeye karar verdiklerini söyledi.

Güler Sabancı, ''Örneğin perakende işinde 3-5 senede 3 katı büyüme imkanımız var. Bunları görünce stratejik olarak bu konudan (Türk Telekom) çekildik. Ortağımız Carrefour ile birlikte çok ciddi yatırım yaparak bu hedeflere ulaşmayı öngörüyoruz. Önümüzdeki haftalarda Carrefour'dan ortaklarımız gelecek. Agresif, hızlı büyüme planımız ve isteğimiz var. İki ortağın da bu konuda prensip anlayışı söz konusu'' diye konuştu.

Bankacılığın Sabancı Holding'in ana işi olduğuna işaret eden Sabancı, ''Yabancı bankalar artacak, bunun hiçbir tehlikesi yok. Biz de belki (Akbank'ta) bu yönetimi paylaşmayı düşünebiliriz. Buna (Tamamen kapalıyız) demiyorum. Bankacılık bizim çok iyi bildiğimiz bir iş. Bu nedenle çok seçici oluruz. Kim olduğu, nasıl olduğu çok önemli'' dedi.

Sabancı, çimento sektöründeki yatırımlara devam ettiklerini, Çanakkale'deki fabrikaya 135 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını ve kapasitesini yüzde 100 artırdıklarını kaydederek, ''Akçansa ile bu bölgedeki, Çimsa ile de güneydeki Uzan fabrikalarıyla ilgiliyiz. İlgiden de öte istekliyiz'' diye konuştu.

''ÇİN'DE TESİS ALIMIYLA İLGİLİ GÖRÜŞMELER VAR''

Kordsa International'ın kord bezinde dünyada bir numara olduğunu hatırlatan Sabancı, Kordsa'nın yurtdışı yatırımlarının devam ettiğini,Brezilya'daki tesisleri, satın aldıkları başka bir kord bezi tesisiyle birleştirdiklerini bildirdi.

Güler Sabancı, ''Kordsa International'ın mevcut dünya piyasasında pazar payı yüzde 18'dir. Şu anda da Çin'de çok ciddi bir tesis alımıyla ilgili görüşmeleri var'' dedi.

Sabancı, gazetelere yansıdığı gibi İstanbul Hilton'u almak gibi bir durumun stratejilerinde yer almadığını kaydetti.

Her zaman birinci önceliklerinin ortakları ve hissedarları için değer yaratmak olduğunu dile getiren Sabancı, ''Ortaklarımız için değer yaratacak, stratejimize uyacak her türlü ortaklığa varız. Tabii ki ahlak, değerler, stratejiye uygunluk çok önemli'' diye konuştu.

''YAPISAL REFORMLARIN UYGULAMASINDA GECİKİYORUZ''

Güler Sabancı, Türkiye'deki reformlara da işaret ederek, yapısal reformların uygulanmasında biraz gecikme olduğunu söyledi. Sabancı, ''Ama üzerinde çalışıldığını biliyorum. Kolay olmadığını da biliyorum.Yine de üst üste bunları yapabileceğimize inanıyorum'' dedi.

Türkiye'deki dolaylı vergilerin olağanüstü bir dengesizlik yarattığını ifade eden Sabancı, ''Çok büyük kişisel haksızlık yaratan bu mesele, Türkiye'nin çözmesi gereken önemli bir konudur. Maliye bunları bizden indiremiyor. Neden? Çünkü yüzde 70'i bunlar. Yüzde 30 olan dolaysız vergiyi adil bir şekilde alabilmek, toplayabilmek, kontrol edebilmek gerçekleşebilse bunlar daha makul bir seviyeye iner'' diye konuştu.

Sabancı, sıcak para konusunda kaygılanmak istemediğini ifade ederek, ''Temkinli olmak lazım. Şu anda dünya piyasalarında ciddi bir likidite fazlası var. Bizim gibi gelişmekte olan pazarlara böyle bir kaynağın geliyor olması aslında memnuniyet verici. Ben o açıdan kaygılanmıyorum ama yine de temkinli götürmekte fayda var'' diye konuştu.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 IMF: 'Yabancı sermaye Türkiye gibi ülkelere yöneliyor'
 İran'dan Turkcell'e ikinci şans
 Petrolde tarihi rekor
 İşsizlik oranı % 10.9
 Rusya yasağı kaldırdı
 Özince: 'Rusya yatırımlarında yılda 342 milyon dolar ciroya...
 Tüzmen: İhracat 70 milyar doları aştı
 Hazine, yarın iki ihale düzenleyecek
 Demirel'in 'Isparta Beyliği' çöktü
 Toprak ailesine VIP hizmeti sürüyor
 Gökkafes'i bankasına el konulmadan sattı
 Ertürk: Mahkeme kararı tahsilatı zorlaştırıyor
 Pepe: AKSA olduğunu bilseydim ödül vermezdim
 Cepte fotoğraflar 2 megapiksel oluyor
 KOBİ'ler AB'yi derste öğrenecek
 200 milyon kişi Türk malı kot giyiyor
 Ailelere özel 'Zafira' yenilendi ve hızlandı
 İşte yeni Peugeot 307
 Nissan Navara için geri sayım
 İtalya'dan Aydın'a jant tesisi yatırımı
 Tekstil GAP ihracatını sırtladı
 KESK zammı kabul etmeyecek
GÜNTAY ŞİMŞEK
Zorla ve kontrollü sivilleşme
Yaklaşık iki yıldır bu...
GAZİ ERÇEL
Sürdürülebilir büyüme ve kurumsallaşma
Geçenlerde...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Olumsuzlukları dengelemede yabancı sermayenin...
'Koyverdun gittun' bizi
Kazım Koyuncu için Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nda düzenlenen törene,...
Atlar koştu ben yoruldum
Şampiyon bir soydan gelen 'Populer Demand' 79. Gazi Koşusu'nu...
Başarısızlık mideye zarar verir
Başarısızlık mideye zarar verir
Yaşayan en eski Türk reklamcı olan 90 yaşındaki İzidor Barouh bugün...
YÖK katsayıda diretti hükümet yeni arayışta
YÖK katsayıda diretti hükümet yeni arayışta
Bakan Çelik, başkanlık yaptığı YÖK Genel Kurulu'nda, ÖSS'de uygulanan...
IMKB
E: 26.866 D:% -0,62
DOLAR
S: 1,350 D:% -0,185
EURO
S: 1,641 D:% 0,459
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu