kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sizi ailem ve ülkemle tanıştırmak istiyorum
Sizi ailem ve ülkemle tanıştırmak istiyorum

"Benim Ailem" 52 ayrı aileyi ve yaşadıkları ülkeyi renkli fotoğraflarla anlatıyor. Ömer Uluç "Heves Kuşu Durmaz Döner"in sayfalarını sergi mekanına benzetmiş.

Çocukların ufkunu açacak bir kitaptan bahsetmek istiyorum. Peru'dan Eritre'ye, Ürdün'den Malezya'ya tam 52 ülkeden soluk kesen aile fotoğraflarının yer aldığı "Benim Ailem", Kaknüs Yayınları tarafından yayımlandı. Dünyanın dört bir köşesinden aileler seçilip fotoğrafları çekilmiş ve çocukların ağzından yaşamlarından kesitler aktarılmış. Aileler kadar fotoğraflandıkları yerler de birbirinden renkli. Tam bir sayfayı kaplayan aile fotoğraflarının karşı sayfasında, ailenin nerede yaşadığına işaret eden, söz konusu ülkenin bir haritası; ülkenin büyüklüğü, nüfus yoğunluğu, dini ve etnik çeşitliliği gibi konularda bilgi veren kısa istatistiki bilgiler ve ailenin çocuklarının birinin ağzından aktarılan günlük yaşama dair eğlenceli bir metin yer alıyor. Kitabın belkemiğini Uwe Ommer'in muhteşem fotoğrafları oluşturuyor. Ommer öyle pozlar yakalamış ki aynı anda hem günlük yaşamın sıradanlığı hem de fotoğraflanan ülkenin benzersiz karakteri yansımış kameraya. Hayal gücünü harekete geçiriyor bu fotoğraflar. Çocuklar için, büyükler için, kültürler ve nesiller arasında köprü görevi görecek bir albüm.

ULUÇ'UN KALEMİNDEN
Türkiye'nin en önde gelen sanatçılarından Ömer Uluç'un, Divan şairi Baki'den bir alıntıyla "Heves Kuşu Durmaz Döner" adını verdiği kitabı Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı. Uluç'un kendi konuşma kayıtlarından seçtiği "fragmanlar" la başlayan ve kitabın sayfalarını bir sergi mekanı olarak düşünerek tasarladığı kitabı, sanatçının yeni bir yapıtı olarak görmek mümkün. Kitabının özellikle 'Dönemler' adını verdiği bölümünde yeni ve eski işlerini 'sular', 'bordürler' niteliğinde, bir çeşit "tezhip"le karşılaştırdığında ya da bir araya getirdiğinde, sanatçının yeni yorumları, dolayısıyla yeni işleri ortaya çıkıyor. Uluç'un çağdaş sanatla geleneksel tezhip sanatını bir araya getirmesi özellikle dikkat çekici bir özellik. Uluç'un konuşma kayıtlarından seçerek oluşturduğu metinler, hem uzun bir dönemi ve yaşamı hem bir düşünce üretme ve sanat yapma biçimini, kayıt sırasına sadık kalarak anlatıyor, dolayısıyla metin 'fragmanlar' niteliğinde... Kitabın görsel kısmında 'Oturumlar I ve II' bölümleri Uluç'un son yıllardaki sergilerinin bir devamı ve büyük, yeni bir sergi niteliğinde. Uluç kitabında, Paris ve İstanbul atölyelerinden, bir çeşit diziler gibi sürekli 'eklemeler' ve 'bir araya getirmeler'i sergiliyor. 'Heves Kuşu Durmaz Döner', Türkçe ve İngilizce olarak yayımlandı.

SANAT DÜNYAMIZ
Sanat Dünyamız Dergisi'nin 95. sayısının ana konusu olan "Yapıt Okumaları" dosyasında, Türkiye'den çeşitli sanatçı, sanat tarihçisi ve küratörün, kendi seçtikleri birer yapıt hakkında yazdıkları yer alıyor. Bu dosyada eserleri bulunan sanatçılardan bazıları: Hale Tenger, Gericault, Hatice Güleryüz, Berat Işık, Seza Paker, Avni Lifij, Emre Tandırlı. Yazarlardan bazıları ise Haldun Dostoğlu, Bedri Baykam, Ahmet Kamil Gören, Başak Şenova, Emre Zeytinoğlu, Şener Özmen. Kolombiyalı bu sevimli aile de (solda) "Benim Ailem" kitabında yer alıyor.

Sayım Çınar

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Üniversiteli gençler sanal alemde çete kuruyor
 Alışveriş ve moda artık Beyoğlu'ndan soruluyor
 Yaz akşamlarının nostaljik eğlencesi
 Jet lag'i nasıl alt edebilirsiniz?
 Tarihin en eski kuralı kaçan kovalanır
 Haftanın Kitapları
 Geleceğin mucitleri engelliler için çalıştı
 Sokaktan milli takıma
 Dünyaya tasarım satıyorlar
 Atasay'dan denize davet
 Yaza özel çorap
 Ayağınıza "sağlık"
 Siz dore ayakkabı almadınız mı?
 'En iyi grup'tan iyi bir albüm çıkmadı
 Arşivinizde yer açın
 Dışarı Çıkmadan Önce
 7 gün 7 gece nerede ne yapmalı?
 Angelica her şeyden değerli
 Treni kaçırmayın!
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
Palmiyeler kentinde insanlık dramları
Palmiyeler kentinde insanlık dramları
Dijital kamerayla çekilmiş bu bağımsız sinema tadındaki film,...
Chaplin'den sinema dersi
Sessiz sinemanın ustası Charlie Chaplin aile albümü, hayatının açığa...
Koleksiyonu için özel müze kurdu
İşadamı Hilmi Nakipoğlu, topladığı 900 fotoğraf makinesini Nefus Nakipoğlu...
Klarnetin piyano ve kemanla buluşması
Aya İrini 1 temmuzda klarnet, piyano ve keman sesleriyle dolacak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.