kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bir kitap için dünyayı dolaştı
Bir kitap için dünyayı dolaştı
Japon prensine kitap imzalayacak

Bir kitap için dünyayı dolaştı

Kostüm tarihçisi Elif Jülide Dereboy, beş yıllık bir çalışmayla hazırladığı "Kostüm ve Moda Tarihi" adlı kitabını, teatral moda gösterisiyle tanıtıyor. Gösteride Antik Yunan'dan Mısır'a pek çok kostüm yer alıyor.

İlkçağlarda yemek, içmek gibi doğal bir ihtiyaç olan giyinmek, günümüzde yerini şıklık yarışına bırakmış durumda. Peki ama bugünlere gelene kadar bu amansız yarışta neler yaşanmış, hangi toplumlar neler giymiş, neler takmış takıştırmış? Eski dönem filmleri bu merakımızı gideren ipuçları verse de, konuyla ilgili detayları içeren yerli kaynak bulmak çok zor. Ancak kostüm tarihçisi Elif Jülide Dereboy'un çizimleriyle süslediği ve her dönemi detaylarıyla anlattığı "Kostüm ve Moda Tarihi" adlı kitabı, bu sıkıntıyı büyük ölçüde çözecek gibi görünüyor. Türkiye'de kısa sürede yoğun ilgi gören kitap, önümüzdeki aylarda Kültür Bakanlığı Yayınlar Dairesi Başkanlığı'nın sponsorluğunda Japonya, Moskova ve Frankfurt'ta düzenlenecek kitap fuarlarında da tanıtılacak. Ayrıca kitabı ilginç kılan bir başka detay da görkemli bir defileyle tanıtılıyor olması. Yine Dereboy'un organize ettiği ve teatral bir gösteri şeklinde gerçekleşen defilede Mısır, Girit, Roma, Yunan dönemi kostümlerinden, Ortaçağ Saray kostümlerine, Barok dönem kostümlerinden günümüze kadar geçen süreçte, kostümün geçirdiği evrim anlatılıyor. Tanıtımın ilk ayağı, 9 Haziran'da Ankara Devlet Opera ve Bale Sahnesi'nde gerçekleşti. İkinci tanıtım gecesi ise bu akşam Sultanahmet'teki Türk İslam Eserleri Müzesi'nde düzenlenecek. Cumhurbaşkanı, Kültür Bakanı ve Fransa, Danimarka, Japonya gibi yabancı ülkelerin büyükelçilerinin de davetli olduğu gecede, toplam 80 kostüm sergilenecek.

İKİ AYDA 120 KOSTÜM
Bu kitap için beş yıl süren kapsamlı bir araştırma yaptığını belirten Dereboy, üniversite ve tasarım kurslarında kaynak kitap olması amacıyla, böyle bir kitap hazırladığını söylüyor: "Konuyla ilgili Türkçe yazılmış bir kaynak kitap yok. Ayrıca moda tarihiyle ilgili yabancı kitaplar da çok pahalı. Ben bütün dünyadaki yayınları inceledim. Dünyadaki kostüm tarihiyle ilgili müzeleri, sergileri, kütüphaneleri tek tek dolaştım. Bir Girit uygarlığı için üç kezGirit'e gittim. Çünkü tarihi içeren bir moda illüstrasyonu yapıyorsanız, cilt renginden göz makyajına saçın taranma şekline, saçta kullanılan başlıklara, el yapılarına, anatomilerine her şeyine dikkat etmek zorundasınız. Bu araştırmalar sonucunda da kitabı hem yazdım hem de konularına göre tek tek çizimler yaptım. " Kitapta 200 farklı kostüm illüstrasyonuna yer veren Dereboy, tanıtım için defile düzenleme fikri oluşunca, iki ay içersinde 120 kostüm hazırlandığını söylüyor: "İslam Eserleri Müzesi'nde 80 adet kostüm sergilenecek. Ayrıca kitabımda yer almayan Osmanlı kostümleriyle ilgili de bir gösterimiz olacak. Bu müzenin anlamına uygun olması için Osmanlı saray düğünü sahnelecek." Hepsi özel dokuma kumaşlarla, el işlemeleriyle hazırlanan kostümleri ileride bir müzeye bağışlamayı düşünen Dereboy, öncesinde yurtdışında da birkaç defile yapmak niyetinde, "Bu defilenin New York Türk Haftası'nda Amerika'da sergilenmesini çok istiyorum. Sanıyorum, Kültür Bakanlığı da destek verecektir. Kitabımın da değişik ülkelerde basılmasını ve çeşitli dillerde kitap raflarında görmek beni çok mutlu eder" diyor.

Neslihan Tunç

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Koleksiyonu için özel müze kurdu
 Klarnetin piyano ve kemanla buluşması
 Tatil ve sanat iç içe
 Kusursuz bacak hayal değil
 Başbakandan Kutoğlu'na davet
 'Pisi Palas'ta koltukları tırmalamak bile serbest
 Resimlerinde ezilen Anadolu kadınının hikayesini anlattı
 Taze süt içip dalından meyve yiyin
 Hollywood tatilde
 Öğrenci robotları yarışıyor
 'Külkedisi' İstanbul'da
 Ilgaz Cide'de anılacak
 TV klasikleri geri dönüyor
 Çocukların favori yiyeceği dondurma
 Biri iyilik meleği biri süper zeka
 Baş ağrısı aş, iş ve eş kaybettiriyor
 Serginin geliri parka gidiyor
 Venedik'te bilimi sorguluyoruz
 Bebek'te şenlik var
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Bu siyasi bir yazıdır
Saat akşam yedi. Güneş batmak...
FİLİZ AKIN
Baylar ve bayanlar
Örneğin 'air condition' denilen soğuk...
ALİ POYRAZOĞLU
Koş vatandaş sen de Bodrum'a koş
Yüzlerce sahnesi olan...
SUNAY AKIN
İkinci çocukluk
İstanbul Oyuncak Müzesi iki ayı geride...
Chaplin'den sinema dersi
Sessiz sinemanın ustası Charlie Chaplin aile albümü, hayatının açığa çıkmamış...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.