kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Guntay Simsek @ SABAH
 

Özelleştirmede çok ortaklı oyunlar

Özelleştirme tartışmaları anlamsız noktalardan yeniden başladı. Özelleştirmenin ruhunu ise tamamen terk etmiş görünüyoruz. Tartışmalarının gündeme geldiği şu günlerde
Türkiye Petrol Rafineleri Anonim Şirketi (TÜPRAŞ) Türk Telekom, Galataport, Erdemir gibi yabancıların yoğun ilgi gösterdiği rakamsal değerleri çok yüksek özelleştirmeler için teklifler alınıyor. Sivil toplum kuruluşları da dahil olmak üzere tüm kesimlerin olmasa bile TBMM çatısı altındaki partilerin dahi uzlaşma göstermesi yeterli olacakken, tartışma en tepede başlıyor.
Bir gurup işadamımız ise daha baskın çıkıyor . 'Yabancılara Türkiye'nin değerlerini kaptırmayalım' mantığıyla yola çıkan işadamları çok ortaklı konsorsiyumlar kurarak, siyasi otoritenin üzerinde çok yönlü baskılarla 'selden kütük kapma yarışı' na girmiş durumdalar. Bu mantığın özelleştirmeyle nasıl bir ilişkisi olduğu ise henüz açıklığa kavuşturulmuş değil.
Ayrıca çok ortaklı olarak yola çıkan çok üyeli derneklerin, odaların ve birliklerin yönetim kademesinde özelleştirme için yeni modeller geliştiren işadamlarının klasik ihale oyunu mantığıyla kendi kontrollerine aldıkları kamu şirketlerinden devletin ne kadar istifade edeceği de belli değil. Zira bu kurumlar bir nevi yarı resmi şirket konumuna geçerek devletin başını ağrıtmaya, aynı alanda faaliyet gösteren diğer özel şirketlerin önlerini kesmeye, rekabet yerine kavgaya ortam hazırlayacak gibi görünüyor.
Ticari değeri yüksek görünen kamu kurumlarının özelleştirilmesine, iş adamlarımızın oda, dernek gibi kurumları bulaştırmadan, kendi aralarında ortaklıklar kurarak ve sağdan soldan baskı yapmadan normal ihale şartlarında ve yabancılarla birlikte girerek talip olmaları gerekir. TÜPRAŞ'ın yüzde 51 oranındaki kamu hisselerinin özeleştirilmesi amacıyla açılan ihaleye yerli ve yabancı büyük guruplardan toplam 13 yatırımcıya ön yeterlilik verildi. Ancak, TÜPRAŞ'a getirilen eleştiri,
'Böyle bir stratejik kurum yabancıya satılmasın. Halka arz edilsin.' Bu yaklaşımı Türk Telekom, Erdemir gibi kurumların özelleştirilmesinde de görmek mümkün. Hem gelişmek istiyoruz, hem de dışarıya açılmaktan, yabancı sermayenin gelmesinden korkuyoruz.
Korkular ülkesi haline geldiğimizden, Anadolu'daki her düşünceden, her talepten ürker hale geldik. İnanç özgürlüğünün de, özelleştirmenin de, dünya ile daha yakın irtibatın da önü kapalı. İş mezhep ve meşrep ölçülerinde ele alınıyor lokal kavgalara fırsat verilerek, umuma şamil olacak adımlar atılmıyor.

Havada
mevzuat israfı
Dün TRT 3'de millet vekillerimizin havacılıktan ne anladıklarına yekinen şahit olduk. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Kanun Tasarısı görüşülürken kürsüye gelenler her biri ayrı telden çaldı. Özel havayolları ile Türk Hava Yolları karşılaştırması yapıldı. Kimisi çıkıp memleketine THY'nin neden seferler yapmadığını sorgularken, bazıları da çıkıp yeni meydan yapılmasını talep etti. Ancak, uzun bir süredir Türkiye'nin gündeminde olan ve şimdiye kadar çıkarılmayan kanunun neden çıkarılmadığı ve yeni kanun ne getireceği de az da olsa tartışıldı.
Fakat, bu yasanın acilen çıkarak devreye girmesiyle, Türkiye'nin havacılıkta önemli bir boşluğunu dolduracağına, sektörün nasıl bir düzene kavuşacağına anlaşılan vekiller tam vakıf değiller. Beni de pek fazla tatmin etmeyen bu kanun tasarısının en azından bu haliyle çıkmasının faydalı olacağına inanıyorum. Özel hava yollarının bu yasayla daha iyi denetleneceğine ve yurtdışında daha az problemlerle karşılaşacaklarını da hatırlatmamda fayda var.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 AB'ye Finliler de şaşı bakıyor   / 22-06-2005
 Kim anlar slottan permiden?   / 20-06-2005
 Galataport'un değeri nedir?   / 18-06-2005
 Paris'te son tango   / 15-06-2005
 Tekel tüttürmesi   / 13-06-2005
 TAV şaşırttı   / 11-06-2005
 İş kadınlarının güç yarışı   / 08-06-2005
 Dişi TÜSİAD ve MÜSİAD rekabeti   / 06-06-2005
 Neden üzerimize geliyorlar?   / 04-06-2005
 Formula forma girmeye çalışıyor   / 01-06-2005
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Bireysel emeklilik sisteminin avantajları
Bireysel...
GAZİ ERÇEL
Bankaların denetimi ciddi bir iştir
Merkez Bankası'nda...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Özelleştirmede çok ortaklı oyunlar
Özelleştirme...
Ankara'da SABAH'ın 'Yaz Gecesi' rüzgârı
SABAH'ın Ankara'daki 'Yaza Merhaba' kokteyli çok sayıda siyasetçi,...
Ankara'nın nabzı gecede attı
'Yaza Merhaba' kokteyline Ankara'daki büyükelçiler, bürokratlar ve...
3 günde 30 yıllık dost gibi
3 günde 30 yıllık dost gibi
Yunanistan'ı ziyaret eden ilk Türk komutan olan Büyükanıt'tan gezinin...
Bush ve Blair için 'hesap verme' vakti
Bush ve Blair için 'hesap verme' vakti
George Bush ve Tony Blair'i Irak Savaşı nedeniyle sembolik olarak...
IMKB
E: 27.033 D:% 0,04
DOLAR
S: 1,352 D:% -0,185
EURO
S: 1,631 D:% -0,153
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu