kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Vicdan jürisi toplanıyor
Jüri Üyesi Madenci: Bush'a İdam Çıksa Ben İtiraz Ederdim
Karar Pazartesi Günü Açıklanacak

Vicdan jürisi toplanıyor

Irak Dünya Mahkemesi, İstanbul'da üç gün sürecek nihai oturumuna bugün başlıyor. 8 kişilik vicdani jürinin vereceği kararla tüm dünyanın vicdanına seslenilecek.

Küresel barış yanlılarının ABD ve İngiltere'yi Irak'ı işgali sırasında işledikleri insanlık suçları nedeniyle yargılamak için kurulan Irak Dünya Mahkemesi (WTI), bugün İstanbul'da nihai karar için toplanıyor. Yaklaşık 2 yıldır New York, Londra, Berlin, Roma, Brüksel ve Tokyo'nun da aralarında bulunduğu çeşitli kentlerde toplanan mahkeme, bugün Topkapı Sarayı Darphane-i Amire binasında kurulacak. 3 gün sürecek mahkeme sonunda alınacak kararın hiçbir hukuki yönü olmayacak elbette, amaç verilecek kararla tüm dünyanın vicdanına seslenmek. Bu yüzden duruşmalarda 8 kişiden oluşan "vicdan jürisi" görev yapacak. Irak halkına karşı işlenen hukuki, siyasi, sosyal, etik, kültürel suç ve ihlalleri değerlendirecek olan mahkemenin iddia heyeti ve tanıkları Türkiye ve dünyada savaş karşıtı harekete katılanlar, savaşa tanıklık edenler, gazeteci, akademisyen, hukukçu, yazar ve sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşuyor.

FALK: TARİHİ BİR GİRİŞİM
WTI İddia Heyeti'nin başkanlığını ise, UNESCO Barış Ödülü sahibi, uluslararası hukuk profesörü Richard Falk yapacak. Falk dün düzenlediği basın toplantısında, WTI'nın, savaş ve barış meselelerinde "hiçbir devlet adamının veya devletin hukuktan üstün olamayacağı'' inancıyla hareket eden tarihi öneme sahip bir girişim olduğunu söyledi. BM Güvenlik Konseyi'nin onayıyla yapılmayan savaşların "yasadışı savaşlar'' sayıldığını hatırlatan Falk, WTI'nın "Irak Savaşı'nın da bu tip bir yasadışı savaş olduğu, ABD ve İngiltere'nin de bu savaşın başlaması ve savaş hukuku ihlallerinden cezai olarak sorumlu olduğu'' görüşünü paylaşan insanlardan oluştuğunu kaydetti. "WTI'nın infaz gücü bulunmayan bir mahkeme olduğunun farkındayız. Daha ziyade duyarlı, bağımsız, tarafsız ve dürüst insanların gerçekleştireceği bir soruşturma bu'' diyen Falk, "BM Irak işgaline yönelik hesap sormak istemiyorsa, bunu yapmak sivil topluma düşüyor'' diye konuştu.

NEDEN İSTANBUL SEÇİLDİ?
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Falk, "nihai oturum için neden İstanbul seçildi?'' sorusu üzerine, "Türkiye'de Irak savaşına karşı muhalefet eden güçlü bir barış hareketinin bulunması ve Türkiye'nin, Irak'a komşu olması dolayısıyla durumdan etkilenen ülkelerin başında gelmesinin bu seçimde etkili olduğunu'' söyledi. Prof. Richard Falk, "Mahkemeden ne gibi bir karar çıkabileceğine'' yönelik soru üzerine de, "Kararı, WTI'nın Vicdan Jürisi'nin belirleyeceğini, onun için bir fikri bulunmadığını'' belirterek, "Bu sembolik bir mahkeme ve aslında gerçek mahkemeler gerçekten yargılama yapsaydı ne sonuçlar çıkabileceğini gösterecek'' dedi. İddia Heyeti Başkanı Falk, bir soru üzerine, Saddam Hüseyin'in de yargılanması gerektiğine inandıklarını, ancak şu an yapılan yargılamanın tarafsız olmadığını düşündüklerini belirtti. WTI nihai oturumuna gözlemci olarak katılacak olan İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu da, WTI'da 20 ülkeden elde edilen belgelerin değerlendirileceğini ve tanıkların dinleneceğini söyledi. Kolcuoğlu, "Bu mahkemeden çıkan kararın, bu nedenle uluslararası mahkemelerde en önemli kanıt niteliği taşıyacağını ve değerlendirmeye alınacağını düşünüyorum'' dedi. Mahkemede bugün "Uluslararası Hukuk ve Kurumların, Hükümetlerin, Medyanın Sorumluluğu'', yarın "Irak'ın İstilası ve İşgali'', Pazar günü "Küresel Güvenlik Ortamı ve Gelecek Alternatifleri'' başlıklı oturumlar yapılacak, ardından WTI Vicdan Jürisi kararını belirleyecek. Karar, pazartesi günü açıklanacak.

ZÜLFİKAR ALİ AYDIN MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Adalet Bakanı'ndan son dakika teklifi
 Milletvekili zammına Deniz Baykal engeli
 Hariri suikastına Türk ekip
MAHMUT ÖVÜR
Saadet Türkiye yollarında...
Türkiye'nin son 40 yılının...
MUHARREM SARIKAYA
YSK'nın seçim hazırlığı
Seçim kelimesi ağızdan çıktığı...
YAVUZ DONAT
MGK... Yeni düzen...
Milli Güvenlik Kurulu bir Anayasal...
Sanal âlemde tehlikeli reçete
Doktor kontrolünde alınması gereken, çoğunun kullanım süresi dolmuş...
Kutu açılsın kötü söylensin
Sandra Forutan diye birinden Amerika'- dan bir paket gelse ve...
Erdoğan'dan YÖK'e: Sen önce başarılı ol
Erdoğan'dan YÖK'e: Sen önce başarılı ol
"Dünyadaki ilk 500 üniversite arasında Türkiye yok. Burada başarılı...
Orgeneral Büyükanıt'a Atina'da sıcak karşılama
Orgeneral Büyükanıt'a Atina'da sıcak karşılama
Yunanistan Kara Kuvvetleri Komutanı'nın davetlisi olarak Atina'ya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu