kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
35 yıllık macera bitti
35 yıllık macera bitti

Stephen King ilkini 1970'te yazdığı Kara Kule serisini 'Kule' ile tamamladı. Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nin Türkçe ikinci cildi de çıktı.

Stephen King, Kara Kule'nin açılış cümlesini 1970 yılında yazmıştı. İlk romanı Göz'den sonra King tüm dünyada en çok satan kitaplar listesine giren 40 roman daha yayımladı. Romanlarının büyük bir bölümü Türkçeye çevrilen ve Kara Kule Serisi'nin tamamı Altın Kitaplar tarafından yayımlanan yazar, bu kez, Kara Kule 7 - "Kule" ile okurla buluşuyor. Kara Kule yolculuğu: Tüm güzel şeylerin bir sonu vardır. Ne devamlı okuyucular ne de Stephen King bir öyküyü ebediyen devam ettiremez. Romanın kahramanlarından Roland Deschain'in durup dinlenmeden Kara Kule'yi araması, öykünün başından beri onu izleyen okuyucuların sabrını taşırdığını düşünüyor yazar ve son kitabında Roland'ın ve arkadaşlarının macerasına devam ediyor; herkes bir yana dağıldığı halde Roland'ın ka-tet'i henüz bir bütün halindedir. Susannah-Mia (1999 yazında) Dixie Pig'den Llunderclap'ın Fedic doğum odasına - aslında burası bir dehşetler odasıdır- taşınır; Jake ve Peder Callahan yanlarında Oy ile ellerinde silahlarla Lerington Caddesi ile Altmış Üçüncü Sokak'ın köşedeki restoranına dalarlar. Düşmanlarının sayısını ve ne denli tehlikeli olduklarını bilmemektedirler. King'in heyecanlı serisinin son kitabı önümüzdeki hafta kitapçılarda.

TÜRKÇE SEYAHATNAME

Yapı Kredi Yayınları, Evliya Çelebi konusunda verdiği sözü tutmaya ve hazırlandıkça ciltleri yayımlamaya devam ediyor. Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nin ikinci cildi de "günümüz Türkçesiyle" yayımlandı. Seyahatname'nin özgün diliyle yayımlanan ilk dokuz cildinin gördüğü büyük ilgi, onun doğrudan doğruya yazma nüshalarından sadeleştirilerek yapılmış yeni bir basımını da zorunlu kıldı. İsteyen özgün dilinden okuyabilecek isteyen de günümüz Türkçesinden... İkinci cilt, İstanbul'dan Mudanya'ya deniz yoluyla gerçekleştirilen kısa fakat çok güzel hikaye edilmiş kısa bir yolculukla başlar. Eski payitaht Bursa'dan sonra Bolu üzerinden Karadeniz kıyılarındaki Trabzon başta olmak üzere büyüklü küçüklü belli başlı şehirlere; Erzurum yoluyla İran'a, Kafkasya'ya, Kırım ve Girit'e uzanan savaşlar, iç çekişmeler ve özellikle Kafkas şehirleri ve halklarıyla ilgili çok ilginç tespitlerle dolu bir dönemin hikayesi olan bu seyahat, Evliya Çelebi'nin fırtınalı hayatının da kesitlerini oluşturur adeta. İki kitap shalinde sunulan bu ciltte de Evliya Çelebi'nin üslubuna fazla müdahale edilmeden, daha anlaşılır ve daha "bugün"e yakın olma gayreti güdüldü.

MASALSIZ HAYAT OLMAZ
Bu ay Picus'un "Hayatla ölüm arasında masal" başlığını taşıyan dosyasında Bülent Somay, "Masallar hepimizin 'kalıcı hale gelmiş söz'le ilk tanışmamızı temsil eder. Masallar hepimizin içinde yaşadığı gerçekliğin dışında, farklı bir gerçekliği de hayal edebileceğimizin ilk ipuçlarıdır," diye yazıyor. Picus ekibinin böyle bir dosya hazırlamasının nedeni 2005'in dünyanın en büyük masalcısı Hans Christian Andersen'in ikiyüzüncü ikiyüzüncü doğum yılı olması. Bütün dünyada görkemli etkinlikler düzenlendi bu yüzden. Picus'çular da masalları çok sevdikleri için Hans Christian Andersen'le birlikte "Binbir Gece" ve "Dede Korkut" masallarını, Grimm Kardeşler'in derlemelerini, Oscar Wilde, Tahsin Yücel, Murathan Mungan, J.R.R. Tolkien, Karen Blixen ve başka "masalcı" yazarların yapıtlarını inceledikleri bir dosya hazırlamışlar. Dergide "Kitapların da cinsiyeti vardır" başlıklı bir yazı da yer alıyor. Okuyun ilginizi çekecek. Kapak söyleşisi için bu ay Kürşat Başar ile Sumru Yavrucuk bir araya gelmiş. Söyleşinin odak noktası sahne, kitap ve televizyon. Fatma Karabıyık Barbarosoğlu, Deniz Durukan, Şahika Tekand ve Feridun Düzağaç Picus'un öteki konukları. Yazarlara gelince.... Ressam Erdinç Ünlü, Paris meyhanelerinde parasız kaldığı zaman bir kadeh şarap karşılığı resim veren Fikret Mualla'dan yola çıkarak "sahtecilik polemiği"nden söz etmiş. Tiyatrocu Celal Kadri Kınoğlu ilk aşkın, ilk arzunun verdiği tedirginliği anlatmış. Romancı Hakan Bıçakcı, Kafka'nın ünlü Dönüşüm'üne yeni bir bakış getirmiş; Arzu Çur ise bir kedinin sahibiyle ilişkisi çerçevesinde adım adım aşkı yazmış. Sinema yazarı Kutlukhan Kutlu ise "Yıldız Savaşları kimin krallığı?" diye sormuş. Son bir haber: Armağan kitaplarını her ay sürdürecek olan Picus, Devlet Kütüphaneleri'nin abone olduğu dergiler arasına girdi.

KÜÇÜK İSKENDER SEL'DE
Türk edebiyatının aykırı ve uçarı şairi-yazarı Küçük İskender'in bütün eserleri bundan sonra Sel Yayıncılık tarafından yayımlanacak. Küçük İskender'in Sel Yayıncılık'tan çıkacak ilk kitabı "Burç Hikayeleri" temmuz ayında kitapçılarda olacak. Yine kendine has yazı ve çizgisiyle bir marka olmuş Metin Üstündağ "Pazar Sevişgenleri 3" adlı karikatür albümü de temmuz ayında Sel Yayıncılık tarafından yayımlanacak. Everest Yayınları, yeni bir diziye başlıyor. Yaşam Kitapları adlı bu serinin ilk kitabı Gökhan Akçura'nın "Zaman Makinesi" adlı üçlemesinin birinci cildi "Ay'a Seyahat" adını taşıyor. Dizide Hıfzı Topuz'un "Fikret Mualla" adlı kitabı, Naim Dilmener'in Eleştirmenin Günlüğü adlı yazıları da yer alacak. Anılar, günlükler, arşiv derlemeleri, popüler kültüre yönelik yazılar bu dizide yer alacak.
Düzeltme: Geçen hafta, haftanın kitapları bölümünde yer alan Engin Aktel'in "Kestane Karası" romanı Alfa Yayınları'ndan değil Everest'ten yayımlanmıştır. Düzeltir, özür dileriz.

Sayım Çınar

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Angelica her şeyden değerli
 Treni kaçırmayın!
 Lahanayla gelen zayıflık
 Sempatik motosiklet İstanbul caddelerinde
 Orta Amerika'da bir pazar yeri
 Davetlerde şıklık telaşı hiç bitmiyor
 Board'lılar bir araya geliyor
 Endülüs güneşi başkadır
 Haftanın Kitapları
 Remiks bahane Sezen şahane
 Ajandanıza bu konserleri not edin
 Yerine sevemem lütfen ısrar etme!
 Sokak kedileri organ bankası mı olacak?
 Kadınlar bu 'T'yi çok sevdi
 Top model oyunculuğu sevdi
 Kadınlar ve hayatın katları
 Haftanın Kitapları
 Dışarı Çıkmadan Önce
 7 gün 7 gece nerede ne yapmalı?
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
SUNAY AKIN
Filleri yutan pireler!..
Elli beş yıl önce, Türk halkı,...
Kökenleri karışık ama ufku geniş bir serüven
Kökenleri karışık ama ufku geniş bir serüven
Senaryosu Luc Besson'a ait yapım, kültürel kökenleri son derece...
Antalya sürprizlerle geliyor
Antalya sürprizlerle geliyor
42.yılında Antalya Film Festivali yeni bir start alıyor, belki de...
İthal içki stokları alarm verdi
İthalatçı firmalarla devlet arasındaki anlaşmazlık kısa sürede...
Kremlin Sarayı'nın şarapları Türkiye'de
Şarabın bağdan kadehe uzanan yolculuğunun en köklü...
Bir kitap için dünyayı dolaştı
Kostüm tarihçisi Elif Jülide Dereboy, beş yıllık bir çalışmayla hazırladığı...
Çocukların favori yiyeceği dondurma
Hangi çocuk rengarenk, lezzetli bir külah dondurmaya 'Hayır' diyebilir ki?...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.