kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Katsayı değişmedi ÖSS değişti
Katsayı değişmedi ÖSS değişti
Çelik: Teziç'in açıklamaları net değil
Rektörler Şokta

YÖK İmam Hatipli'ye vize vermedi

Normal liseyle meslek liseli arasındaki katsayı farkı değiştirilmedi.

Yüksek Öğretim Kurulu Genel Kurulu, meslek liselilerin katsayısını eskisi gibi 0.3 olarak belirledi. Böylece imam hatip mezunlarının da kendi alanları dışında fakültelere girme şansları kalmadı.

LİSELER BOŞALMAYACAK
Gelecek yıl üniversite sınavına girecekler lise müfredatının tamamından sorumlu. Bu nedenle lise son öğrencileri derslerine devam etmek zorunda kalacak.


Katsayı değişmedi ÖSS değişti

YÖK Genel Kurulu, rektörlerin bile tepki gösterdiği bir kararla, imam hatiplilere vize vermeyen, üniversite sınav sistemini tamamen değiştiren bir karar aldı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) dün, Prof. Dr. Erdoğan Teziç başkanlığında yaptığı toplantıda sürpriz bir karar aldı. Gelecek yıldan itibaren üniversite sınavları, tüm lise müfredatını kapsayacak. YÖK Başkanı Teziç, rektörlerin tepki gösterdiği kararı açıklarken, YÖK'te de karara tepki geldiğini ima etti. Teziç, kararın üçte iki oy çokluğu ile alındığını belirtti ve "Herkesin katılması şart değil, ama karar kurulun kararıdır'' diye konuştu. Teziç, üniversite sınav sistemi üzerine uzun süredir çalıştıklarını belirterek, aldıkları kararın 2 noktada toplandığını söyledi ve şöyle açıkladı:

YETENEK VE BİLGİ
"Birincisi, bundan böyle 2006 yılındaki sınavdan başlamak üzere, yani önümüzdeki yıl haziran ayında sınava girecek gençlerimizin müfredatın bütününden sorumlu olarak sınava girecekleri kabul edildi. Yani öğrenciler lise 1, lise 2 ve lise 3, liseler 4 yıla çıkacaksa lise 4'ü de kapsayacak bir biçimde sorularla muhatap olacaklar. Ama bu soruların 3'te 2'si yeteneğe bağlı ya da kavram üzerine, 3'te 1'i de bilgiye dayalı soru biçiminde olacak." "Uygulamada, 1999'dan 2005 Haziran'ına kadar tek tip soru üzerine inşa edilmiş bir sınav tipi vardı. 9. sınıf düzeyinde bir alan belirlemesi olmaksızın öğrencilerimiz sorulara cevap veriyordu. Ondan sonra bunlar değerlendiriliyordu. Öğrencilerimiz sınava girerken, soruların alan üzerine inşa edildiği bir sisteme girecekler. Yani 4 alandan, lise müfredatına bağlı oldukları 4 alan Türkçe-Edebiyat, Sosyal Bilimler, Fen ve Türkçe-Matematik. Bu alanlarda seçimlerini yaptıkları takdirde, yani lisede seçmiş oldukları alandan bu alanlara ilişkin tercihler yapıldığı zaman, bunların kendi alanlarında başarıları 0.8 katsayısı ile çarpılacak. Alan değiştirmek isterlerse, bunların değerlendirilmesi 0.3 katsayısı ile olacak. Katsayılarda bir değişiklik yok ama sorular müfredatın bütününü kapsayacak bir biçimde yapılacak. Bu da alan üzerine...''

LİSELER KAYBOLUYOR
Teziç, şöyle devam etti: "Liselerin kimliğinin kaybolmaya başlaması endişesi karşısında, bizler de bu gerekçelere dayanarak, sınavın müfredatın bütünü kapsayacak bir biçimde yapılmasını ve soru sistemini de alanlara göre oluşturulacak soru paketleri içinde değerlendirmeye karar verdik. Yani öğrenci, sınava gireceği zaman hangi alandan geliyorsa o alanla ilgili tercihini yapacak ya da değişik bir alanı tercih edebilir. Ama katsayıları dikkate alarak. Eğer kendi alanına giriyorsa avantajlı bir değerlendirmeye tabi olacak. Kendi alanından başka alana giriyorsa, bu takdirde de ortaöğretim başarı puanı 0.3 ile çarpılacak." Teziç, "Meslek liseleri ile ilgili herhangi bir düzenleme yapıldı mı?'' sorusu üzerine, meslek lisesi ya da meslek liseleri içinde bir kategori ya da başka bir yapılanmayı esas alarak yola çıkmadıklarını söyledi. Teziç, "İki konuyu birbirine karıştırmamak lazım. Meslek liseleri seçimini yapanlar kendi yollarında devam edebilirler. Başarılı olanlar, üniversite sınavına girmeksizin dikey geçiş yoluyla da sınavsız lisans programına dahil olabilmektedirler'' dedi.

BAKAN'LA RANDEVU
Teziç, "Hükümetten bir telkin geldi mi?'' sorusunu da şöyle yanıtladı: "Bu konuda bize hükümetten herhangi bir telkin gelmedi. Hatta sayın Milli Eğitim Bakanı, sık sık yaptığı açıklamalarda, 'üniversiteye giriş sınavı YÖK'ün yetki alanı içindedir. Bizim yetki alanımız içinde değildir' dedi.

Gelecek yıldan itibaren üniversite sınav sistemi tüm lise müfredatını kapsayacak...

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Alkol kontrolü için son karar
 Mezuniyet törenine gelmenin de adabı var
 AKP ön protokol için izin vermedi
 Sürpriz seçim sistemi önerisi
 'Air hokey'ci Emine Hanım
MAHMUT ÖVÜR
Murdoch'un partneri kim?
Önce Amerikalı dünyanın ikinci...
YAVUZ DONAT
Sine-i millet
Türk siyasetinin bir çocukluk...
Bir modern simyacı öyküsü
Başarıyı anlatmak zordur çünkü oraya 'Önlerden 2 bilet lütfen'...
Sıcak tıraş bilene İrlanda yolu açık
İrlandalı bir girişimci Türkiye İş Kurumu'ndan deneyimli iki berber...
Telefonunuzu artık 'TİM' dinleyecek
Telefonunuzu artık 'TİM' dinleyecek
Eskiden MİT, polis ve jandarma birimleri, birbirinden bağımsız...
Avrupa'daki toz dumanın inmesini bekleyin!
Avrupa'daki toz dumanın inmesini bekleyin!
AB Komisyonu eski Başkanı Prodi, SABAH'a konuştu: "Ben Türkiye'nin AB...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu