kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

Pazartesi sabahı... Bir mimarla...

İlkbaharın ışıklı bir sabahının içinden geçe geçe, Topkapı Sarayı'- nın yolunu tuttum. Ulaştığımda bir cümbüşün içine düştüm... Dünyanın dört bir yanından gelen turistlerle, eğitim döneminin henüz ilk basamaklarındaki minik öğrenciler Saray'ın hem içinde hem de dışında öbek öbek toplanmıştı. Aralarından sıyrılarak Topkapı Müzesi Müdürlük Binası'na girdim.

***


Masa etrafındaki gruba sunum yapan 61 yaşındaki Rem Koolhaas ile selamlaşıp, masanın kenarına iliştim... O bir yandan çalışma arkadaşı Selva Gürdoğan'a slaytları ilerletmesi için ricada bulunurken öte yandan da düşüncelerini anlatmaya devam ediyordu. Rem Koolhaas... Toplantıyı düzenleyen Arkitera Mimarlık Merkezi, bu uzun boylu, ince ve sağlam yapılı, özenli konuğu, bize verdiği bilgi notunda şöyle tanıtıyordu: "Mimar-düşünürlerin en çok tartışılan ismi Rem Koolhaas... 32 yaşında ilk binasını inşa etmeden çok önce dünyaca ünlü bir mimar olan Rem Koolhaas ününü, bir modern zamanlar manifestosu olan Delirious New York adlı kitabına borçluydu." İlk binasını yapmadan önce yazdığı ilk kitap ile ünlenen ve mimarlık tarihine mal olan Rem Koolhaas'- ın bu farklılığı insanın dikkatini çekiyordu. "Delirious New York" New York kentinin çılgın enerjisinin Koolhaas tarafından farklı bir biçimde okunmasıydı...

***


Yaptığı sunumda ve dağıttığı broşürde de, Koolhass'ın kendine özgü okuma biçimi hemen fark ediliyordu, "istatistikleri görselleştiriyordu." Hatta bugünün kentlerinin politik oluşumlarını görsel olarak ifade edebilmek için grafikerlerle beraber bir de araştırma şirketi kurmuştu. Kentleri, kent planlamasını, modernizmi, hepsini yeniden tartışmaya açmıştı... Ayrıca Harvard Üniversitesi'nde hocaydı... Öğrencileriyle yaptığı bir metro istasyonu inşa aşamasındaydı... Onu dinlerken genel ilgi alanlarını da anlıyordun. Örneğin, Avrupa Birliği'nin görsel olarak nasıl temsil edilmesi gerektiği üzerine kafa yorduktan sora ülke bayraklarının renklerinden oluşan bir barkod tasarlamıştı. Lagos, Berlin, New York ve Pekin özellikle ilgisini çeken kentlerdi... En çok örneği Çin üzerinden veriyordu. Çünkü her yıl Paris'in iki misli kentsel alan üreten Çin'deki süreçle ilgili bir araştırma yapmıştı. Çin Devlet Televizyonu'nun binası için tasarlanan etkileyici bir proje söz konusuydu. Projenin özellikleri şöyle tanımlanıyordu: "Sarmal şeklinde, şaşırtıcı bir dönüşe sahip bina, aynı zamanda mühendislik harikasıdır. Bu bina, genelde iki boyutlu yaratılan gökdelen algısına üçüncü boyutu eklemiştir."

***


Koolhaas'ın yeni yaklaşımları dünyada sadece yankı yaratmakla kalmamış, çok saygın ödüllerle de taçlanmış... Mimarlık dünyasının Nobeli sayılan Pritzker'i 2000 yılında almış... Tabii kentleri tekrar tanımlama çabası kadar, bina yaklaşımları da önemli Koolhaas'ın... Düşünce yapısını göstermesi açısından Seattle Kütüphanesi Projesi simgesel bir örnek... Binanın özellikleri şöyle anlatılabilir: "Seattle Kütüphanesi Projesi de gene bir algısal kalıbı kırar. Kategorize edilmiş kitap grupları yerine, kitaplar yaklaşık 800 m. uzunluğunda bir spiral etrafına dizilmiştir. Bu spiral aracılığıyla rampadan yukarı çıkarken her konudaki kitabın önünden geçmeniz sağlanmıştır."

***


Türkiye mimariden koptu... Kentlerin estetikle ilgisi kalmadı. Ne mimarlıktan ne de mimarlardan söz ediyoruz. Pazartesi sabahı ünlü bir mimar İstanbul'daydı... İnsan zekasıyla barınma ihtiyacının kesiştiği noktada yaratılan mucizelerden örnekler izledik. Zekanın ve yaratıcılığın bu ülkenin kentlerine de dokunmasını dileyerek çıktık o estetik şölenden.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Eğer bir seçim yapsanız...   / 12-06-2005
 Lezzetin dedesi   / 05-06-2005
 Sütlaç...   / 29-05-2005
 Pazartesi sabahı... Bir mimarla...   / 22-05-2005
 Üç küçük domuzcuk   / 15-05-2005
 R. G.   / 08-05-2005
 Tarzan...   / 01-05-2005
 Kelimelerinse kifayetsiz olduğunu....   / 24-04-2005
 Bir erkek gibi...   / 17-04-2005
 Kadınları taşlayarak mı öldürelim?   / 10-04-2005
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Ben evinize aşık oldum
O kadar güzeldi ki tarihi kırmızı...
MEHMET ALTAN
İyi şanslar...
Bu pazar sabahı, şimdi üniversiteye giriş...
ÖNCEL ÖZİÇER
Piyaz'la ilkokul, Cacık'la master
Bir köpekle yıllarca...
Sahnenin büyücüsü
Sahnenin büyücüsü
Ölümü Türk medyasında pek yankı bulmayan Mehmet Ulusoy için Le Monde...
Boğaz'da yelken keyfi başkadır
Boğaz'da yelken keyfi başkadır
Dünyanın en zor yelken parkurlarından biri olan İstanbul Boğaz'ı...
İstanbul'a tepeden bakan teraslar
Kente kuşbakışı bakmanın da dalga sesini duymak kadar keyifli olduğu...
İlk paparazzi Hilton'dan çıktı
Cumhuriyet mimarisinin en önemli örneklerinden Hilton,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.