kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Endülüs güneşi başkadır
Endülüs güneşi başkadır

Boğa güreşlerinden flamenkoya, Kolomb'dan Lorca'ya Akdeniz'in incisi "Endülüs"ü İlker Özünlü sohbet tadında kaleme aldı. Erko Yayıncılık da cep kitapları serisiyle çok iddialı.

İspanya ve Güney Amerika'ya düzenlenen kültürel turların uzman rehberi İlker Özünlü'nün, kapsamlı kent rehberi niteliğinde hazırladığı kitabı "Endülüs", İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlandı. Özünlü'nün çok kültürlü Akdeniz sularında yaratılmış en renkli mozaiklerden biri olan Endülüs'ü, bir kültür sohbeti niteliğinde aktardığı bu kent anlatı kitabı, iç içe geçmiş uygarlıklar yumağı olan Akdeniz'in hikayesini anlatıyor. Boğa güreşlerinden flamenkoya, Kristof Kolomb'dan Garcia Lorca'ya, hasımları buluşturan satrançtan Ziryab'ın ilk Avrupa konservatuvarına Akdeniz'in çoğaldıkça zenginleşen kültürü, kitapta kendine yer buluyor. Bir kültür sohbeti sıcaklığında kaleme alınmış bu 'kent anlatı' kitabı sadece Endülüs'ün değil, tarihi "akrabalık ilişkileri"nde tüm bir Akdeniz'in hikayesini anlatıyor. Yazar ve araştırmacı kimliğinin yanı sıra İspanya ve Güney Amerika turlarında uzman rehber olan Özünlü, 1991-1997 yılları arasında Endülüs'te yaşadı. Endülüs'ün toplumsal ve kültürel yaşamı üzerine araştırmalar yapan yazar, bu alanda dergi ve web sitelerinde çıkan yazılarının yanı sıra Maya Sanat Merkezi'nde "Doğu-Batı Gelgitlerinde Akdeniz" adı altında "kültürel talk-show" etkinlikleri düzenledi. Açık Radyo'da "Diyarı Endülüs" programı hazırlayıp sunan İlker Özünlü, "Batı Akdeniz'de Doğu İzleri" başlıklı bir belgesel çalışmasının projelendirme aşamasında.

KİTAP FİYATLARI EKONOMİK
Her hafta yeni bir yayınevini ziyaret ediyorum. Bu hafta Erko Yayıncılık'a gittim. 2004 yılı sonunda, ciddi bir sanat ve edebiyat geçmişi bulunan, Erdal, Nazan ve Bilge Erkut tarafından kurulan Erko Yayıncılık, gerçek anlamda "Cep kitabı" konseptini Türkiye piyasasına yerleştirmeyi hedefliyor. Amaç yazarların eserlerini mümkün olan en geniş okuyucu kitlesine ulaştırmak olduğundan, kitap fiyatları da ekonomik tutulmuş. Yayınevinin şu ana kadar yayınladığı cep kitapları: "Asala'dan Bir Kız Sevdim" Erdal Erkut, "Önüm Arkam Sağım Solum Çöplük" Mehmet Alper, "Yanılgı" Osman Koçak, "Kedi Gözü" Arzu Yüksel, "Sorumlu Bulutlar" Leyla Onat... Ayrıca Leyla Onat'ın "Elma Dağı'na Kar Yağmış" kitabıyla Erdal Erkut'un "Komiser Agnes" polisiye serisinden "8 Yalnız Kadın" ile "Agnes Hatice Kemahlıoğlu'nun Aşkı" büyük boy yayınlandı. 8 Yalnız Kadın'da kırklı yaşlardaki sekiz kadının problemleri, aşkları, ihtirasları, kinleri romanın belkemiğini oluşturmuş. Polislik mesleğinin acımasızlığına karşın kadınlığını hiçbir zaman unutmayan komiser Agnes hayalleri, umutsuzlukları, yalnızlığının getirdiği sıkıntılarıyla bu sekiz yalnız kadından biri. Gerek bu kitapta gerek serinin ikinci kitabı "Agnes Hatice Kemahlıoğlu'nun Aşkı"nda Agnes'in ve diğer kahramanların psikolojileri derinlemesine incelenmiş.

YAZARLARIN SİTELERİ
Yazarlar internet sitelerinde tercihlerini ortaya koyuyor ve daha önemlisi, okurlarını imza günlerinden, yeni projelerine kadar haberdar edebiliyor. Reşat Çalışlar'ın www.resatcalislar.com adresli sitesi, klasik yazar sitesi formatının dışına çıkan mizahi, absürd ve yaratıcı özelliklere sahip. Tuna Kiremitçi'nin sitesi www.tunakiremitci.com, Galatasaray Lisesi döneminden bir fotoğrafıyla açılıyor ve yazarın nostaljiye verdiği önem dile getiriliyor. Genç romancı Reşat Çalışlar'ın "Beni Kalbimden Vuranlar Var Ya" adlı romanı, Orkun Uçar, Burak Turna (Metal Fırtına), Erdoğan Ekmekçi, Adem Özyol (Amerika Bizimdir-Bıyıklı Kasırga) gibi başka genç yazarların kitaplarıyla birlikte, Alman Die Welt Gazetesi ve Rus Pravda gazetesi tarafından değerlendirildi. Die Welt ve Pravda, son dönem Türk edebiyatının Türk milliyetçiliği ve Türk yurtseverliği açısından ortaya koyduğu yeni eğilimlere dikkat çekti. Die Welt, Çalışlar'ın romanında ürettiği ve "Türk milliyetçiliğine karşı çıkmak ama Türkiye'yi ilginç bir ülke olduğu için sevmek" şeklinde tanımlanabilecek "ilginçlik yurtseverliği" kavramına da değindi.

Sayım Çınar

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Angelica her şeyden değerli
 Treni kaçırmayın!
 Lahanayla gelen zayıflık
 Sempatik motosiklet İstanbul caddelerinde
 Orta Amerika'da bir pazar yeri
 Davetlerde şıklık telaşı hiç bitmiyor
 Board'lılar bir araya geliyor
 Haftanın Kitapları
 Remiks bahane Sezen şahane
 Ajandanıza bu konserleri not edin
 35 yıllık macera bitti
 Yerine sevemem lütfen ısrar etme!
 Sokak kedileri organ bankası mı olacak?
 Kadınlar bu 'T'yi çok sevdi
 Top model oyunculuğu sevdi
 Kadınlar ve hayatın katları
 Haftanın Kitapları
 Dışarı Çıkmadan Önce
 7 gün 7 gece nerede ne yapmalı?
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
SUNAY AKIN
Filleri yutan pireler!..
Elli beş yıl önce, Türk halkı,...
Kökenleri karışık ama ufku geniş bir serüven
Kökenleri karışık ama ufku geniş bir serüven
Senaryosu Luc Besson'a ait yapım, kültürel kökenleri son derece...
Antalya sürprizlerle geliyor
Antalya sürprizlerle geliyor
42.yılında Antalya Film Festivali yeni bir start alıyor, belki de...
İthal içki stokları alarm verdi
İthalatçı firmalarla devlet arasındaki anlaşmazlık kısa sürede...
Kremlin Sarayı'nın şarapları Türkiye'de
Şarabın bağdan kadehe uzanan yolculuğunun en köklü...
Bir kitap için dünyayı dolaştı
Kostüm tarihçisi Elif Jülide Dereboy, beş yıllık bir çalışmayla hazırladığı...
Çocukların favori yiyeceği dondurma
Hangi çocuk rengarenk, lezzetli bir külah dondurmaya 'Hayır' diyebilir ki?...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.