kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Topçu: Enayi miyim?

Yüce Divan'da yargılanan eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar Topçu, 3 ayda bir borçlarını yetiştirmek için koşuşturduğunu ifade ederek, ''147 milyon dolar müteahhitlere menfaat sağlamışım. Ben enayi miyim? 147 milyon doları milletin cebinden alıp müteahhitlerin cebine koyacağım da menfaat temin etmeyeceğim. Böyle bir şey olabilir mi?'' dedi.

Yaşar Topçu ile ilk kez katılan avukatı Ömer Asım Livanelioğlu'nunhazır bulunduğu bugünkü duruşmada, sanık Topçu'nun davanın bir an öncesonuçlandırılması istemi doğrultusunda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili
Abdurrahman Yalçınkaya'nın görüşü alındı.

Yalçınkaya, 1 Haziran'da yürürlüğe giren Ceza Muhakemesi Kanunu'nagöre derhal beraat kararı verilebilmesi için suçun yeni kanunda suç sayılmaması gerektiğini ifade ederek, derhal beraat kararı verilmesinigerektiren bir durum bulunmadığını, kararın deliller toplandıktan sonra verilmesi gerektiğini söyledi. Topçu'nun avukatı Livanelioğlu ise müvekkiline atfedilen somut bir fiil bulunmadığını, iddiaların soyut ve varsayıma dayalı olduğunu savunarak, Topçu hakkında derhal beraat kararı verilmesi gerektiğini kaydetti. Sanık Yaşar Topçu da
şöyle konuştu:

''Ben bunca yıllık politika hayatımda varını yoğunu kaybetmiş bir siyasetçiyim. Bir devlet ihalesinden bırakın menfaat sağlamayı, borçluyaşayan bir insanım. 3 ayda bir borçlarını yetiştirmek için koşuşturanbir insanım. Beni menfaat sağlamakla yargılıyorsunuz. Bu ihale nedeniyle 8 yıldır yargılanıyorum. Bitmez, tükenmez bir yargılama... 147 milyon dolar müteahhitlere menfaat sağlamışım. Ben enayi miyim? 147 milyon doları milletin cebinden alıp müteahhitlerin cebine koyacağım da menfaat temin etmeyeceğim. Böyle bir şey olabilir mi?'' Meclis Soruşturma Komisyonu tarafından mal varlığına ilişkin araştırmada gerek kendisinin, gerekse ailesinin mal varlığında artış olmadığının belirlendiğini anlatan Topçu, Yüce Divan'a sevk kararının delillerle değil, hipotezlerle yapıldığını savundu.

Topçu, ''Soruşturma komisyonunun mantığı 'gitsin, aklansın, gelsin' üzerine kurulmuştur. Bu keyfi bir muameledir'' diye konuştu. Dava konusu ihalelere davet edilmeyen müteahhitlerin duruşmaya tanık olarak çağrılmalarına da itiraz eden Topçu, ''Ben size bunlar gibi 200 müteahhit bulurum. Bunların ifadeleri hüküm kurmaya elverişliolamaz'' dedi.

Yüce Divan, Topçu'nun davaya derhal son verilmesi ve beraat etmesiyönündeki istemini oybirliğiyle reddetti.

'AKLİ MELEKELERİMİ KAYBETMİŞ OLMAM GEREKİR'

Duruşmada daha sonra, Finansbank Yönetim Kurulu üyesi ve dönemin Hazine Müsteşarı Yener Dinçmen tanık olarak dinlenildi. Karadeniz Sahil Yolu ihalelerinin nasıl yapıldığı, ihalelerin kimeverildiği ve maliyetinin ne olduğu konularının Hazine Müsteşarlığı'nınbilgisi dışında olduğunu belirten Dinçmen, ''Benim 'bu ihaleyi şöyle yapın' demem için akli melekelerimi kaybetmiş olmam gerekir'' dedi. Dinçmen, sadece, Türkiye'nin dış kredi bağlantılı birden fazla ihale ile piyasaya çıkmasının borçlanma maliyetini artıracağı uyarısında bulunduklarını kaydetti.

Duruşmada, daha sonra dava konusu ihalelere davet edilmeyen bazı müteahhitler tanık olarak dinlenildi.

'ŞAN OLSUN ŞEKLİNDE TAVRI VARDIR'

Müteahhitler Cenk Tangil, Mehmet Emin Erdoğan ve İbrahim Özen, yeterlilikleri bulunduğu halde şirketlerinin Karadeniz Sahil Yolu ihalesine davet edilmediğini, bunun da idarenin takdirine bağlı olduğunu anlattılar.

Tanık Tubin A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Büyükşahin ise ihalelere davet edilmediklerini, davet edilmeleri halinde bu işi yapabilecek kapasiteye sahip olduklarını söyledi.

Yüce Divan'a başkanlık eden Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç'ın ihalelere davet edilmeme nedenlerini sorması üzerine Büyükşahin, şöyle konuştu:

''Davet edilmememizi Türkiye'nin şartlarına bağlıyorum. Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Çarkın nasıl döndüğünü herkes biliyor. Üst kademelerde tanıdığınızın olması güç veriyor. Bizim hiçbir parti ve makamdan talebimiz olmadı.

Bazı firmalar her yere giriyor, çıkıyor, yakınlıklar peydah ediyor. Bunlar yaşadığımız şeyler. Sayın Bakan Topçu ihalelerle direktalakalı değildir. Bakanın bu işten en ufak bir maddi çıkarı olduğu kanısında değilim. Onun sadece 'şan olsun' şeklinde bir tavrı vardır.''
Duruşma, diğer tanıkların dinlenilmesi için saat 14.00'e ertelendi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Sarıgül CHP'ye geri dönüyor
 Sav:'Esastan bozma partimizin içişlerine karışmak olur'
 Milletvekili Hacıoğlu CHP'den istifa etti
 Mumcu: Mutabakat yeterli
 Memura af komisyondan geçti
 TCK'da değişiklik tasarısı Perşembe günü yeniden görüşülecek
 Koç: Turizmde KDV gelecek yıl düşürülecek
 GATA'da eşarplı kadına yasak yok
 Mumcu'dan hükümete sürpriz
 AK Parti: İhtiyaç olursa değerlendiririz
 CHP: Tehlikeli açılımlardan uzak durmalı
 Sigara yasağı için yasa teklifi
MAHMUT ÖVÜR
'Kaçak müteahhitler'in CHP sevgisi
CHP, mahalle...
MUHARREM SARIKAYA
Demirel: İmza Kıbrıs'ı tanımadır...
Dokuzuncu...
YAVUZ DONAT
Ankara'nın gündemi İstanbul
Pazar gecesi bir...
Savcının gözü üstünde
Bodrum'da jet ski kullanan görme özürlü şarkıcı Metin Şentürk...
İstanbul 'dünya çapında' pahalı
Dünyanın "en pahalı kentleri" listesini hazırlayan İngiliz şirketi...
7 bebek öldü 9'u risk altında
7 bebek öldü 9'u risk altında
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde altı bebeğin ardından...
İki yılda gelecek kurtaran meslekler
İki yılda gelecek kurtaran meslekler
Özel Güvenlik, At Yetiştiriciliği gibi iki yıllık meslek yüksek...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu