kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ISAF'ta operasyon sinyali

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kabil çevresinde güvenliği sağlayan ve operasyonel olmayan ISAF gücü ile Afganistan'ın diğer bölgelerindeki operasyon güçlerinin ISAF'ın kontrol alanının genişlemesinin ardından aynı komuta altında birleşeceğini ifade ederek, ''ISAF, operasyonel hale gelecek demiyorum. 'Birleştiği zaman bizim asker de operasyona girecektir' diye hemen, peşinen bir hükme varmanız yanlış olur. Birleştiği zaman onu göreceğiz'' dedi.

Afganistan Savunma Bakanı Orgeneral Abdurrahim Wardak, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ü ziyaret
etti. Gönül, Orgeneral Wardak'ı Bakanlığa gelişinde askeri törenle karşıladı.

Bakan Gönül, makamında gerçekleşen ikili görüşme öncesinde yaptığıkonuşmada, Türkiye ile Afganistan arasında yalnız bakanlıklar düzeyinde değil, devletten devlete ve milletten millete büyük bir yakınlık bulunduğunu belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu zaman bunu tanıyan ilk ülkenin Afganistan olduğunu ifade eden Gönül, ''O günlerden başlayan dostluk bugün aynı şekilde devam etmektedir'' dedi.

Türkiye'nin Afganistan'ın meselelerine karşı yakın ilgi duyduğunu belirten Gönül, konuk bakanın ziyaretinin bu ilişkileri daha ileri seviyeye taşımaya yardım edeceğini anlattı.

Orgeneral Wardak da dost ve kardeş olan iki ülke arasındaki ilişkilerin çok eski tarihlerden beri devam ettirildiğini belirterek, Türkiye'de bulunmaktan mutlu olduğunu ifade etti. Bir sıkıntı, bir sorun söz konusu olunca bu iki milletin birbirine yardımcı olduğunu dile getiren Orgeneral Wardak, şunları söyledi:

''Bizim halkımız ve devletimiz her zaman Türkiye'nin desteklerinden memnuniyet duymuştur. Afganistan'da ISAF çerçevesinde görev yapan TSK'nın barışçıl ve güvenli bir ortamın sağlanması için göstermiş olduğu gayretlere teşekkür ediyoruz. İlişkilerimizin her alanda pekişmesi, halkımızın ve devletimizin arzusudur.''

ISAF'TAKİ TÜRK GÜCÜ

Milli Savunma Bakanı Gönül, bir gazetecinin, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı George Bush ile yaptığı görüşmede, 'Türkiye, ISAF'ın komutasını devrettikten sonra askerlerin büyük bölümünün bölgede kalarak, Kabil dışındaki kritik bölgelerin yeniden yapılanmasına yardımcı olacağına' dair haberler var. Bununla ilgili değerlendirmeniz nedir'' sorusunu yanıtlarken, Başbakan Erdoğan ile Bush arasındaki görüşmeyi değerlendirmek istemediğini, mevcut durum hakkında bilgi verebileceğini belirtti.

Afganistan'da bugün Türkiye'nin ISAF komutası ile birlikte 1400 kişilik bir gücünün bulunduğunu dile getiren Gönül, şöyle konuştu: ''Ama daha öncesinde zaten bizim 300 kadar askeri mevcudumuz vardı. Hem 3 helikopter personeli hem de havaalanının idamesini sağlayan personel olarak 3 grup halindeydi.

ISAF komutası devrolduktan, 1400 kişilik güç çekildikten sonra dahi bizim orada daha önce devam etmekte olan gücümüz, programlandığı şekilde, programlandığı vakte kadar kalacaktır.''

Konuk Bakan Orgeneral Wardak da ISAF komutasını üstlenen ülkelerindoğal olarak asker sayısını artırdığını, komutayı devreden ülkenin de asker sayısını azaltmasına karşın bir kısım unsurlarını bıraktığını belirtti. Orgeneral Wardak, ''Ancak NATO içinde dost ve kardeş ülke Türkiye'nin Afganistan'da hizmet yapmasını istiyoruz'' dedi.

'ISAF İLE OPERASYON GÜÇLERİNİN BİRLEŞMESİ'

Milli Savunma Bakanı Gönül, bir başka gazetecinin, ''Türk askeri daha önce operasyonlara katılmıyordu. Kalan birlikler operasyonel olacak mı'' sorusunu yanıtlarken de şunları söyledi: ''ISAF operasyonlara katılmıyor. Orada operasyon yapan başka güçler var. ISAF'ın oradaki temel amacı Kabil çevresindeki düzeni sağlamak.

Bu düzeni sağlama alanı gün geçtikçe kuzeye, batıya genişliyor. Güney ve doğuya da genişleyecek ve ileride operasyon timleriyle ISAF gücü aynı komuta altında programlandığı şekilde birleşmiş olacak.'' ''Sonuçta operasyonel hale gelecek mi'' sorusu üzerine de Gönül, şunları kaydetti:

''Operasyonel hale gelecek demiyorum. ISAF ile operasyon güçleri aynı komuta altında birleşecek. Birleştiği zaman ne olur, o, komutanıntakdiriyle ve bizim ileri süreceğimiz kayıtlarla belli olur. 'Buna katılırız, buna katılmayız' diye kayıtlar koyabiliyoruz. 'Birleştiği zaman bizim asker de operasyona girecektir' diye hemen, peşinen bir hükme varmanız yanlış olur. Birleştiği zaman onu göreceğiz.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Mumcu: Türban sorunu için Anayasayı değiştirebiliriz
 Dostluğa ve refaha bir kapı daha açıldı
 Başbakan ABD dönüşü rotayı şaşırdı
 Büyükelçi Edelman Ankara'dan ayrıldı
 ABD'yle buzları eriten jest
 Ağar, AB ile özel zirve istedi
 358 kişi özel koruma altında
YAVUZ DONAT
Bir politikanın iflası
Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin...
2 günde 6 bebek öldü
Edirne Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde son 2 günde 6...
İstanbul'da kader maçı
İstanbul'da yaşayan Afrikalı mülteciler geleceği yeşil sahalarda...
Gurur veren değişim
Gurur veren değişim
SABAH gazetesinin, TEMA Vakfı ile ortaklaşa yürüttüğü 'Bir SABAH Çok...
ÖSS puanını kolay hesaplamanın yolu
ÖSS puanını kolay hesaplamanın yolu
1 Milyon 730 bin 850 adayın umudunu bağladığı ÖSS, dün tüm il ve bazı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu