kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sağlıklı bronzlaşmak mümkün değil, güneş DNA'nızı bozar!
Güneşe çıkarken bunlara dikkat!
Kimler risk altında?
Tüm cilt tipleri güneşten korunmalı
Yarın:

Sağlıklı bronzlaşmak mümkün değil, güneş DNA'nızı bozar!

Yaz tatilinin olmazsa olmazı bronzlaşmaktır. Ancak doktorların buna itirazı var: Bir kez bronzlaştıysanız DNA'nız hasarlı olur. Hiçbir şekilde sağlıklı bronzlaşmak mümkün değildir

Yazın sıcakların zararlıetkilerinden kurtulup güneşisağlığınız için kullanmakistiyorsanız bu yazı dizisiniokuyun. En iyi bronzlaşmayöntemleri, seyahathastalıklarından korunmametotları, yaz aylarınıenfeksiyona yakalanmadangeçirmenin en iyi yollarını işinuzmanı doktorlar anlatıyor.Havuzdan ve denizdenbulaşabilecek hastalıklarıbilirseniz önleminizi alabilirsiniz.Orta kulak iltihapları, sarılık veidrar yolu hastalıklarına karşı enkolay tedavi stratejilerinidoktorlar gösteriyor. Yazromatizması, yaz alerjilerine karşıhazırlıklı olun. Yazın nasılbeslenmeli diye merakediyorsanız bu yazı sağlıklıgeçirmenin yöntemlerini sizleriçin araştırdık.

Sağlıklı bronzluk için neler gerekli, 'Hiç mi güneşe çıkmayacağım yoksa' diye merak ediyorsanız sizler için bir ekip soruları yanıtladı. Acıbadem Hastanesi Kadıköy ve Bağdat Caddesi Polikliniği Dermatoloji Uzmanı Dr. Asiye Nesrin Aksoylar, Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan, Dermatoloji Uzmanı Dr. Deniz Duman ve Dermatoloji Uzmanı Dr. Sadiye Kuş sorularınıza yanıt verdi:

* Güneşin yararları neler? Güneş deride bulunan D vitamini öncüsü bir maddeyi aktif D vitaminine dönüştürür. D vitamini vücuttaki kalsiyum dengesini ve kemik gelişmesini sağladığından, özellikle çocuk ve yaşlılar için ölçülü yapmak koşuluyla güneş banyoları yararlıdır. Bazı deri hastalıklarına örneğin sedef hastalığına da güneş ışınlarının yararı olmaktadır.

* Güneş yanığında ilk müdahale nasıl olmalı? Böyle bir durumla karşılaşıldığında, hastanın serince bir yerde dinlenmesi ve sonrasında sık sık serin duşlar alması yararlı olur. İleri durumlarda doktora danışılmalıdır. Yağsız su bazlı yumuşatıcı kremler, gerekirse kortizonlu krem veya merhemler ve ağrı kesiciler kullanılması yararlı olabilir. Yoğurt, olur olmadık kremler yanığın yaraya dönüşmesine yol açar.

EGZAMA DA YAPABİLİR

* Güneşe çıkmadan önce cilt temizliğinde neler yapılmalı?
Güneşe çıkmadan önce ve diğer zamanlarda da düzgün bir cilt temizliği gereklidir. Normal zamanlardan daha kapsamlı bir cilt temizliği her zaman gerekli olmasa da alkolsüz ve parfümsüz temizleyiciler kullanmak daha uygundur. Güneşli havalarda en çok dikkat edilmesi gereken, deri üzerine parfüm, deodorant gibi ürünlerin sürülmemesi, bu tarz ürünlerin daha çok kıyafetler üzerine sıkılmasıdır. Eğer aksi yapılırsa deride bazı lekelenmelere, bazı kızarıklık kaşıntı gibi belirtileri olan egzama grubu hastalıklara neden olabilir.

* Güneş alerjileri nasıl ortaya çıkar? Güneşin erken dönemdeki zararlı etkilerinden biri de polimorf ışık reaksiyonu, kurdeşen gibi hastalıkları ortaya çıkarmasıdır. Alerjik kökenli bu reaksiyonlar; güneş gören vücut bölgelerinde (yüz, kollar ve boyun gibi) kızarıklık ve kaşıntılı döküntüler şeklinde görülür.

* Cilt kanserleri nasıl oluşur, güneş etkili midir? Uzun ve yinelenen güneşte kalmaların yıllar içinde doğurabileceği en önemli sonuç, deri kanserleridir. Deri kanseri vücudun hiç güneş almayan bölgelerinde de görülmekle birlikte çoğunlukla açık kısımlarda görülmesi, güneşin rolünü gösteren bir bulgudur. Deri kanserlerinin büyük kısmının seyri nispeten iyi olmakla birlikte pigment üreten hücrelerden kaynaklanan Melonom, bilinen en kötü kanser türlerinden biridir. Giderek büyüyen ya da yeni ortaya çıkan ben ya da lekeler için doktora danışılmalıdır. Çocukluk döneminde korunmasız bir şekilde güneşe maruz kalındığında ileride cilt kanserine yakalanma riski daha da artar. Bu nedenle özellikle çocukların korunma olmaksızın güneşe çıkmaması gerekir.

* Ciltte güneşin etkisiyle oluşan kahverengi lekelerin nedenleri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? Güneşin etkilerinden biri de vücutta kahverengi lekeler oluşmasına neden olmasıdır. Bunlar genel sağlık açısından önem taşımazlar, ancak görünümleri rahatsızlık vericidir. Etkili bir güneş koruyucu kullanmanın yanı sıra, hidrokinon gibi pigment üretimini durduran ve meyve asitleri gibi soyucu özellik taşıyan ilaçlar alınabilir. Ancak kesin sonuç almak her zaman mümkün olmayabilir. Güneşin uzun sürede verdiği zararlardan biri de deri yaşlanmasıdır. Doğal yaşlanmaya ek olarak güneşin yol açtığı kırışıklık, lekelenme ve deri yapısında kabalaşma ortaya çıkabilmektedir.

CİLT TİPİNE GÖRE KORUMA

* Cilt tiplerine göre güneşten korunma nasıl olmalı?
Çocuklar, yaşlılar, kalp hastaları, hipertansiyonu bulunanlar ve bazı cilt tiplerine sahip olanlar güneşten daha çok etkileniyorlar. Doğal olarak bu kişiler ek korunmaya daha çok önem vermeleri gerekiyor. Deri tipleri, yaz güneşinde ortaya çıkan kızarıklık ve bronzlaşabilme özelliğine göre belirleniyor.
Tip 1: Her güneşlenmede kızaran asla bronzlaşamayan.
Tip 2: Her zaman kızaran, bazen bronzlaşan. Tip 1 ve Tip 2'de olanlar, genellikle sarışın, mavi gözlü ve beyaz tenlidirler ve genellikle yazın öğle güneşinde 10-20 dakikada güneş yanığı alabilirler.
Tip 3: Bazen yanan, genellikle bronzlaşan.
Tip 4: Çok az yanan, çabucak ve her zaman bronzlaşan.
Tip 5: Koyu renk olanlar (Kızılderililer gibi).
Tip 6: Zenciler. Tip 1 ve Tip 2 olanlar, yaşlılar, çocuklar ve güneşe duyarlı hastalığı olanlar, yazın her gün güneş koruyucu kullanmalıdırlar. Tip 3 olanların da uzun güneşlenmelerde koruyucu kullanmaları gerekir. Tip 4, 5 ve 6 olanların ise koruyucu kullanmaları gerekmez.

* Sağlıklı bronzlaşmak için ne yapmak gerekiyor? Bronzlaşmak DNA hasarının bir göstergesidir. Bir kez bronzlaştıysanız DNA'nız hasarlı olur. Hiçbir şekilde sağlıklı bronzlaşmak mümkün değildir.

* Güneş benleri etkiliyor mu? Benler sayıları kalıtsal olarak belirlenen, çocuklukta çıkmaya başlayan, ergenlik döneminde kahverengiye dönüşen cilt lezyonları olarak adlandırılıyor. Benler cilt kanserlerine sebep olabiliyor. Benler birden ortaya çıkarsa, hızla büyür ve kabarıklaşırsa, içinde farklı renk tonları varsa, sınırları düzensizse veya kaşınıyorsa mutlaka bir dermatolog tarafından muayene edilmelidir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Karşılıklı Oyun Zekâyı Geliştiriyor
 Selülit Zayıf Kadında Da Olur!
 Kardeş Kıskançlığını Aileler Körüklüyor
 Çocuklar Ellerinde Mouse İle Doğuyor
 Çocuklarınıza 'yapma' Demeyin 'yap' Anlıyor
 Tatilde Çocuklar Bol Bol Eğlenip Minik İşlerde Çalışsın
 Romatizmanın İlacı Datça Ve Ayvalık'ta
 Artık Çikolata Yiyerek Zayıflayacağız
 Meyve Çeşidinin Artışından Faydalanın
 Kokusu Çıkan Çıkana
 Seyahate Çıkmadan Önce Aşılarınızı Tamamlayın
 Yazın Açıkta Satılan Besinler Enfeksiyonların En Büyük Nedeni
 Sağlıklı Bronzlaşmak Mümkün Değil, Güneş Dna'nızı Bozar!
 Kalp Krizinden Korunmak Ve Genetik Saati Yavaşlatmak Mümkün
'Göç'ün kadrosu nihayet belli oldu
'Göç'ün kadrosu nihayet belli oldu
Çekimleri Van'da gerçekleşecek olan 'Brukan-Göç' filminin başrol...
Cengiz Küçükayvaz'a 'alicengiz' oyunu
Cengiz Küçükayvaz'a 'alicengiz' oyunu
Tiyatro oyuncusu Cengiz Küçükayvaz'ı "Çok gizli bir reklam filmi...
Koçlar'ın dünürünün hayatı belgesel oldu
Koçlar'ın dünürünün hayatı belgesel oldu
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un eşi Caroline...
Kompleks yaratıyor!
Kompleks yaratıyor!
Nurettin Hasman'ın yarı yaşındaki sevgilisi Eda Taşpınar,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.