kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Devlet Bakanı Babacan ve IMF Türkiye Masası Şefi Giorgianni, IMFnin iki hafta süren gözden geçirme çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Toplantıya ilk kez katılan Giorgianni Türk ekonomisindeki gelişmeleri olumlu değerlendirdi.
SSK ve Bağ-Kur borcuna son af

Bakan Ali Babacan, SSK ve Bağ-Kur prim affının 31 Mart 2005'ten önceki borçları kapsayacağını açıkladı ve "Artık ödemeyene müsamaha yok" dedi.

'Artık af da müsamaha da yok'

Devlet Bakanı Ali Babacan, sosyal güvenlik prim affının 31 Mart 2005'ten önceki borçları kapsayacağını söyledi. 31 Mart'tan sonraki prim ödemelerinin aksatılmaması uyarısında bulunan Babacan, "Ödemeyene müsamaha yok" dedi IMF Türkiye Masası Şefi Giorgianni de toplanamayan sosyal güvenlik primleri için yaptırım uygulanmasının şart olduğunu söyledi. Giorgianni, yaptırım uygulanmaması durumunda vergi oranlarında düşünülen indiriminin yapılamayacağını kaydetti.

Devlet Bakanı Ali Babacan, IMF ile anlaşmak için geri çekileceği açıklanan sosyal güvenlik borçlarının affıyla ilgili olarak "Geçmiş borçlarla ilgili çalışma 31 Mart 2005'ten önceki borçları kapsayacak" diyerek affın belli bir tarihle sınırlı olsa da çıkacağına ilişkin mesaj verdi. Babacan, prim borçlarına adil, kalıcı çözüm getirmeye yönelik yasal çerçevenin ise yeni yasama yılı başında Meclis'e sunulacağını belirtti. Babacan, IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, 31 Mart 2005'ten sonraki sosyal güvenlik primlerinin mutlaka ödenmesi gerektiğini, ödemeyenlere kim olursa olsun kesinlikle göz yumulmayacağını ısrarla vurguladı. Devlete olan borcun ciddi bir borç olduğunu söyleyen Babacan, "Bağ-Kur, SSK primi ödeyenlerin, primlerini mutlaka günü gününe yatırmaları gerekiyor. Ayrıca bu sadece sosyal güvenlik değil, çiftçiye sağlanan kredi borcu ya da başka bir borç olabilir. Artık borç ödemeyene müsamaha yok" diye uyardı.

ONAY İÇİN İKİ ŞART
Hem Babacan hem de Giorgianni'nin açıklamalarından IMF ile niyet mektubunun onayının, sosyal güvenlik reformu için çıkarılacak yasalar ile Bankacılık Yasası'nın çıkmasına kilitlendiği sonucu ortaya çıktı. Bakan Babacan, "Yasaların haziran sonuna kadar TBMM'de kabul edilmesini bekliyoruz" derken Giorgianni, söz konusu yasaların haziran sonuna kadar Meclis'te kabul edilmesindn sonra, IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun bu gözden geçirmeyi ele alarak sonuçlandırması yönünde bir tavsiyede bulunabileceğini söyledi. Babacan, 10 milyar dolar kredi içerenstand by'ın ilk gözden geçirme görüşmelerinin tamamlanmasının ardından, IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun temmuz ayı içinde toplanıp, yaklaşık 800 milyon dolarlık ilk kredi dilimini serbest bırakmasını beklediklerini söyledi. Babacan'ın toplantıda dikkat çektiği konular şunlar:

* Uzun sürüyor ama yasalar çıkacak: Hem komisyon başkanları hem de milletvekilleri yasaların takvimini çok iyi biliyor ve özveriyle çalışıyor. Toplamda 200 maddeyi bulan tasarılar doğal olarak vakit alıyor. Beklentimiz Meclis tatile girmeden bu yasaları çıkarmak.

* Eğitimde KDV indirimi: Şu anda eğitimde KDV yüzde 18'den 8'e çekilmiş durumda. Bunun haricinde yeni bir KDV indirimi şu anda hükümetimizde görüşülmüş, tartışılmış değil.

* Kamu bankaları özelleştirmeleri: Ziraat Bankası ve Halkbank özelleştirilmelerinde strateji planı hazırlığı son aşamaya geldi. Plan bir kaç hafta içinde açıklanacak.

* Hedefler tutuyor: Gerek konsolide bütçe gerekse konsolide kamu sektörü için belirlenen faiz dışı fazla hedefi, rahatlıkla tutturuldu. Bütçede de kaynağı olmayan harcamaların yapılmasına izin verilmeyecek. Mazot, hububat gibi harcamaların kaynağı bütçede hazır.

* Vergiler basitleşecek: Vergi idaresi reformu, vergi politikası alanında basit, şeffaf ve istikrarlı bir sistem oluşturmayı temel alan reform çalışmalarımız eylül ayı sonuna kadar Türkiye Büyük Millet Meclis'ine sunulacak.

* İkinci gözden geçirme: İkinci gözden geçirmeye ilişkin çalışmaların eylülde başlamasını, ekimde IMF yönetiminin toplanmasını bekliyoruz.

* Sıcak para girişi: Merkez Bankası tarafından açıklanan rakam stoktaki artışı ifade ediyor. Yoksa öyle Türkiye'ye bir iki yılda 25-30 milyar dolar gibi sermaye girmesi mümkün değil.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Ucuz malı akıllı sepet seçecek...
 Ücretteki vergiyi düşürmeye çalışıyoruz
 'Tezgâh altı ve üstü faiz serbest olsun'
 4 yılda 8.5 milyar doları kurtardık!
 'Yasayı ay sonuna yetiştireceğiz'
 Onur ve Atlasjet ders oldu, yeni personel için düğmeye...
 IMF: Af olursa vergi oranları düşmez
 Benzine 3 kuruş zam
 JP Morgan'a 2.2 milyar $'lık Enron tazminatı
 Opet: Tüpraş'ta çoğunluk hissesi Türkler'de kalsın
 IMF istemiyor ama murakıplar yine yasada
 'Türkiye'deki işsizliğin ilacı mortgage sistemi olacak'
 Dünya Bankası'ndan 465 milyon $ kredi
YAVUZ SEMERCİ
Slot kavgasında THY haksız mı?
Uçaklar istenen saatte...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
AB'nin bozulan imajı düzelmezse dolar yükselmeye devam...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Kasasına bir milyar dolar koyan şirketi hangi patron...
ŞELALE KADAK
Avrupa ayakkabı gününde Türk sanayiciler...
Bahşiş adı altında gasp çetesi
Nikâhta dağıtılan bahşiş zarfları çetelerin iştahını kabartıyor.
100 metreyi tarihe gömdü
Asafa Powell 100 metreyi 9.77'de koşarak dünya rekoru kırdı. ABD...
Genç, güzel ve yalnız prenses
Genç, güzel ve yalnız prenses
İsveç Veliaht Prensesi Victoria hayallerdeki gibi bir hayat...
Bu tavuklar fetvalı
Bu tavuklar fetvalı
Bolu'daki Erpiliç Tavukçuluk, günde 180 binin üzerinde pilici...
IMKB
E: 26.209 D:% 1,08
DOLAR
S: 1,375 D:% -0,326
EURO
S: 1,662 D:% -0,030
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu