kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Cumhurbaşkanını bu parlamento seçecek"
ABD gezisi değerlendirmesi
Demokrasi yoluna taş dökenler Muratlarına eremeyecek
CHP: 'Cumhurbaşkanlığı koltuğuna bir mollayı oturtmak istiyorlar'

ABD gezisi değerlendirmesi

Başbakan Erdoğan, ABD'ye yaptığımız 5 günlük çalışma ziyareti hakkında da bilgi verdi. Bu çalışma ziyaretinin, tarihi derinlik kazanan iki müttefik olarak sadece Türkiye-ABD ilişkileri açısından değil, bölgesel meselelerin ele alınması, ortak perspektiflerin vurgulanması, karşılıklı olarak düşüncelerin paylaşılması açısından dason derece verimli, anlamlı bir ziyaret olduğunu anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Kuşkusuz bir çok meselede olduğu gibi uzun zamandır üzerinde konuşulan bu ziyaretimizin de çok farklı yansımaları olmuştur. İçeride
tribünlere dönük siyaset üretenlerin ziyaretimizi gölgeleme çabaları ise eski alışkanlıklardan vazgeçmenin kolay olmadığını bir kez daha göstermiştir.

Dış ilişkileri değerlendirirken belli bir noktadan bakmak yerine dünya haritasını önünüze sermeniz gerekiyor. Türkiye'nin içine kapandığı yıllardan kalma alışkanlık ise dünya haritasına bakmadan siyaset yapmaktır. Bütünden parçaya bakmak, sorun alanlarını bütünlük içinde değerlendirmek, bağlantı noktalarını sebep sonuç ilişkileriyle birlikte görmek, sorunların birbiriyle bağlantısına bakmak gerekir.Biz, dünyaya bütünlük içinde bakarak bir siyaset izliyoruz. Söz konusu Türk-Amerikan ilişkileri bahsinde de bu bütünlükçü bakışımızı aynen koruyoruz. Türk-Amerikan ilişkileri Afganistan'dan Bosna'ya, Somali'den Ukrayna'ya bazen NATO ittifakı içinde bazen doğrudan kurulan işbirliği temelinde şekillenen ilişkilerdir. Bu ittifak sadece askeri alanlarda ortaya konan bir ittifak değil, ekonomik boyutuyla da korunmasına özen gösterdiğimiz stratejik öneme sahip bir işbirliğidir, bir ittifaktır.''

'STRATEJİK ORTAKLIK'

Erdoğan, Türkiye ile ABD'nin tarihte hiçbir zaman savaşmamış olması, demokrasi ve özgürlük perspektiflerinde buluşmasının ittifakıntemel özelliklerini belirlediğini kaydederek, ''ülkelerin stratejik ortaklığı, aynı ittifak içinde olmaları, bir çok hayati konuda işbirliğine gitmesi kendi karakteristik kimliklerini, devlet geleneklerini terk etmek ya da aynileşmek anlamına gelmez'' dedi.Türkiye'nin, ne yaptığını, ne yapacağını bilen, önündeki seçenekleri analiz ve böylece geleceğe bakan bir ülke olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

''Türkiye, ilişkilerini dönemsel sorunları aşacak şekilde derinlikli bir temel ve gerçekçi bir zemin üzerinde zenginleştiren, her zaman vakarını koruyan bir ülkedir.

Bu seyahatimizde ABD Başkanı Sayın Bush, BM Genel Sekreteri Sayın Kofi Annan, Dünya Bankası Başkanı Wolfovitz ile yaptığımız önemli görüşmelerin dışında yoğun bir diplomasi trafiği ile bir çok zeminde Türkiye'nin tezlerini, Türk demokrasisinin açılımlarını, Türkiye'nin ekonomik imkanlarını, dinamiklerini, AB perspektifimizi konuşma, tartışma imkanı bulduk.Bu görüşmelerin hepsi bir dakikası bile boş geçirilmeyen yoğun birgörüşme trafiğiyle gerçekleşmiştir.

Bu bağlamda Amerikan Kongresi'nde çoğunluğun lideri Senatör Bill Frist ve azınlığın lideri Herry Riht ile birlikte dışişleri ve savunmakomisyonlarının başkanlarının da katıldığı toplantımıza özellikle dikkatlerinizi çekmek isterim.

Bizim toplantımızdan bir gün önce Türkiye'den 'sadık ve güvenilir müttefik' olarak söz eden senatodaki çoğunluk lideri senatör Frist'in ABD yönetimine yönelik 'terör örgütü PKK ile daha aktif mücadele etme'çağrısını burada hassaten anmak istiyorum.

Ayrıca, Temsilciler Meclisi'nde Türkiye Dostluk Grubunun düzenlediği toplantının yanı sıra, ABD'deki Türk toplumuyla hem Washington'da hem de New York'ta yaptığımız toplantıların son derece yararlı, heyecan verici olduğunu, orada yaşayan vatandaşlarımızın yıllarca özlemini çektikleri bir verimlilik ve bereket içinde geçtiğini hatırlatmam gerekiyor.

Keza, Türkiye'nin tezlerinin doğrudan anlatılabilmesi, önyargıların giderilebilmesi açısından Amerikan basını ile en üst düzeyde yaptığımız görüşmeler de Türkiye'ye yönelik büyük ilgiyi görmemiz ve Türkiye'yi anlatmamız açısından büyük bir imkan olmuştur.''

Erdoğan, BM Genel Sekreteri Annan ile yaptığı görüşmede Kıbrıs davasını yeniden anlatma, Irak ve Afganistan meselelerinin dışında BM Güvenlik Konseyi'nin yeniden yapılanmasında Türkiye'nin hassasiyetlerini iletme imkanı bulduğunu söyledi. Hem Başkan Bush'un hem de BM Genel Sekreteri Annan'ın Kıbrıs'ta Türkiye ve Kıbrıs Türk halkının 24 Nisan referandumuyla çözüm iradesini ortaya koymasına teşekkür ettiklerini anlatan Erdoğan, Kıbrıs'ta izolasyonun kaldırılması için Başkan Bush ile görüşmesinde önemli bir adım atıldığını bildirdi.

Ziyaretinden kısa bir süre önce 3 ABD senatörünün Ercan Havaalanından KKTC'ye yaptıkları ziyaretten duyduğu memnuniyeti ilettiğini ayrıca Ercan Havaalanı ile Washington arasında hava hattının açılmasını talep ettiğini kaydeden Erdoğan, ''üzülerek ifade ediyorum ki Türkiye'de yaşayan, ama henüz insanımızın yakaladığı değişim hızını yakalayamayanlar var. Maalesef bu çevreler, kendi zihnindeki engellere takılarak bu ülkenin taptaze bir heyecanla sahiplendiği gelecek vizyonunu içine sindiremeyenlerdir. Milletimizin yıllardır dinleye dinleye ezberlediği bu bozuk plaklara artık ne bir ilgisi, ne tahammülü ne de fırsatı var'' diye konuştu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Türban krizine Gül'den tepki
 Gazeteciler Yüce Divan'da tanık olarak dinlendi
 "Fransa, Türkiye'nin umutlarını frenliyor"
 Eski Rum Bakan Themistokleus'tan itiraf
 CHP'ye sine-i millet resti
 CHP'li İnce'den Bilal Erdoğan'a 'hodri meydan'
 'Kimse gölge taşlamasın'
 Arınç'a Hindistan'dan misafir
 Yüce Divan'da 9 tanık dinlenecek
 AKP'den 'AK patronlar' haberine tepki
 Şenkal Atasagun emekli oldu
 Eski Mardin vekili vefat etti
 Başbakanlık önünde eylem
 Orgeneral Özkök Kazakistan'a gitti
 Aile hekimlerine 5 bin 500 YTL maaş
 İkizlerin kararan dünyası
MAHMUT ÖVÜR
Siyasette 'orta sınıf' hareketi
Türkiye'de mevcut merkez...
MUHARREM SARIKAYA
Kıbrıs satrancı...
AB dışişleri bakanlarının Gümrük...
YAVUZ DONAT
Demirel'den Çankaya formülü: Kavgasız, kansız,hilesiz,...
Mahkemede yüzleşecekler
Emel Sayın'ın "Adımı Necdet Üruğ'la 1. MİT Raporu'na Semra Hanım...
Ankara'ya İsveç'ten prenses konuk
Başbakan Erdoğan, İsveç'in Veliaht Prensesi Victoria'yı...
Sınavı geçen üniversiteye girebilmeli
Sınavı geçen üniversiteye girebilmeli
Boğaziçi Üniversitesi'nin eski rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder...
Anneye yalvarış
Anneye yalvarış
Erzurum Atatürk Üniversitesi'ndeki mezuniyet törenine türbanlı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu